Як зробити електрощиток в гараж

Гараж без електроенергії - НЕ гараж, а бетонний або металевий бокс для зберігання техніки. На певному етапі облаштування гаража потрібно розвести і укласти в стіни, підлогу або стелю канали з проводкою. Після завершення оздоблювальних робіт настає черга монтажу електрощитка в гаражі. І тільки після цього, якщо проводка і електрощиток зібрані правильно, електрик міського управління електромереж підключить і опечатає вхідні клеми.

Пристрій гаражного електрощитка

Зрозуміло, що основне призначення електрощитка полягає в зручному і безпечному управлінні системою розподілу споживачів в гаражі, тому до складу електрощитового набору обов'язково входить:

  • Лічильник електричний сертифікований, з відміткою про проходження перевірки в конторі Енергозбуту;
  • Прилад УЗО, що захищає людину і споживачі електричного струму від струмів витоку і стоку по містках провідності;
  • Прилад загального захисту вхідних ланцюгів від короткого замикання в проводці гаража;
  • Однофазні пікетники з можливістю автоматичного розриву ланцюга при виникненні КЗ;
  • Комутаційна панель і монтажний ящик з декількома рядами металевих кріпильних планок.
Важливо! В даному випадку можна зібрати електрощиток для установки в гаражі тільки для напруги живлення в 220В. Варіанти підведення і облаштування в приміщенні гаража трифазного напруги повинні виконуватися тільки фахівцями РЕМ, за заздалегідь узгодженим проектом.

Вимогами нормативів, що визначають склад і пристрій електропроводки і освітлення, встановлено, що в підвальних приміщеннях і оглядових ямах напруга живлення світильників повинно бути не більше 36В.

Тому для будь-якого варіанту підвалу в приміщенні гаража необхідно передбачити на електрощитку додатковий понижуючий трансформатор з пікетники. Для організації освітлення потрібно висновок з трансформатора на додатковий контур проводки підвалу зі своїм заземленням.

Простий варіант електрощитка в гараж

Електричний щиток потрібен в першу чергу для установки електролічильника та приладів захисту. Перед тим як купувати конкретну модель лічильника, поцікавтеся, яку саме модель приладу обліку електроенергії краще використовувати в умовах гаража. Найчастіше встановлюють електромеханічні пристрої під однофазну напругу з максимальним струмом до 50А. Природно, прилад повинен мати перевірочну пломбу і бути опечатаних службою контролю РЕЗ.

Який електрощиток краще, саморобний або промислового виготовлення

У багатьох випадках підведення електроенергії в гараж може виконуватися без використання покупного ящика і складання всіх приладів управління в одному боксі. Щоб заощадити на приладах для гаража, любителі виготовляють електрощітки з гетинаксу або текстоліту, на які вішають лічильник з автоматом захисту і ряд однофазних пікетники в чорних ебонітових корпусах.

Особливих переваг такої електрощиток не дає. Використання сучасних діфавтомат захисту від короткого замикання і приладів УЗО є обов'язковим, незалежно від того, якої форми і розмірів сам електрощиток в гаражі. Якість старих ебонітових пікетники часто дуже посередня, їх із задоволенням замінюють більш сучасними моделями німецького виробництва.

Схема підключення приладів всередині коробки електрощитка

Порядок підключення приладів всередині електрощитка добре ілюструється наведеною схемою:

  1. Вхідний кабель з трьома жилами від лінії на стовпі заводиться за підготовленим каналу всередину електрощитка. Як шлангів або каналів, по яких пропускається дріт, можна використовувати металопластикові або сталеві труби. Надійніше зробити введення в короб через задню стінку електрощитка, а не бити отвір в бічній стінці гаража;
  2. Усередині електрощитка на монтажні планки послідовно кріпляться електролічильник, автомат відключення КЗ і блок захисту УЗО. Далі встановлюються пікетники під розетки та прилади для освітлення гаража, трансформатор живлення світильників і вентиляції підвалу;
  3. За допомогою комутаційних колодок прилади послідовно з'єднуються в ланцюг і підключаються до освітлювальної проводки і силовим проводам, що йде до зварювального поста і блоку розеток з максимальним струмом споживання до 25А. Решта розетки підключаються до пікетники з струмом відсічення в 16А.
Порада! Промаркіруйте зачищені відрізки проводів за допомогою кольорової ізоляційної стрічки. Це спростить підключення до колодок і дозволить уникнути плутанини «земля-фаза».

Найчастіше, щоб спростити роботу з підключенням і пломбуванням лічильника в гаражі, перед введенням в електрощиток встановлюють звичайний отсечной рубильник або переносять діфавтомат. Зазвичай на цьому наполягають електрики гаражного кооперативу, так простіше і надійніше захищаються від КЗ лампи зовнішнього освітлення, і простіше працювати з лічильником.

Доцільність такого рішення не завжди зрозуміла, тому багато автолюбителів можуть страхуватися і встановлюють в гаражі два автомата, до і після лічильника, що теж не завжди виправдано.

Розетки та освітлювальні прилади в гаражі підключаються окремими пікетники, їх поділяють на дві групи - силові з порогом в 25А і малопотужні - для спрацьовування на звичайних розетках з навантаженням не більше 1,5-2 кВт. Для освітлення досить слабких 5-ти амперніков, але бажано на кожну точку освітлення гаража, наприклад, для прожектора, перенесення і чотирьох настінних світильників встановити свій вимикач на електрощитку.

Обов'язковим атрибутом змонтованого в гаражі електрощитка є повноцінний контур заземлення проводки гаража. Це вкрай важливо. Не варто особливо сподіватися на нейтраль лінії напруги і сподіватися на те, що вона заземлена, як заявляють електрики і їх помічники. Крім того, при замиканні десь на лінії на нейтрали може з'явитися непоганий потенціал до 120В, що може спалити особливо ніжні прилади, що працюють в гаражі, наприклад, блок зарядки акумулятора. Товстий провід «землі», а краще мідну шину від сталевого контуру, закопаного на метр глибиною, підключають за представленою схемою, електролічильник умовно не показаний.

Робота приладів захисту

Система захисту, змонтована на електрощитку, складається з двох обов'язкових приладів. Перший - це прилад або автомат відключення при виникненні короткого замикання. Другий - пристрій УЗО, обидва прилади дуже схожі за зовнішнім виглядом, і часто їх плутають і не розуміють, навіщо два однакових автомата.

Насправді схема УЗО принципово відрізняється від головного автоматичного отсекателя, і розрахована на відключення проводки тільки в тих випадках, коли струм витоку між двома жилами кабелю досягає 5 тисячних ампер. Є чимало випадків, коли, стоячи на вологому грунті, людина стосується корпусу електричного приладу і отримує удар з-за порушення ізоляції девайса. Найчастіше це відбувається через мікротріщинок на поліхлорвінілової ізоляції кабелю, або при замоканні проводки від конденсату, затікає через покрівлю гаража дощової води. Сто тисячних ампер вважаються смертельними, справний автомат УЗО має спрацьовувати на п'яти тисячних, але не здатний відключити мережу при виникненні короткого замикання.

Для цих цілей використовуються диференціальні пристрої автоматичного відключення живлення при різкому збільшенні струму до певного порогу. Якщо у вас в гаражі стоїть потужне зварювальне обладнання, то встановлюйте прилад на 25А. Більше не можна, це може стати причиною пожежі в гаражі проводки і електрощитка. Для більш потужних споживачів буде потрібно трифазна мережа.

Саморобні схеми електрощитка для гаража

Якщо у вас є здібності і бажання зібрати своїми руками автоматичний варіант електрощитка для гаража, можна скористатися наведеною схемою.

У конструкції використовується система гальванічної розв'язки приладів освітлення підвалу через трансформатор Т3. Одночасно з низьковольтних освітленням в конструкції електрощитка реалізована можливість підключення споживачів на 12В, що буває корисним при ремонті автомобільної техніки. Крім того, конструкція на основі Латра дозволяє регулювати і підлаштовувати вихідна напруга під потреби навантаження приладів в гаражі.

висновок

Кріплення корпусу електрощитка завжди виконується на дюбелях до основи стіни гаража, не можна кріпити на штукатурку або займисті предмети, тільки на бетон або цегла. Висота установки електрощитка в гаражному приміщенні становить 1300-1400мм над рівнем підлоги. Щиток вішається на стіну біля входу з правого або лівого стулки воріт, кому як зручніше.

Відео: ДА!! ЭТО ЭЛЕКТРИЧЕСКИЙ ЩИТОК В ГАРАЖЕ !!! Мастерская из гаража №4 - Малі споруди 2024