Гідроізоляція даху гаража своїми руками

Якісний захист даху від води за допомогою подвійної гідроізоляції дозволяє вирішити головну проблему - усунути ризик обводнення теплоізоляції і руйнування силових елементів каркасу. Крім корозії і ризику заморожування утеплювача, несправна гідроізоляція призводить до калюжах на підлозі в гаражі. В результаті обшивка і кузов автомобіля досить швидко приходять в непридатність.

Як правильно побудувати гідроізоляцію даху гаража

Залежно від конструктивного пристрою даху гідроізолюючі функції покрівлі досягаються кількома основними способами:

  • Якщо приміщення гаража не опалюється, немає нагрівальних приладів, не зберігається транспортний засіб, немає джерел водяної пари, для облаштування гідроізоляції даху досить укласти якісне покрівельне покриття;
  • Для утепленій скатної покрівлі гаража потрібно якісна поверхнева гідроізоляція за допомогою бітумних матеріалів і підпокрівельного ізоляційного пакета;
  • Для холодного варіанту покрівлі неопалюваного гаража, що має підвальне приміщення з місцями зберігання овочів, потрібно пристрій гідроізоляції даху, аналогічне холодного горища двосхилим покрівлі.
Важливо! Якщо в приміщенні гаража періодично бувають люди, немає підвалу, але справно працює припливно-витяжна вентиляція, гідроізоляція даху гаража своїми руками виконується простий укладанням зовнішнього гідроізоляційного шару.

Як зробити гідроізоляцію даху гаража

Основним способом забезпечення гидроизолирующего бар'єру даху гаража є укладання на зовнішній поверхні щільного водонепроникного покриття на основі бітумної композиції або поліхлорвінілової багатошарової плівки - мембрани.

Найчастіше дах гаража виконується у вигляді односкатной покрівлі з невеликим ухилом або плоскою, сформованої у вигляді цементно-піщаної стяжки або бетонної плити. В цьому випадку традиційно використовуються такі покриття:

  1. Рулонні бітумні матеріали, що наплавляються на бетон або обрешітку за допомогою газового пальника. Армовані двошарові полотнища можуть також наклеюватися за допомогою покрівельних мастик холодного або гарячого затвердіння;
  2. Мембранні полотна на основі ПВХ-полімерів. На сьогодні це найбільш досконалий, надійний і безпечний вид покрівельної гідроізоляції, термін служби якого може досягати декількох десятків років;
  3. Рідкі й структуровані бітумні покриття. У першому випадку гідроізоляція наноситься валиками, пензлями або розпиленням у форсунках на підготовлену поверхню. У другому випадку бітумна маса не має армуючого шару, просто розкочується на даху і оплавляється пальником для отримання рівномірного і щільного шару гідроізоляції.

Способи укладання гідроізоляції на поверхні даху

Найбільш простим, не вимагає високої кваліфікації способом облаштування гідроізоляції на зовнішній поверхні даху є нанесення готових рідких розчинів бітумних мас або самополімерізующіхся рідких гум. Для нанесення гідроізоляції досить покрити підготовлену і просочену праймером поверхню валиком або пензлем. Після застигання матеріалу утворюється однорідне безшовне покриття, здатне ефективно протистояти дощової і талої води.

До відома! Щоб збільшити стійкість рідких композицій до руйнівній дії ультрафіолету сонця, поверхня відсипається грубозернистим піском і мінеральної крупкою.

Такий спосіб не дає повноцінної гідроізоляції через відсутність армуючого шару. Під навантаженням, наприклад, якщо в полуденну спеку або, що гірше, при низькій температурі, досить пройтися людині по поверхні неармованої гідроізоляції, і герметичність покриття буде порушена. Тому рідкі склади застосовуються, як підшар для посилення ізолюючих властивостей плівки, покладеної під дахове покриття з профнастилу або металочерепиці.

Рулонні варіанти гідроізоляції найчастіше наплавляються на поверхню покрівлі. Для цього полотно нагрівається газовим пальником до температури плавлення бітуму, приблизно 200 250оС. Завдяки наявності каркаса з склотканини нагріте полотнище не розтікається, а зберігає форму і щільність ізолюючого шару. Після нагріву полотнище укладається на поверхню даху і накочується валиком або катком. Полотнище укладається внахлест, і після зварювання пальником утворюється щільне монолітне покриття гідроізоляції.

Складнішою є укладання мембранних матеріалів. Для роботи з подібного роду гідроізоляційними мембранами будуть потрібні навички роботи з поліхлорвініловим полотнищем і вміння використовувати зварювальні апарати для з'єднання окремих полотен в єдине покриття. Якщо мембранна гідроізоляція укладається на плоскій покрівлі, під полотно в якості основи використовують геотекстильні тканину. За допомогою зварювального автомата краю мембран зварюють з нахлестом 40 50 мм. Якщо мембрана викладається на поверхню теплоізоляції або ж на похилу площину, тканину додатково фіксують за допомогою грибків - саморізів з дуже широким капелюшком. Таке кріплення дозволяє утримувати м'яку еластичну тканину на даху гаража з нахилом до 10 градусів.

Внутрішня гідроізоляція даху

Найчастіше дах і стіни гаража відбуваються потужним шаром утеплювача. Тому в приміщенні утворюється велика кількість водяної пари, що піднімаються до поверхні даху і конденсуються на холодній внутрішній стороні. Якщо дах має невисокий кут нахилу ската, або взагалі виконана у вигляді плоскої поверхні, організувати видалення конденсату досить проблематично. Доводиться облаштовувати додаткові системи вентиляції підпокрівельного простору за допомогою високих вентиляційних труб, не менше 2 3 метрів заввишки над рівнем даху.

Щоб збільшити ефективність видалення конденсату, фахівці рекомендують доповнювати гідроізоляцію внутрішній поверхні даху гаража Матеріали теплоізоляційні. Пристрій антиконденсатна покриттів таке, що насичені водяні пари, вступаючи в контакт з плівкою, перетворюються в дрібні краплі води і поглинаються матеріалом, не даючи йому перетворитися в важкі свинцеві краплі, здатні під власною вагою повернутися в шар теплоізоляції. Потік повітря, обдуваючи зворотну сторону антиконденсатної плівки, випаровує вологу і ефективно виводить її.

Крім антиконденсатна матеріалів, використовуються супердифузійні мембрани. Вони працюють за зворотним принципом. Водяна пара здатні легко проникати через товщу мембрани в проміжок між холодної основою даху і шаром гідроізоляції, залишаючись запечатаними до повного виведення з поверхні гідроізоляції.

Для простих неопалюваних гаражів і неутеплених конструкцій дахів на додаток до зовнішньої бітумної або полімерної гідроізоляції з внутрішньої сторони укладається звичайна поліетиленова або поліпропіленова плівка. Якщо з яких-небудь причин в приміщенні гаража з'являється джерело тепла, водяна пара піднімається до холодної поверхні даху, конденсується на ній у вигляді крапельок і виводиться потоком повітря припливно витяжної вентиляції. При недостатньо ефективною витяжною системі конденсат буде скочуватися і поглинатися штукатуркою або елементами оздоблення стін.

висновок

Найкраща якість гідроізоляції покрівельного покриву можна отримати в комплексі, використовуючи кілька методів одночасно. Наприклад, для стандартного холодного гаража з плоским дахом потрібно, як мінімум, двошарове покриття стеклоизол з додатковою проклейкою рідкої гумою або мастикою зон примикання бітумного полотна до стін і козирка. Якщо в приміщенні гаража є підвал, необхідно внутрішню частину даху підшити супердифузійної мембраною і організувати нормальну вентиляцію повітряного проміжку між плівкою і стелею покрівлі.

Відео: Кровля гаража ВСЕГО за 3 тыс. Руб! Самый ДЕШЕВЫЙ, качественный ремонт КРЫШИ ГАРАЖА своими руками! - Дах 2024