Навісні замки для гаража

Немає такого власника гаража, який хоча б один раз в житті не засумнівався в стійкості замків свого гаража. Регулярна інформація про те, що десь у когось розкрили гараж, змушує задуматися, наскільки надійними бувають гаражні запори, і чи існує в природі замок навісний гаражний, здатний протистояти самим витонченим способам злому.

Навісні замки для гаража, відміну конструкцій

Найбільш поширені варіанти навісного замка представлені такими схемами:

  • Конструкції з відкритою замикаючої дужкою;
  • Пальцеві пристрою. В цьому випадку вушка на стулках воріт замикаються товстим коротким стрижнем або «пальцем», виступаючим з циліндричного корпусу;
  • Накладні замки, які є різновидом пальцевого пристрою. Особливістю такого механізму є форма корпусу. У замкнутому стані корпус практично повністю закриває вушка і, відповідно, перешкоджає розпилу місця замикання стулок;
  • Замки з помповим пристроєм секрету.
До відома! Принцип роботи секрету у всіх замків однаковий і практично не змінювався протягом останніх ста років. Основна відмінність в секретах полягає в організації способу видавлювання виступами або борозенками на ключі керуючих штифтів замку в необхідне положення.

Секрети і міцність конструкції

Ці два поняття визначають здатність замку протистояти злому. Робота секретів різних навісних замків може серйозно відрізнятися в залежності від конструкції і складності секрету і кількості керуючих штифтів. Саме складністю секретного пристрою визначається стійкість конструкції до розтину за допомогою підбору відмичок або аналога ключа. У більшості випадків розробниками робиться наголос саме на складність підбору і виконання маніпуляцій з секретної частиною.

Варіанти секретів гаражних замків

Конструкція секретної частини для навісного гаражного замка мало чим відрізняється від будь-яких інших пристроїв, що використовуються у вхідних дверях квартири або будинку. Це дозволяє спростити і уніфікувати випуск гаражних замків, поставити виготовлення заготовок під ключі на потік. Вартість механізму зменшується в сотні разів, у стільки ж падає його здатність протистояти відмички. Справжній замок гаражний навісний з секретом відкрити неможливо, можна тільки зламати або зруйнувати. Але вартість такого пристрою буде обчислюватися тисячами доларів, тому ми вішаємо на вушка гаража звичайний навісний замок за двадцять доларів і сподіваємося, що його секретів вистачить, щоб зупинити злодія.

Серед відомих широкому споживачеві навісних замків виділяють кілька основних конструкцій секрету:

  1. Замок з плоским ключем і рядним розташуванням замикаючих штифтів. Дуже надійний механізм і найслабше опір до злому. Керуючі виїмки або борозенки знаходяться на торці або площині борідки ключа. Відкривається відмичкою або, в крайньому випадку, парою розігнути канцелярських скріпок;
  2. Секрет з ключем полуціліндріческой форми. Набагато краще протистоїть злому, але дуже швидко виходить з ладу через зношування або засмічення свердловини;
  3. Секрети з ключем хрестоподібної форми. Один з найбільш надійних і стійких до розтину за допомогою відмички серед бюджетних варіантів навісних гаражних замків;
  4. Помповий секрет і ключ є відносно новими і дорогими для нашого ринку. Керуючі пази і виступи знаходяться на торцевій поверхні ключа дуже складної форми.

Окремо варто згадати дуже незвичайний і цікавий навісний замок з магнітним ключем. Зазвичай його навішують на накладну пластину, що закриває замкову щілину внутрішнього гаражного сувальдного замку.

У такій конструкції немає отвору під ключ. Відкрити пристрій можна, якщо докласти пластину ключа з магнітом до бічної поверхності.Каждий ключ і замок має свою комбінацію з чотирьох намагнічених секторів, тому підібрати магнітну відмичку досить складно.

Конструкція дужки і корпусу навісного замка

Зрозуміло, що навісний гаражний замок в значній мірі вразливий до руйнування, розпилювання, розбивання, в загальному, до будь-якого способу вибити запори, що фіксують сталеву дужку або палець в корпусі.

Чим міцніше конструкція, тим надійніше замок. Самим уразливим місцем навісного замка є його корпус. Алюмінієвий або латунний навісний замок виглядає красиво, здатний служити відносно довго, але такий варіант має практично нульове опором до злому. Якщо на додаток до корпусу гаражного замка з кольорового сплаву додається довга подковообразная хромована дужка, такий замок не здатний зупинити навіть початківця малодосвідченого злодія.

При виборі навісного пристрою з відкритою подковообразной дужкою необхідно вибирати максимально короткі і товсті дуги. По-перше, в такому виконанні практично не залишається вільного простору між корпусом гаражного замка і вушками. Вставити викрутку або тонку фомку ще можна, але навряд чи з їх допомогою вийде зірвати товсту і міцну дужку, в цьому випадку потрібен лом. Але ось простору, щоб вставити краєчок брухту, якраз і не вистачає, тому гаражний замок залишається цілим.

Для конструкцій навісних замків з відкритою дужкою міцність металу корпусу і замикає дуги дуже важлива. Саме такі конструкції найчастіше намагаються збити кувалдою, розрізати ножівкою або зламати ломом.

Порада! Вибираючи навісний гаражний замок, зверніть увагу на зовнішній вигляд дуги і корпусу замку. Вони не повинні мати хромованого покриття. Метал дужки повинен бути темним, але не чорним, корпус важким, пофарбованим простий чорної або так званої «молотковій» фарбою. Це ознака термоупрочнение легованої сталі, найбільш міцною і стійкою.

Кращим вибором навісного замка вважається конструкція з легованої марганцовістойсталі. Розбити або розпиляти такий шматок стали практично неможливо, навіть якщо у нього відкрита замикає дужка.

Навісні - накладні гаражні замки

Сьогодні накладної гаражний замок є найбільш затребуваним серед навісних пристроїв. Корпус виконується з легованого чавуну або сталі у вигляді масивного циліндра або квадрата. Замикаючим елементом служить товстий загартований палець, прихований з усіх боків нависають частинами корпусу.

Після установки на вушка «дістатися» до замикаючого пальця без руйнування корпусу практично неможливо. Свердловина під хрестоподібний або плоский ключ знаходиться на нижній межі корпусу, таким чином, побачити стан замикаючих штифтів через отвір практично неможливо.

Щоб виключити можливість спилювання гнучким ножівкові полотном вушок на стулках воріт разом з навісним замком, господарі гаражів найчастіше наварюють навколо вушок захисну окантовку з товстого розжареного металу, як на фото.

Як розкривають навісні гаражні замки

Для старих пристроїв зазвичай використовують відмичку або підбір дубліката ключа. Пристрій з хромованою дугою або алюмінієвим корпусом збивають або зривають ломом. Дужку можуть перекусити ножицями для різання арматури. У цьому випадку найбільш стійкими виявляються замки по типу «Булата» або «Зеніту».

Самим екзотичним і найбільш ефективним способом акуратно і дуже швидко збити дужку є обробка корпусу і дуги невеликою кількістю рідкого азоту або вуглекислоти. При температурах нижче - 60оС будь розжарені стали розбиваються на шматки навіть від невеликого навантаження або удару. Виняток становлять сплави з вмістом хрому більше 10%.

висновок

На практиці зловмисники рідко вдаються до настільки незвичайних способів злому навісного гаражного запору. Якщо секрет не піддався через 2-3 хвилини роботи відмичкою, пробують вивернути вушка або вивернути секрет ключем-повороткой. Тому зловмисника ефективно зупиняє незвичайна конструкція замку, складний секрет і потужні вушка воріт. Решта залежить від ситуації.

Відео: Лучший навесной замок для гаража TOKOZ UZ 240 - Малі споруди 2024