монтаж ондуліна

Вибираючи матеріал для фінішного покриття даху свого будинку, багато домовласників зупиняють свій вибір на Ондулін. Цей листовий матеріал з'явився у нас не так давно, він є легким, міцним і екологічно чистим покриттям, відповідним як новим дахах в споруджуваних будинках, так і на заміну старих покрівель. Він випускається у вигляді листів хвилеподібною форми або у вигляді листів черепиці. Перевагою вважається можливість монтажу еврошифера, так іноді називають ондулін, поверх старої покрівлі, без її демонтажу.

Рекомендації по монтажу листового еврошифера

Своїми руками монтаж ондуліна може здійснити будь-який початківець будівельник без досвіду роботи. Головне, щоб конструкція даху була скатної.

Маса окремого листа складає близько 6 кілограм. Це дозволяє легко працювати з ними одній людині, а транспортування та розвантаження не викличе жодних проблем. Для того щоб монтаж був здійснений якісно, ​​необхідно дотримуватися інструкцій і звертати увагу на нюанси.

Основну інформацію по монтажу ондулина можна подивитися в інструкції, що поставляється в комплекті з придбаним матеріалом. Там зрозуміло і наочно вказані: відстані, які необхідно витримувати, максимальна довжина схилу листа і ширина нахлеста. Дотримуючись інструкцій і здійснивши всі роботи в точності, ви можете бути впевнені, що змонтована крівля прослужить багато років і буде міцною і надійною. Це зовсім не складно, достатньо знати кілька правил.

Початковий етап

Може це прозвучить дивно, але починати роботи потрібно з вивчення прогнозу погоди на найближчі дні. Для здійснення якісного монтажу ондулина необхідно, щоб температура на вулиці не піднімалася вище 30 градусів тепла. Під час спеки, коли температура повітря перевищує 30 градусів, ондулін стає занадто м'яким, що створює серйозні незручності для монтажу, а виконавець ризикує в таку спеку отримати сонячний чи тепловий удар.

Виробники не рекомендують монтаж еврошифера і при температурі нижче 0 градусів. Ондулін стає крихким, також є ймовірність подскользнуться на лісах або даху.

Для розмітки такої покрівлі звичайна лінійка не підійде, їй буде складно розмічати хвилеподібний матеріал. Рекомендується взяти частину листа ондуліна, бажано іншого кольору, і, уклавши його хвилею на хвилю, за допомогою кольорового маркера наносити необхідні позначки.

Нюанси кріплення і розкладки листів

Відповідно до проекту, необхідно на кожен лист ондуліна нанести розмітку місць розташування кріплень, вони розташовуються у верхній точці хвилі, згідно строгого плану з фіксованим кроком. Ці місця повинні бути виміряні дуже ретельно. Кількість цвяхів необхідно приблизно 20- 25 одиниць на цілий лист. В іншому випадку є шанс, що потужні пориви вітру можуть відірвати погано закріплений лист. Це правило відображено в інструкції по кріпленню ондулина і обов'язково для виконання. Цвяхи необхідно забивати так, щоб капелюшок трохи Утапливаем, але головне не перестаратися і стежити за тим, щоб не пошкодити покриття.

Розкрій листа ондуліна в поперечному напрямку легко здійснюється за допомогою звичайної пилки по дереву. Для запобігання налипання бітуму на зуби і полегшення розпилу, рекомендується змочувати полотно водою. Більш ефективним буде змазування пили маслом або силіконовою змазкою. Для полегшення розкрою можна використовувати електролобзик.

Здійснювати розкрій листів уздовж хвилі можна за допомогою гострого будівельного ножа. Розкладка листів по даху проводиться в шаховому порядку, при цьому обов'язково використовувати рівень для контролю. Кріплення починають з нижнього кута ската даху розташованого з підвітряного боку. Обов'язково необхідно стежити за тим, щоб ні в одному місці покрівлі не утворився стик чотирьох різних листів ондуліна. Для уникнення такої ситуації та здійснення розкладки в шаховому порядку, потрібно кожен новий парний ряд починати з половини цілого листа.

Якщо лист був закріплений неправильно, його перевстановлення не допускається. Він деформується і залишаються отвори під кріплення. Такий лист вважається зіпсованим, його необхідно викинути і взяти новий.

Ондулін - матеріал досить еластичний. При його монтажі не можна докладати зусиль, це може привести до його деформації. Часто виникає ситуація, коли до краю покрівлі залишається пару сантиметрів, в таких випадках необхідно додати новий лист, а не розтягувати передостанній. Якщо лист буде закріплений в натягу, через деякий час він почне деформуватися.

Буває, що під час монтажу даху необхідно переміщатися по вже закріпленому покриттю. Щоб уникнути пошкодження аркушів необхідно наступати на верхню частину хвилі, а не у западини. Для перестраховки краще покласти дошку на кілька хвиль.

Правила розрахунку кількості листів ондуліна

Провести обчислення потрібної кількості ондулина досить просто. Якщо немає бажання проводити обчислення самостійно, можна скористатися он-лайн розрахунками. Для цього вам необхідно знати розміри даху. Приблизно оцінити кількість матеріалу, необхідного для укладання, можна самостійно. Для цього потрібно обчислити повну площину всіх елементів даху, скласти їх, а отриманий результат поділити на площу застосовуваного листа, за вирахуванням перекриттів і нахлестов. Поправка на відходи береться близько 15 відсотків. Кількість відходів залежить від складності покрівлі, ніж вона складніше, тим більше їх буде.

Монтаж обрешітки під укладання ондуліна вважається обов'язковим. Цей матеріал пластичний і може міняти форму при нагріванні. Для обрешітки рекомендується брус 50 на 40, який кріпиться до крокв, утворюючи ґратчасту конструкцію. Крок необхідної обрешітки прямо залежить від нахилу даху або її окремих елементів. Якщо кут нахилу менше 11 градусів, потрібно спорудити обрешітку суцільну за допомогою дощок, фанери або ОСБ-плити. Коли нахил елементів даху знаходиться в діапазоні від 11 до 16 градусів, проміжок між брусами обрешітки витримується не більше 45 см. Круті схили, кут даху від 16 градусів і більше облаштовуються латами з кроком в 60 см.

Порада! Для перестраховки можна виконати суцільну обрешітку, незалежно від нахилу елементів даху. Це гарантує відсутність деформації і провисання листів ондуліна.

Будь-яку операцію необхідно контролювати за допомогою схилу і рівня. Монтувати утеплювач або гідроізоляцію під ондулін не обов'язково, це тільки за власним бажанням. Укладання листового матеріалу починається зі стартової планки.

Розмітку під кріплення потрібно зробити так, щоб отвори розташовувалися над брусами обрешітки. Якщо геометрія даху передбачає спорудження складних елементів, необхідно накреслити схему розкладки листів і пронумерувати їх. Монтаж потрібно здійснювати відповідно до складеної схеми.

Правила кріплення листового матеріалу

Щоб дах був надійним і прослужила багато років, потрібно строго слідувати інструкції по монтажу ондулина. Перший лист монтується в нижньому кутку. Його вибирають, обчисливши найбільш характерне напрям вітру, і починають укладання з протилежного боку. Це забезпечить відсутність підривної сили у накривні хвилі.

Унаслідок схильності ондулина розм'якшуватися від тепла і ставати крихким на морозі, розкладку листів потрібно здійснювати в фіксованому діапазоні температур.

Монтаж проводять при зовнішній температурі повітря від 3 до 29 градусів тепла. Це дозволяє уникнути тріщин або розламів при мінусовій температурі, а також розтягнень і деформації при спеці.

Якщо потрібно замінити кілька листів терміново, але температура не дозволяє, можна здійснити роботу, підготувавши отвори під кріплення заздалегідь, а всі дії проводити дуже акуратно.

Для прискорення процесу монтажу та економії матеріалу деякі кріплять розтягнуті листи. Під час температурних перепадів ці листи деформуються, а для усунення наслідків потрібно буде перекрити весь дах заново.

Простота і якість монтажу залежить від правильної установки стартового листа, так як наступні багато в чому укладаються по ньому. Його необхідно вирівняти по краю торця покрівлі та карнизу. Виступ листа ондуліна за карниз не повинен перевищувати 40-50 см. Перевищення цього параметра може спровокувати провисання листа, що зіпсує зовнішній вигляд. Остаточне кріплення кожного аркуша здійснюється після ретельної перевірки рівнем.

Підготовчі роботи по розмітці і розкрию листів необхідно здійснювати на землі. Після цього проводять нумерацію, згідно плану укладання. Після цього приступають до робіт на покрівлі, строго дотримуючись схеми.

Під час робіт з облаштування покрівлі ондулином витримують у такому значенні:

  • коли кут нахилу деталей даху не більше 11 градусів, сусідні листи укладаються з поздовжнім перекриттям в ширину двох хвиль, а поперечний перехлест становить 19 см;
  • якщо скати покрівлі розташовані з нахилом від 11 до 16 градусів, то поздовжнє перекриття зменшується до ширини однієї хвилі, а поперечний перехлест відповідно буде 15 см;
  • також, перекриття завширшки однієї хвилі застосовується на покрівлях і її елементах з нахилом від 16 градусів, а поперечний зменшується до 12 см.

Правила та елементи фіксації

Застосовується особливий вид кріплення - цвях з капелюшком, яка після вбивання його в обрешітку, закривається і захищає метал від впливу атмосфери, тим самим запобігаючи корозії.

Не так давно з'явився новий вид кріплення - спеціальні металовироби для фіксації ондулина з посиленою пластиковою закритою капелюхом.

Забивають металовироби в верхню точку хвилі листа по розмітці, згідно схеми, попередньо розробленої, виходячи з інструкції до матеріалу.

Облаштування покриття покрівлі своїми руками закінчується встановленням додаткових елементів, таких як карниз, коник, вітрова планка. Ці деталі створюють додатковий захист від протікання і надають даху закінчений вигляд. Вгорі, де сходяться скати даху, монтується коник і кріпиться з обох сторін. Перед монтажем рекомендується провести ізоляцію.

Вітрова планка ставиться на гребінь хвилі в місці нахлеста шириною не менше 10 см.

Косметична фарбування листів ондуліна

Використовувана гамма кольорів ондулина обмежена чотирма кольорами: чорним, зеленим, коричневим, червоним. Будь-який з них в процесі експлуатації неминуче вигорає під впливом ультрафіолету.

Виходом з положення є фарбування будь-яким вподобаним вам кольором. Це дозволить оновити вигорілий або спочатку створити унікальний вид покрівлі. Фарба, що застосовується для такого матеріалу, робиться на основі бітуму і повинна бути стійкою до впливу опадів і ультрафіолету.

Рекомендується використовувати фарби відомих виробників. Наносити їх можна за допомогою валика або широкої кисті на чисту суху поверхню. Бажано фарбування зробити в два шари, тоді глибина кольору буде вище, а шар фарби створить додатковий захисний шар.

Якщо роботи по монтажу ондулина були виконані з дотриманням норм, така покрівля прослужить не менше 40 років без погіршення своїх показників.

Відео: Монтаж Ондулина - видео инструкция - Дах 2024