Як відбілити тюль в домашніх умовах від сірого кольору

Білосніжні тюлі - один з головних і обов'язкових атрибутів при декоруванні кімнат будинку. Тривале використання і негативні фактори негативно впливають. Виріб швидко втрачає свою свіжість, яскравість і привабливий зовнішній вигляд. У домашніх умовах швидко позбутися від сірого кольору і повернути матеріалу його білий природний відтінок можна за допомогою декількох способів.

як відбілити тюль

Питання про те, як відіпрати тюль від сірості в домашніх умовах, хвилює велика кількість господинь.

Коротко про проблему та шляхи її вирішення

Білі штори на вікнах значно перетворюють будь-яку кімнату в квартирі. З їх допомогою можна збільшити потік світла в приміщенні, візуально розширити простір і навіть скорегувати деякі недоліки в віконних отворах. Великою перевагою є можливість поєднувати з доповненням будь-якого фасону і відтінку.

штори на стельовому карнизі види фото

Тюль - прекрасний елемент домашнього декору.

Незважаючи на регулярне прибирання, згодом на виробі накопичується пил, сажа і кіптява, при розташуванні на кухні з'являються плями від жиру, масла і інших залишків їжі. Це призводить до швидкої втрати привабливості і товарного вигляду, сіра тюль значно погіршує загальний інтер'єр. Справитися з проблемою, що виникла можна як вручну, так і за допомогою пральної машинки. Дотримання необхідних рекомендацій допоможе усунути в'їдаються забруднення на виробі будь-якого матеріалу.

штори на стельовому карнизі ідеї оформлення

Він захищає приміщення від зайвих променів сонця, наділяє кімнату особливим денним світлом, затишком.

Особливості відбілювання в домашніх умовах

При підборі відповідного для відбілювання народного кошти слід врахувати особливості матеріалу, з якого виготовлений аксесуар. Для запобігання можливого псування вироби враховується доступна для прання температура, наявність додаткових елементів на виробі у вигляді орнаменту або малюнка, а також причина появи забруднень.

як відбілити тюль для кухні

У такий фіранки є вельми неприємна особливість - втрачати, змінювати свій колір.

слід пам'ятати

  • Органза - досить примхливий матеріал. Прати такий виріб необхідно тільки руками, температура води не повинна перевищувати 30 градусів.
як відбілити органзу

Не можна кип'ятити, прати в гарячій воді, проте органза вбирає пил і стає сірою від часу.

  • Капронову тюль спокійно переносить як ручну, так і прання в машинці автомат. Відповідна температура - не вище 60 градусів. Особливу увагу слід приділити вибору прального засобу: застосовувати побутову хімію не рекомендоване.
тюль капрон

Відбілювання має бути щадним, дозволено застосовувати тільки ті засоби, які вказані на етикетці виробником.

  • Поліестер - одна з найвимогливіших тканин. Для прання знадобиться спеціалізований склад. Процес можна проводити руками або машинним способом. Оптимальна температура - 50 градусів.
тюль поліестер

Можна застосовувати побутові відбілювачі, але з обережністю.

  • Грубе вплив значно погіршує зовнішній вигляд і внутрішню структуру вуалі. Тюль стирається аналогічно органзе. Заборонено грубий віджимання і викручування. Від застосування хімічних засобів і відбілювачів також слід утриматися.
тюль вуаль

Цю тканину не можна вибілювати хімічними відбілювача і застосовувати побутову хімію.

  • Серпанок - один з найпривабливіших варіантів. Прання в машині здійснюється тільки при використанні спеціального мішка, віджимання заборонений.
тюль серпанок

Температурний режим - не вище 30 градусів.

  • Вироби з натурального матеріалу відрізняються індивідуальними вимогами, зазначеними на ярличку. При очищенні слід дотримуватися температуру, що не перевищує 60 градусів.
тюль органза

Не можна сильно віджимати і викручувати, так як може зміститися переплетення ниток.

Дотримання цих правил допоможе відбілити навіть старий тюль в домашніх умовах від жовтизни і інших забруднень.

білосніжний тюль

Для домашнього відбілювання тюлі все необхідне можна знайти в аптечці і кухонній шафі.

Увага! Перед проведенням процедури необхідно ретельно ознайомитися з інформацією, наданою виробником. Це допоможе підібрати правильний температурний режим, метод прання і засоби для чищення.

Популярні варіанти

Склад з перекису водню і нашатирного спирту широко використовується господинями при очищенні і дезінфекції предметів декору. З його допомогою можна як відіпрати тюль від сірості в домашніх умовах, так і усунути плями і їдкі запахи.

перекис і нашатирний спирт

Один з найефективніших варіантів додання старої гардини нового виду.

Для приготування розчину потрібно 30 грам нашатирю і 90 грам перекису. Обидва компоненти додати в таз з теплою водою, ретельно перемішати. В отриманому складі замочується тюль на 30-40 хвилин. Після закінчення часу виріб ретельно прополоскати прохолодною водою.

накрохмалювання тюлю

Це допоможе повернути білизну і свіжість матеріалу.

Довідка. Температура води при приготуванні розчину - не вище 60 градусів.

Господарське мило здатне впоратися з будь-якими, навіть в'їдаються або застарілими забрудненнями. Для того щоб усунути сірість на матеріалі, рекомендується використовувати склад з мила і марганцівки. Близько 100 грам прального компонента натирається на тертці і заливається невеликою кількістю води.

відбілити тюль милом

Цей спосіб можна вважати самим бюджетним - знадобиться лише шматок звичайного господарського мила.

У склянці розлучається марганцівка. Важливо переконатися у відсутності осаду. Після змішування обох частин виходить рожевий мильний розчин. Тюль замочується приблизно на 30 хвилин. У висновку - випрати вручну або в машині. За допомогою засобу з марганцівки і мила можна відіпрати жирні або в'їдаються плями на тюлі.

відбілювання тюлю в марганцівці з милом

Марганцівка посилить ефект відбілювання, скоротивши час очікування до півгодини.

Примітка. Оптимальний варіант для відбілювання капронових віконних аксесуарів.

Білизна та хімічні відбілювачі

Для полегшення процесу багато господинь застосовують спеціалізовані засоби або більш звичну білизну. Їх використання значно спрощує відновлення білосніжного відтінку тканини.

білизна для штор

Найсуворішим способом відбілювання вважається використання білизни.

При використанні білизни потрібно таз з теплою водою. У ємність додається очищающий компонент, а сам тюль замочується у воді. Необхідно стежити за тим, щоб виріб був повністю занурене у воду. Після закінчення години аксесуар прополоскати в холодній воді, не застосовуючи грубі дії при віджиманні.

як відбілити тюль

Для усунення різкого запаху хлорки можна скористатися відповідним кондиціонером.

Важливо! Слід пам'ятати, що вибілювати штору за допомогою білизни рекомендується один раз. Подальше застосування робить негативний вплив на внутрішню структуру і зовнішній вигляд матеріалу.

інші способи

Для того, щоб випрати і відбілити пожовклий і забруднене тюль, стануть в нагоді не тільки вищеописані методи.

ламбрекени для кухні фото інтер'єр

Деякі штори можна прати в машинці, для особливо тонкого текстилю підходить тільки ручне прання і ополіскування.

Харчова сіль відома своїми очисними і дезинфікуючими властивостями. З її допомогою можна усунути сильні забруднення, неприємний запах і жирні плями. Для роботи буде потрібно 5 столових ложок харчового компонента і пральний порошок. У ємності з теплою водою ретельно розчиняються очищаючі речовини. Тюль замочується в отриманому розчині на декілька годин (при сильних забрудненнях рекомендується залишити на ніч).

відбілити тюль сіль

Після закінчення можна випрати виріб в пральній машинці або прополоскати холодною водою.

Довідка. Такий склад - оптимальний варіант для прання дитячих штор, так як сіль відрізняється гіпоалергенними властивостями.

Зробити розчин для усунення жовтизни і плям їжі можна за допомогою звичної синьки. У 10 літрів теплої води додати не більше половини чайної ложки компонента. Ретельно перемішати для повного усунення грудочок. Їх наявність може стати причиною появи синіх розлучень і плям. Аксесуар ретельно полоскати протягом декількох хвилин. Для повного усунення забруднень проводиться полоскання в чистій воді.

відбілити тюль синька

Розчин стане в нагоді при пранні кухонного тюлю, тому що усуває сліди кіптяви і сажі, а також сприяє виведенню плям.

Крохмаль допоможе повернути виробу його білосніжний вигляд і захистить від появи нових плям. У теплій воді розчиняється 250 грам харчового компонента, тюль замочується на кілька годин. Фахівці рекомендують утриматися від полоскання і віджимання, так як склад не тільки очистить забруднені ділянки, а й сприятиме накрохмалювання.

відбілити тюль в крохмалі

Після замочування тюль буде твердо тримати форму, що значно змінить її зовнішній вигляд.

Звична зеленка допоможе в очищенні віконних аксесуарів дрібного плетіння. 10 крапель медичного препарату розчинити в склянці води, ретельно перемішати. Залишити на кілька хвилин. При відсутності осаду змішати з 10 літрами теплої води. Замочити тюль в отриманому розчині на 5 хвилин. У процесі можна кілька разів перевернути виріб, щоб склад повністю просякнутий складки матеріалу.

відбілити тюль зеленкою

Після закінчення часу - злегка віджати, не викручуючи, висушити природним шляхом.

Увага! При наявності осаду розчин рекомендовано процідити перед змішуванням з водою для замочування.

Відбілювання в пральній машині

Побутовий прилад, призначений для прання, значно полегшує домашні клопоти для кожної господині. При відбілюванні тюлю в машині необхідно дотримуватися кількох рекомендацій для досягнення позитивного результату.

відбілити тюль в машинці

Для досягнення потрібного результату досить застосовувати спеціальні відбілюючі порошки і засоби.

Правила

  1. Для досягнення максимального ефекту рекомендується попереднє замочування. Після цього виріб можна відправляти в автомат.
  2. Як засобу для чищення підійде кисневий пральний порошок або відбілювач без хлору.
  3. Для повної нейтралізації жовтизни і плям важливо дотримуватися температурного режиму, режим прання і процес віджиму.
  4. Для якісного відбілювання можна утриматися від дотримання часу для прання. Тривале знаходження в воді сприятиме повного усунення пилу.
  5. Додаткове полоскання допоможе усунути миючий засіб зі структури і ретельно вивести залишки пилу.
використовуємо мішок

Щоб тюль краще відіпрати і менше пом'ялася, машинку потрібно закладати не більше, ніж на половину.

висновок

Білосніжні тюлі можуть перетворити дизайн будь-якої кімнати. Згодом матеріал може посіріти, на поверхні з'являються жовті розводи та плями, а в структуру в'їдається неприємний запах. Кілька рекомендацій і правил, наведених в даній статті, допоможуть в усуненні забруднень і повернення привабливості аксесуару для віконного отвору.

штори у вітальню

Очищена фіранка наповнить приміщення затишком, подарувавши йому більш насичений денне світло.

Відео: КАК ОТБЕЛИТЬ ТЮЛЬ / НЕОЖИДАННЫЙ РЕЗУЛЬТАТ / КАК ОТСТИРАТЬ ТЮЛЬ ОТ ЖЕЛТИЗНЫ / - Штори 2024