Які бувають коньячні чарки

Коньяк з категорії Extra Old і Grande Reserve «злочинно» розпивати в звичайних стопках. Цінителі міцного напою закидають камінням сміливців, які вирішили обійти стороною вікові традиції. Щоб долучитися до закритого суспільства гурманів, вибирайте правильну питних посуд. Насолоджуючись тонами ароматного букета і, дивлячись на сонце крізь келих, ви зійдете за свого в колі справжніх шанувальників спиртного напою.

сніфтер для коньяку

Щоб відчути весь аромат і смак благородного напою, потрібно правильно подати його, використовуючи підходящий посуд.

Яким повинен бути келих для коньяку?

Форма, розмір, об'єм, матеріал виготовлення фужера - все це впливає на смакові і ароматичні якості напою. Його розпивають при кімнатній температурі, а келих зігрівають руками.

коньячні келихи

Дуже важливо вибрати коньячний келих, який буде повністю відповідати витримці алкогольного напою.

Тепло дозволяє розкрити 3 «хвилі» поширення аромату.

  • Перша відчувається на невеликій відстані від келиха.

В цьому випадку наповнений фужер виділяє легкі ванільні нотки.

  • Друга «хвиля» розкриває повну палітру дистиляту.

Тут переважають нотки фруктів і квітів. Вдихаючи аромат, відчувається запах горіха, кава, троянд, липи, фіалки і абрикоса.

  • Завершальну «хвилю» називають ароматом витримки.

Тут відчувається складна тональність, в якій превалюють деревні, пряні і смолисті ноти. Французькі сомельє говорять про 54-х основних відтінках аромату, якими володіють коньяки.

коньяк

Новачкові в цьому питанні дуже легко заплутатися, так як існує величезна різноманітність ємностей для цього популярного напою, всі вони відрізняються формою, обсягом, матеріалом і функціональністю.

Щоб букет розкривався повністю, у келиха повинні бути:

  • широка площа чаші;
  • звужений верх конічної форми;
  • зручна ніжка.

Випускають скляні та кришталеві коньячні чарки. Для виробництва питної посуду використовують тонкостінні скло і гірський кришталь. Перший є синтетичним матеріалом, а другий - природним.

коньяк з сигарою

Коньяк - елітний напій, що володіє особливими характеристиками смаку і аромату.

Головна перевага скляного посуду - добре передає тепло від рук до вмісту. Але келихи зі скла легко б'ються, мають неоднорідну структуру і з часом стають каламутними.

алкоголь коньяк

Правильно підібрана коньячна посуд розкриває аромат елітного алкоголю і все його смакові відтінки.

Кришталь не володіє такою теплопровідністю, але він набагато міцніше, прозоріше і презентабельнєє. Кришталевий фужер неначе створений для елітних напоїв. Виробники випускають ексклюзивні набори, інкрустуючи їх напівдорогоцінним камінням, прикрашаючи золотим відбитком і колоритним орнаментом.

дизайнерські коньячні келихи

Гарний келих дає можливість при вживанні насолоджуватися кольором напою.

Відповідно до етикету, питейная посуд дозволяє:

  • повністю розкрити букет;
  • відчути багатогранність смаку;
  • розглянути насиченість кольору.

Головна вимога до фужеру - зручність використання. Він повинен вільно розташовуватися в долоні. Оптимальний обсяг коливається в межах 125-150 мл, але на дегустаціях використовують більш об'ємні фужери до 800 мл.

коньячна чарка

Фужер підкреслює соціальний статус «дегустатора», його бездоганне відчуття смаку.

Важливо! Існує негласне правило: чим довше витриманий напій, тим більше розмір келиха. В об'ємній питному посуді напій швидше вивільняє аромат, але при цьому не дозволяє йому випаровуватися в повітря.

Які бувають форми коньячних чарок і келихів?

Міцний напій відноситься до категорії бренді. У зв'язку з цим коньяк часто розливають в не призначені для нього фужери. До коньячним келихах і чарках відносяться такі види:

  • сніфтер;
  • тюльпан;
  • воббл;
  • келих з трубкою;
  • чарка-крапля.
коньячна чарка фото

Форма коньячної тари продумана до дрібниць.

Зверніть увагу! У кожного з перерахованих видів є ніжка. На відміну від свого родича, бренді, коньяк не подають в стопках і подібних фужерах.

Багато хто плутає чарку і стопку. Всі думають, що це дві назви одного й того ж судини, але це не так. Чарка є невелику ємність на ніжці, а стопка нагадує зовні стакан.

коньячні келихи чарки

Келих або чарку з елітним алкоголем дуже зручно тримати в руці: долоня не ковзає по склу, а як ніби прилягає до нього.

Не можна подавати коньяки в Old Fashioned Glass, Rocks glass і Nosing. Всі ці види призначені для розпивання іншого міцного алкоголю.

склянки для віскі

«Олд фешн», «Рокс» і «Ноузінг» нагадують склянку з товстим дном, у них немає ніжки.

Коктейлі, виконані на основі коньяків, дозволено подавати в тумблері. Коньячний стакан відрізняється від аналогів вагою, товщиною дна і формою. У посудній лавці можна купити круглі, прямокутні, квадратні, овальні і трикутні тумблери. Найчастіше їх обсяг складає від 150 до 300 мл.

Snifter

Класичним фужером для коньяку визнаний сніфтер. Це найбільш впізнаваний і поширений вид питному посуду.

сніфтер

Коньячний келих може бути не тільки функціональним виробом для вживання алкоголю, але і особливим видом декору.

Конструкція сніфтер:

  • куляста чаша;
  • конічна і вузька горловина;
  • коротка ніжка;
  • широка підставка.

Завдяки округлій формі і завужені верху, аромат зберігається всередині судини. З перекинутого келиха спиртне не проливається. Його зручно тримати в руці: стінки фужера стикаються з долонею, а напій швидко прогрівається.

сніфтер фото

Знати, з якого посуду п'ють коньяк, повинен не тільки грамотний бармен, а й по-справжньому хороший господар будинку.

Примітний факт! Оригінальну форму фужера перейняли для виробництва інших товарів. Сьогодні випускають вази, цукерниці, флораріуми і акваріуми у вигляді сніфтер.

Обсяг варіюється в межах від 70 до 700 мл. Сувенірні сніфтер випускають з більшою місткістю. Такий вид призначений для неквапливого розпивання і дегустацій. Коньяк наливають на дно келиха, заповнюючи приблизно ¼ частина. Перед тим, як спробувати його на смак, вдивляються в відтінки янтарно-золотого міцного, вдихають аромат і роблять перший ковток. Відчувши присмак можна знову надпити і продовжити розпиття напою з тривалими проміжками між ковтками.

сніфтер

Сніфтер представляють собою тару, яка має кулясту чашу, звужується до верху. Підстава келиха - коротка товста ніжка.

тюльпан

Келих відповідає своїй назві. Зовні нагадує квітковий бутон на тонкому стеблі.

конструкція:

  • чаша з округлим підставою;
  • звужена горловина;
  • тонка довга ніжка;
  • розмір підставки збігається з діаметром горловини.
келих тюльпан для коньяку

Тюльпан виготовляють з тонкого скла і кришталю.

Важливо! На Батьківщині коньяку воліють пити з кришталевих чарок на ніжці.

Всупереч існуючій думці, французи віддали пальму першості тюльпана, а не сніфтер. Всьому виною кінематограф. На блакитному екрані можна побачити чергового мафіозі, розмірено попивали міцний напій з сніфтер.

коньяк в бокалі

Завдяки старанням Голлівуду образ із злочинного світу, сніфтер став стереотипом про питному посуді для коньяку.

Відмітна особливість тюльпана - вишукана форма, яку складно асоціювати з міцним і брутальним алкоголем. Його використовують для розпивання коньяків з категорії:

  • Superior;
  • VSOP - Very Superior Old Pale;
  • VO - Very Old;
  • VVSOP - Very Very Superior Old Pale.
тюльпан чарка

Завдяки унікальній, але простій формі, напій віддає аромат всередину чаші, де відбувається часткове вивітрювання.

Під цією маркуванням на увазі алкоголь, витримка якого від 3-х до 5-ти років. Ці молоді напої мають різким ароматом, який відбивається на враженні про смакові якості. Завдяки розширюється шийки, «б'є в ніс» запах швидко випаровується.

келихи тюльпани

За рахунок довгої ніжки напій не прогрівається і дозволяє безупинно пробувати його на смак.

Wobble glass

Форма воббла ідентична сніфтер. У цьому келиху відсутня ніжка. Кулясту чашу тримає гострий конусоподібний виступ. Воббл не має стабільності, він постійно знаходиться на боці і перекочується як неваляшка. Це його головна відмітна особливість, завдяки якій вміст змішується з повітрям.

келих воббл

Переміщення різних верств міцного дозволяє розкрити складний букет аромату і оцінити відтінки кольору.

Воббл - це фурор і епатаж в світі стандартів. Його оригінальна форма - родзинка в розпиванні алкоголю. Незважаючи на малу місткість, він підійде для шоу-програми і демонстрації дорогого алкоголю.

Pipe snifters

Химерна форма цього келиха більше схожа на сувенірну посуд, яка не призначена для розпивання напоїв. Унікальна конструкція взяла краще від сніфтер і кальяну.

келих Pipe snifters

Такий келих буде до вподоби поціновувачам розкоші і колекціонерам ексклюзивних штучок.

Келих являє собою класичний сніфтер, до нижньої частини якого прикріплена тонка довга трубочка. У нього також округла, куляста форма чаші, звужена горловина, низька і невелика ніжка на підставці.

Люльковий келих, як його ще називають, дозволяє чітко розділяти ароматику і смакову складову напою. Через трубочку дегустатор випиває вміст з дна фужера, а ось нахилившись до шийки, оцінює аромат. За рахунок цього запах алкоголю не притуплює смакові рецептори.

келих Pipe snifters

Експерти в один голос твердять, що Pipe snifters під силу перетворити звичайну дегустацію в вишукане бенкет для гурманів.

Завдяки такому келиху, можна легко судити про якість напою і скласти більш об'єктивну думку про нього.

Чарка-крапля

Елітні коньяки в такому посуді не прийнято подавати.

Найчастіше чарки-краплі вибирають колекціонери. Вони являють собою невеликий, практично крихітний сніфтер за мірками сомельє. Обсяг не перевищує 50 мл.

чарка крапля для коньяку

В чарки наливають буквально по кілька крапель алкоголю, частіше відпивають трохи або п'ють залпом.

Такий вид питному посуду переважно виготовляють з кришталю. Ціна за набір коньячних чарок досить висока. Вони виходять на ринок лімітованої партією або виробляються під індивідуальне замовлення. Їх прикрашають авторської огранюванням, позолотою, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння.

коньячний келих

Такий набір стане чудовим подарунком ювілярові, який дуже любить міцному напої.

Не забувайте, що розпивання благородного напою зі звичайних склянок прирівнюється до блюзнірства. Виберіть, з яких чарок для коньяку вам випробувати почату пляшку. Можливо, це буде сніфтер, як данина класиці, або тюльпан. А може вам до душі унікальні келихи на подобу воббла або трубчастого фужера. Цінителям скляного майстерності і колекціонерам складних кришталевих виробів сподобаються подарункові чарки-краплі, які неможливо знайти в масовому виробництві.

Як правильно - чарка "коньяку" або "коньяку"?

Згідно лінгвістичного праці Дітмара Ельяшевіча Розенталя, допускається дві форми вживання слова «коньяк» в родовому відмінку. Доречна форма як з закінченням -а, так і -у.

Коли вживають іменник з речовим значенням, кажуть «чарка коньяку». В даному випадку слово «чарка» вказує на кількість.

келих з коньяком і шоколад

У процесі «дегустації» слід злегка похитувати ємність в руці, створюючи невеликий вихор.

Також слово «коньяку» використовують в розмовній мові, коли немає певної кількості. Наприклад, «А чи не випити нам коньяку?».

А ось якщо охарактеризувати напій будь-яким прикметником, то доречно вираз «чарка коньяку». Наприклад, чарка міцного коньяку, але не чарка міцного коньяку.

Що подають до коньяків?

Міцний напій прийнято вживати з різними продуктами, які були отримані в тому ж регіоні, де ріс виноград. Головне завдання закусок - пом'якшити смак і відтінити гіркоту благородного напою.

До популярних закусок відносяться:

  • сири;
  • десерти і випічка;
  • гіркий шоколад;
  • рожеве м'ясо птиці;
  • соки;
  • кава;
  • екзотичні фрукти.
коньяк з сиром

З ним поєднуються різні сорти твердого сиру, бажано з цвіллю.

Не знаєте, що вибрати? Керуйтеся правилом трьох «C»: Chocolate-Coffee-Cigare. Такий набір закусок дозволить приміряти на себе роль маститого сомельє. Горький шоколад, чорну каву і сигара - популярні закуски, які підкреслять смак елітного коньяку.

висновок

Мистецтво «пиття» - світ, в якому нескладно розгубитися. Використовуючи правильну питних посуд, ви відчуєте аромат і смакові якості алкогольного напою.

коньяк в чарках

Для поціновувачів «прекрасного» чудовим варіантом стануть барвисті келихи з інкрустацією і візерунками.

Відео: Шкварка, чарка та Одарка - кращі застільні Українські пісні (Весільні пісні, Застольні пісні) - Інше 2024