Форма свага своїми руками: майстер клас для початківців

Складно собі уявити гарний повноцінний інтер'єр без ідеально підходять штор. Ринок пропонує такий широкий вибір видів і кольорів віконного оформлення, що в ньому легко можна загубитися. Хтось вдається до допомоги дизайнерів, а хтось справляється своїми силами. У другому випадку можна звернути увагу на таку деталь як сваги. Такі штори можна зробити самостійно, головне, запастися порадами фахівців.

сваги для штор дизайн фото

Красиво задекоровані віконні прорізи здатні надати навіть самому тривіального інтер'єру шарм і вишуканий зовнішній вигляд.

сваги для штор фото оформлення

Вишукані штори - це не тільки прикраса кімнати, вони допомагають створити затишну атмосферу, що дозволяє відпочити і розслабитися після активного дня.

Що таке сваги?

Ті, хто вперше зіткнулися з процесом вибору нових штор, нерідко задаються питанням "Що ж таке сваги?". Сваг - це один з елементів, яким можна декорувати штори, а саме доповнення до ламбрекену (його верхню частину), її драпірують особливим способом. Виглядає він як півколо, на якому розташовуються складки. Складається він з голови і плечей (деякі називають їх крилами).

сваги для штор фото дизайн

Гардини можуть виглядати як справжній витвір мистецтва, якщо для їх створення будуть використані сваги.

Глибина - це ступінь його провисання, довжина - це та довжина, яку цей елемент займає на карнизі. Далі йде середня частина - середина по карнизу. Плече - це частина з драпіровкою складками і іншими тканинами. Ще при підготовці викрійки зустрічається поняття "провис" (втричі назва - "глибина"), це та довжина, на яку нижня частина може опуститися від верхньої. Зазвичай складність буває в тому, щоб правильно їх укласти, але якщо все зробити правильно, то вони стануть справжньою родзинкою в стилі вашої кімнати.

сваги для штор фото варіанти

Якщо ви представите вишукані дорогі портьєри, то швидше за все, вони будуть прикрашені ламбрекеном зі свагами.

сваги для штор фото дизайну

Сваг використовується в якості декоративної складової при пошитті елегантних і розкішних портьєр.

Види: які бувають?

рівносторонній сваги

Зазвичай такий використовується в разі, якщо на шторах будуть і інші елементи декору, так як він не перевантажує композицію і виглядає симетрично, плечі у нього однакові.

сваги для штор інтер'єр фото

Сваг використовується для прикраси віконного отвору.

Для того, щоб прискорити процес пошиття, можна скористатися готовою викрійкою. Список основних параметрів, які необхідно враховувати при пошитті свага з рівними сторонами:

  1. середина;
  2. плече;
  3. глибина;
  4. Довжина нижнього провиса.
сваги для штор інтер'єр

Він є частиною горизонтального м'якого ламбрекену, який покликаний надати шторам витончений і вишуканий зовнішній вигляд.

асиметричний сваги

У цього виду плечі будуть різні: одне ширше, а інше вужче.

сваги для штор огляд

Незважаючи на те, що сваги вважаються невід'ємним елементом класичного стилю, це не означає, що вони не використовуються в інших стилістичних напрямках.

Опишемо, як розкроїти з розрахувати параметри свага. Для побудови цього елементу можна вибрати тканину розміром 140 * 140, далі ділимо цей відрізок крейдою на дві половини по діагоналі. Після чого в обидва боки потрібно провести лінії, які будуть рівні половині довжини елемента, робимо це перпендикулярно. На кінцях вийшла лінії ставимо крапку №1 і точку №2.

сваги для штор ідеї інтер'єр

Правильний підбір кольору і фактур допоможе пожвавити приміщення, оформлене в стилі Модерн і навіть Хай-тек, несучи свою частку авангарду.

Важливо! Обов'язково потрібно враховувати припуски, щоб потім обробити краї (приблизно 05, - 1 см).

Під кутом 15 градусів з точок 1 і 2 потрібно відкласти відрізки, які по довжині будуть такими ж, як плече свага (якщо не довіряєте своєму окоміру, використовуйте транспортир). На кінцях відрізка потрібно поставити крапку №3 і точку №4.

сваги для штор дизайн фото

«Сваг» в перекладі з англійської означає «гірлянда» або «орнамент у вигляді листя».

На самій діагоналі потрібно скасувати глибину провиса (нехай вона буде відзначена як точку А), дугою з'єднуємо точки А і 3, а також точки А і 4. Форма готова.

Сваг своїми руками: як зробити викрійки? покроковий опис

Пошиття цього елемента - процес досить складний і багатогранний. Щоб оволодіти мистецтвом пошиття і стати в цьому професіоналом може знадобитися чимало часу, але для початківців швачок і любителів є більш прості методи, за допомогою яких можна пошити штору.

сваги для штор форма

Він виконується у вигляді півкола, вільно провисання, і складається з красивих драпірованих складок.

Лякатися не варто, адже за інструкцією цього легкого методу зшити такі штори зможе кожен. Вся сіль в тому, що зшити можна не тільки класичний сваги, але і більш простий у виготовленні - механічний. Його особливість в тому, що складки можна робити не вручну, а вдавшись до хитрощів і, використавши монтажну тасьму, або можна зустріти таку назву, як шторна стрічка. При це відрізнити такий варіант, від того що створювався вручну практично неможливо. Тому така альтернатива зовсім не поступається класичним методом. Отже, невеличкий майстер-клас з пошиття рівностороннього свага.

сваги для штор фото варіантів

В одному ламбрекені одночасно може бути використано кілька Сваг, які розташовуються як би внахлест один на одного.

сваги для штор оформлення

Часто між ними потрібно пришивати додатковий декоративний елемент, який буде заповнювати простір, що утворився.

параметри:

Стандартно ці елементи шиються заввишки 35 см і шириною 60. Ці розміри можуть трохи змінюватися, в залежності від розміру вікна і бажаного ефекту. Ми будемо за наступними параметрами:

  1. довжина 90 см;
  2. глибина 45 см;
  3. нижній провис 140 см.
сваги для штор ідеї декор

Сваги не завжди мають однакову ширину, наприклад, центральний елемент може бути менше, ніж бічні частини.

З цих вимірів виходить, що:

А - половина (його середини) - 15см

Б - глибина - 45 см

В - плече - 30см

Г - половина нижнього провиса - 70см

сваги для штор ідеї оформлення

Перебуваючи на різній висоті від карниза, вони вони формують дворівневу композицію.

Яких розмірів будуть ваші сваги, ви можете вирішити самостійно, трохи підредагувавши викрійки.

Створюємо викрійки, щоб зшити сваги

Насамперед потрібно побудувати кут з вершиною (1). Від неї вправо потрібно відкласти відрізок, який буде дорівнює половині середини + 3 см для обробки. Виходить 18 см. Другим кінцем цього відрізка буде точка №4. Далі так само від точки №1 відміряє відрізок, довжина якого буде дорівнює параметру глибини, помноженої на k, де k дорівнює 2 - 2,5.

сваги для штор ідеї дизайн

Створення свага досить клопітка і копітка заняття, але існують більш легкі і прості варіанти, наприклад, «черепашка».

Додаткова інформація! Цей показник залежить від обраної тканини: якщо ми працюємо з сухою тканиною, яка досить жорстка для драпірування, то краще щоб цей показник дорівнював 2. А ось якщо тканина м'яка і легко піддається драпіровці, то краще, щоб в цьому випадку k дорівнював 2 , 5.

сваги для штор огляд фото

Задрапірувати подібний варіант під силу навіть починає майстрині. Він отримав подібну назву завдяки схожості з морською раковиною.

Наступний крок: з точки два креслимо коло. Замість циркуля можна використовувати нитку, приклавши її до точки №1. Після цього на отриманої дузі з точки №2 відзначаємо точку №3. вона повинна виявитися в половині нижнього провиса, і, звичайно ж, не забуваємо про додаткові 3 см на обробку. З'єднуємо між собою точки №3 і №4 прямою лінією, а кут, який вийде в точці 4, трохи при цьому закруглити. В результаті проведеної роботи ми отримуємо фігуру (1-2-3-4) - вона і буде основою нашої викрійки. Приточкой монтажної тасьми будемо робити по лінії 1-4-3, а стяжка на ділянці 4-3. Середина (1-4) не стягувати, а лише обробляється.

сваги для штор огляд

Існує кілька різновидів подібного об'єкта для декорування віконних прорізів, кожна з яких має свою родзинкою і характеризується відмінними рисами.

Зазвичай цей елемент шиють на підкладці, але використовуючи м'яку тканину, можна обійтися і без неї. Отже, у нас готова половина викрійки.

сваги для штор варіанти ідеї

Сваги бувають різноманітної конструкції, в тому числі дворівневими.

Додаткова інформація! В цьому випадку можна кроїти під кутом 45 градусів, а можна по нитці основи, це навіть зручніше.

сваги для штор декор фото

Подібний вид розташовується в горизонтальній площині щодо всього полотна штор на однаковій висоті.

Коли приступаєте до шиття, обробіть сторону, яка лежить між точками 2 і 3, використовуючи для цього косу байку або подвійну прогібку. У тих сторін, до яких буде пришивати шторно стрічка (1-4-3), припуск на шов підвертаємо навиворіт, а після гладимо праскою. З виворітного боку робимо приточкой шторної стрічки. Стягаємо сторону 4-3, а середину (1-4) залишати не стягнутої. Тепер форма готова!

сваги для штор ідеї оформлення

У такій моделі також можуть бути асиметрично закладені плечики.

З переходом в де жабо

Штори можна зробити ще більш незвичайними та оригінальними, якщо скористатися прийомом переходу в де жабо. Цей варіант може замінити відразу дві складові ламбрекену, крім того, дозволяє уникнути примітивних і нудних дизайнерських рішень.

сваги для штор дизайн ідеї

Завдяки присутності такого елемента можна створити декоративні візерунки з штор, надаючи приміщенню вишуканість і елегантність.

Відповідно, форма буде складатися з двох частин: викрійки свага, яка буде приставлена ​​до викрійці де жабо. Отже, приступимо.

сваги для штор фото дизайну

Вибирати матеріал для подібного об'єкта необхідно з особливою ретельністю, так як від цього залежить весь зовнішній вигляд отриманої композиції.

  1. Будуємо викрійку свага. У попередніх пунктах ми вже розглянули, як зробити викрійку для асиметричного і звичайного елемента.
  2. Пристроюємо до цієї викрійці елемент де жабо. Як зробити викрійку для нього? Дивимося далі.
  3. На перпендикуляре до згину тканини аВ з точки Г1 відзначаємо відстань Г1Д, воно буде дорівнює довжині готового елемента де жабо по карнизу з урахуванням складок.
  4. З точки Д проводимо перпендикуляр до лінії Г1Д і на ньому відміряє висоту де жабо (на малюнку це точка ДД1)
  5. Залишилося лише промальовувати лінію провиса.
сваги для штор ідеї фото

Якщо ви прагнете, щоб складки свага відрізнялися м'якістю, тоді зупиняйте свій вибір на матерії, яка легко драпірується.

Форма свага з переходом в де жабо готова!

висновок

Такі штори дійсно можуть значно урізноманітнити інтер'єр. Багато господинь відзначають, що сваги дають фреш-ефект в приміщенні, додаючи йому свіжості, новизни і незвичайності. Хтось відзначає, що вони зручні для декору кімнати, наприклад, на них зручно кріпити новорічні прикраси. Загалом, це може стати не тільки естетичним доповненням до обстановки в кімнаті, але і функціональним елементом для додаткового прикраси квартири.

сваги для штор фото оформлення

Якщо штори пошиті з тюлю, це дозволить створити в кімнаті романтичну атмосферу.

10 варіантів штор зі свагами в інтер'єрі:

Відео: Розвиваюча гра своїми руками. Гра «Емоції». Яскраві емоції, гра для дітей. Майстер клас для дітей. - Штори 2024