Як вибрати декоративну решітку для вентиляції

Для комфортної і здорової атмосфери в будинку і квартирі необхідно нормальна робота вентиляції. Складова її частина - декоративні вентиляційні решітки. Це тільки на перший погляд здається, що вони всі однакові. Насправді є безліч тонкощів і нюансів, а неправильний вибір може значно погіршити роботу системи вентиляції.

Види декоративних вентиляційних решіток

В першу чергу решітки для вентиляції ділять за місцем установки. Бувають вони:

  • Зовнішні або фасадні. Для установки на вулиці.
  • Внутрішні - для монтажу всередині приміщень.
  • Переточні. Це різновид внутрішніх, але ставляться вони на вентиляційні отвори, які знаходяться між приміщеннями, іноді встановлюються в дверях.

Декоративні вентиляційні решітки для зовнішньої установки найчастіше роблять з алюмінію і оцинкованої сталі. Для захисту від атмосферних явищ вони можуть бути пофарбовані методом порошкового напилення фарбувального складу. Таке фарбування витримує морози і спеку, не боїться вологи.

Переточні решітки для вентиляції

Переточні решітки для вентиляції

Внутрішні решітки (і переточні теж) найчастіше роблять із пластику, але є і металеві. Вони більш різноманітні за формами і зовнішнім виглядом. Переточні відрізняються тим, що мають решітки з двох сторін - для оформлення отвору в обох приміщеннях або з двох сторін двері. У них перемички розташовані так, що світло з одного приміщення не потрапляє в інше, але при цьому руху повітря не заважає. Називають їх ще «подвійні» або «здвоєні».

По призначенню

Декоративні вентиляційні решітки класифікуються за способом використання:

  • універсальні - припливно-вятяжние;
  • припливні;
  • витяжні.

    Декоративні вентиляційні решітки можуть бути витяжними, припливними і припливно-витяжними

    Декоративні вентиляційні решітки можуть бути витяжними, припливними і припливно-витяжними

За назвою зрозуміло, що ставляться вони на повітроводи різного призначення. Відрізняються установкою перемичок, які направляють повітряний потік в потрібному напрямку. Установка припливної решітки на витяжною воздуховод і навпаки значно погіршить швидкість повітрообміну і при виборі треба бути уважними.

За місцем установки

Виходи вентиляційних каналів зазвичай знаходяться в стінах або на стелі. Відповідно, вентиляційні решітки бувають настінні та стельові, бувають - універсальні.

Встановлюють і в стелю

Встановлюють і в стелю

За способом монтажу вони можуть бути накладними або вбудованими. Накладні встановлюються на стіну, закриваючи вихід воздуховода. Саме їх роблять привабливими - вони можуть бути навіть елементом декору. Вбудовувані решітки зазвичай ставлять в тих місцях, де повітроводи виходять на вулицю. Потрібні вони для захисту від попадання всередину сміття і дрібних тварин (в основному гризунів). Так як їх не видно, на естетику ніхто уваги не звертає. Вони повинні бути міцними і надійними, а зробити їх можна з простого металевого прута або навіть сітки-рабиці.

Зовнішні вентиляційні решітки для встановлення в цоколі будинку зроблені зазвичай з металу і мають регульовані жалюзі або заслінки

Зовнішні вентиляційні решітки для встановлення в цоколі будинку зроблені зазвичай з металу і мають регульовані жалюзі або заслінки

Є ще декоративні вентиляційні решітки для установки в підлозі. Строго кажучи в більшості випадків до вентиляції вони відносини майже не мають, так як закривають конвектори або радіатори встановлені в підлозі. Проте, назва зберігається. Дуже рідко вентканали проходять під підлогою і тоді ті решітки, які їх закривають точно є підлоговими вентиляційними. У будь-якому випадку роблять їх з металів, рідше - з дерева, так як навантаження все-таки вище ніж при настінного або стельової установки.

При установці радіаторів в підлозі над ними також встановлюють решітки для виходячи теплого повітря

При установці радіаторів в підлозі над ними також встановлюють решітки для виходячи теплого повітря

Ставлять вентрешеткі і в підвіконня - якщо вони широкі і під ними розташовуються радіатори опалення. В цьому випадку вибираються зазвичай або прості щілинні або ажурні, які привертають увагу і є навіть прикрасою.

Грати для вентиляції в підвіконні - якщо радіатор встановлений під ним

Грати для вентиляції в підвіконні - якщо радіатор встановлений під ним

Ще одне нестандартне місце для установки вентрешеток - двері. Зазвичай це двері у ванну кімнату або санвузол. Для нормальної роботи вентиляції у ванній і туалеті необхідний приплив повітря. Його забезпечують зробивши щілину під дверима в 2-3 см або встановивши вентиляційну решітку в дверне полотно.

Для установки в двері також є спеціальні вентиляційні решітки

Для установки в двері також є спеціальні вентиляційні решітки

Ще можуть встановлюватися невеликі сітки для вентиляції гардеробних або великих шаф купе. Поставити можна будь-яку настінну модель (для гардеробних може знадобитися перетічними) але є і спеціальні меблеві. Відрізняються вони хіба що розмірами (менше ніж звичайні) та великим розмаїттям кольорів. Встановлювати їх можна в двері, а можна - в стінки.

матеріали

Найчастіше решітки для вентиляції роблять з металу і пластика, набагато рідше зустрічаються дерев'яні. Метал - алюмінієві сплави або оцинкована сталь, рідше - нержавіюча сталь, бронза, мідь і латунь.

Для зовнішніх решіток метал береться товщий, для внутрішніх тонший. Якщо говорити про фасадні вентиляційних решітках, то зазвичай доводиться вибирати - взяти алюмінієву, яка буде служити довго, але не дуже стійка до фізичних навантажень, або міцну з оцинкованої сталі, але яка через кілька років почне іржавіти. Вибір не найпростіший. Звичайно, ідеальний варіант - нержавіюча сталь, але вартість таких вентрешеток дуже висока, та й знайти їх непросто.

Матеріали для виготовлення вентрешеток

Матеріали для виготовлення вентрешеток

З пластика роблять декоративні вентиляційні решітки для внутрішнього використання. Найчастіше вони білого кольору але є і кольорові. Вони хороші тим, що мають невелику вагу і вартість, легкі в догляді, хімічно нейтральні, не бояться вологості. Їх недолік в тому, що вони погано реагують високі температури. Тому якщо вентиляційний отвір знаходиться в зоні високих температур, туди ставлять сталеву або алюмінієву решітку.

Латунні, мідні і бронзові вентиляційні решітки - елементи декору і виглядають вони нескромно. Вензелі, прикраси, орнаменти - це все практично обов'язкові атрибути таких вентрешеток. Вони бувають для настінного і підлогового монтажу, ставлять їх і в підвіконня. Де їх рідко можна побачити, так це на стелі. Зазвичай є кілька готових варіантів, але безліч фірм пропонують виготовлення «під замовлення» і навіть готові виконати малюнок за вашим ескізом. На фото нижче кілька варіантів візерунків, але існують їх десятки, якщо не сотні.

Декоративні вентиляційні решітки з латуні, бронзи, міді привертають увагу і служать прикрасою

Декоративні вентиляційні решітки з латуні, бронзи, міді привертають увагу і служать прикрасою

Дерев'яні решітки для вентиляції зустрічаються нечасто, але вони теж є. Їх ставлять в житлових приміщеннях з нормальною вологістю так як деревина погано реагує на підвищену вологість. Вони добре вписуються в інтер'єр дерев'яного будинку. Якщо в обробці присутня деревина, декоративна вентиляційна решітка з дерева - це найкраще рішення.

Жалюзійні грати для вентиляції

Необхідна швидкість руху повітря по вентиляційній системі змінюється залежно від сезону або навіть часу доби. При примусової системі вентиляції вона може регулюватися за допомогою вентилятора, а при природній роблять це за допомогою жалюзійних вентиляційних решіток. У них планки (або говорять ще «вії») решіток рухливі, в залежності від їх положення змінюється кількість проходить через них повітря. Є два крайніх положення - повністю відкрито і повністю закрито і безліч проміжних.

Є другий варіант - з рухомою засувкою. Принцип другий, але суть та ж - перекривати або відкривати потік повітря.

Жалюзійні грати називають ще регульованими, так як вони мають рухливу заслінку

Жалюзійні грати називають ще регульованими, так як вони мають рухливу заслінку

Управлятися ці решітки можуть вручну - є невеликий важіль, пересуваючи який змінюємо положення планок. Є моделі з автоматичним управлінням, але вони вбудовуються в систему вентиляції, роботою яких керує процесор.

Жалюзійні грати є зовнішні і внутрішні. Регулювати можна як вхідний потік з вулиці, так і вихідний. Зовнішні зручно ставити на продухи для вентиляції в фундаменті. Взимку можна їх майже закрити, знизивши до мінімуму вентиляцію підпілля.

Для внутрішньої установки регульовані решітки ставлять для природної вентиляції на припливні або витяжні канали. Загалом, це зручно, але механізм вимагає догляду, періодично грати треба знімати, чистити і змащувати рухомі з'єднання. Вони забиваються пилом і брудом, що знижує діапазон регулювання.

З зворотним клапаном

Декоративні вентиляційні решітки з зворотним клапаном не дозволяють при перекиданні тяги повітрю з вентиляційної системи потрапляти в квартиру або будинок. Зворотний клапан - це тонка рухомо закріплена пластина, пелюстки якої відгинаються під час руху повітряного потоку в правильному напрямку і перекривають просвіт воздуховода при русі в зворотному напрямку.

Зворотний клапан може бути вбудованим окремо, може бути в вентиляторі або у вентиляційній решітці. В решітці для вентиляції він зроблений у вигляді мембрани - з тонкого пластику. Такий пристрій вбудовується нечасто, але його можна додати самостійно, зробивши своїми руками або поставити окремо стоїть клапан.

У питанні потрібен чи ні зворотний клапан на вентиляцію немає єдиної думки. Його противники кажуть, що рано чи пізно мембрана або пелюстки залипнути і перекриють потік повітря. Напевно це так. Але це можна легко усунути - поміняти клапан або тимчасово його прибрати не проблема. Але іноді без нього набагато гірше ніж з ним. Наприклад, система побудована так, що без нього не обійтися. Це коли примусова вентиляція включена в той же канал, що і природна. Тоді зворотний клапан на вентрешеткі або воздуховоде перекриває природну вентиляцію при включенні витяжки. В іншому випадку доведеться тягнути два окремих воздуховода, а це складно, дорого і не завжди можливо.

Також без зворотного клапана не обійтися мешканцям багатоповерхівок. Не дуже приємно, якщо у вашій квартирі пахне сигаретами коли сусід палить. І це ще не самий неприємний варіант. Але в будь-якому випадку рішення за власником квартири або будинку.

щілинні

Іноді систему вентиляції прокладають за підвісними стелями. В цьому випадку можна встановити щілинні вентрешеткі. Відрізняються вони розмірами - довгі і вузькі, підходять для установки в бічні поверхні підвісних стель при невеликій їх висоті.

Щілинні вентрешеткі вбудовуються в вузькі конструкції

Щілинні вентрешеткі вбудовуються в вузькі конструкції

Через кілька офіційного виду частіше використовуються в офісних і громадських приміщеннях. У будинках і квартирах теж можна встановити, знайшовши моделі з більш вузькими планками - вони виглядають краще.

шумопоглинаючі акустичні

Звичайні вентиляційні решітки являють собою планки розташовані під деяким кутом. Вони можуть бути розташовані в один або два ряди, можуть мати форму літери V. Це все змінює напрямок потоку повітря і швидкість його руху, але на проходженні звуків ніяк не позначається. І такі вентрешеткі не є перешкодою для поширення звуків, що в квартирі або будинку далеко не завжди прийнятно, тому що хороша шумо-і звукоізоляція - один з важливих параметрів комфорту. Тому для установки в двері, між кімнатами, на припливних каналах з вулиці має сенс ставити вентиляційні решітки з шумопоглощением.

Шумоізоляційні решітки для дверей - краще рішення

Шумоізоляційні решітки для дверей - краще рішення

Вони мають більш складну будову - між ламелями прокладають звукоізоляційний матеріал, який знижує рівень шумів до допустимого рівня. Природно, такі вироби коштують дорожче, але без шумоподдавленія жити буде некомфортно.

фронтонні

Одна з різновидів зовнішніх решіток для вентиляції - фронтонні. Вони встановлюються на горищах приватних будинків для вентиляції підпокрівельного простору. Виконуються з металу, покритого порошковою фарбою або з погодостійкого пластика, який нормально переносить морози, високі температури і ультрафіолет.

Вентиляційні решітки на фронтоні

Вентиляційні решітки на фронтоні

За типом вони практично завжди накладні, за формою можуть бути круглі, квадратні, прямокутні, восьмигранні; для мансардних дахів є асиметричні. Колір вибирають або білий - якщо в оформленні даху присутні білі елементи, або в тон з обробкою фронтону. Ще варіант - в тон з обробкою фасаду будинку або покрівельного матеріалу.

В цьому випадку краще встановити моделі з можливістю регулювання кількості повітря, що проходить - з жалюзі або заслінкою. Ця опція дуже стане в нагоді в холоди і в спеку.