Що значить будинок під усадку

Серед простого обивателя, далекого від тонкощів будівельної справи, широко поширена помилка, що сьогодні техніка і наука дозволяють будувати будинки, як гарячі пиріжки. На практиці все набагато складніше. Сучасні будинки навіть при використанні самих прогресивних технологій зведення будівель не можуть минути найбільш складного і проблемного етапу - усадки будови під власною вагою. Тому при плануванні і складанні проектних термінів зведення конструкції обов'язково закладають певний час для будинку під усадку.

Що відбувається при усадці будинку

Для професіоналів період стабілізації несучих елементів, по суті, є мертвим сезоном, коли з-за усадки будинку обробка може виконуватися тільки в дуже обмеженому обсязі. Тому компанії - забудовника на цьому етапі набагато вигідніше продати квартиру або приміщення в будинку без оздоблення, і тим самим перекласти головний біль щодо усунення наслідків усадки на майбутніх господарів житла.

Усадка будинку з цегли, як і монолітного або брусового варіанту, починається з моменту зведення перших метрів стін у висоту. У міру зростання коробки будівлі тиск на нижні поверхи, яруси або вінці стін зростає в арифметичній прогресії.

У міру збільшення навантаження на стіни і несучі елементи інтенсивно розвиваються кілька незалежних процесів:

  • Під вагою коробки будинку починає просідати фундаментна система будівлі;
  • Ущільнюються шви, заповнені розчином кладки;
  • Змінюється геометрія стін, тому будь-яка обробка стін, стелі, підлоги буде деформована і зіпсована, за винятком декоративних покриттів на основі латексу, вінілу, флизелина, будь-якого тягнеться матеріалу.

Фахівці не рекомендують використовувати настільки зручні для обробки шпалери і декоративну штукатурку з однієї простої причини. В процесі усадки може утворитися тріщина, яка залишиться прихованою на стіні під шаром декору до того моменту, поки величина пошкодження не досягне критичних розмірів.

Важливо! Чим менше в конструкції будинку горизонтальних стикувальних швів, тим швидше протікає процес усадки будівлі, і простіше планувати майбутню обробку.

Дуже корисно дати час для витримки нового будинку під усадку, що це значить? По суті, тільки що побудований будинок являє собою сирець, міцним і стабільним він стає після того, як закінчиться процес усадки бетону, а для будинку з бруса стіни і перекриття наберуть залишкову вологість, і ущільнився мікрощілини між вінцями. Але навіть через рік усадки починати обробку може бути рано сюди через наступні випадки:

  • Процес осідання фундаменту під вагою коробки будівлі відбувається нерівномірно;
  • З'являється нахил коробки зі зміною горизонту стельових або міжповерхових перекриттів;
  • Швидкість усадки не знижується, з'являються нові щілини і тріщини в стінах і міжстінових перекриттях.

По суті, правильно розрахований процес усадки будинку повинен проходити рівномірно і практично непомітно для конструкції будинку. В теорії найбільша швидкість усадочних процесів розвивається саме в перші три місяці після закінчення основних будівельних робіт зі зведення коробки будинку. На практиці навіть фахівці не можуть спрогнозувати хід опади фундаменту, причин появи і розвитку тріщин, можна тільки констатувати завершення конструкційної опади, пов'язаної саме з навантаженням несучих елементів коробки.

Коли можна виконувати обробку при усадки

В значній мірі процес усадки залежить від технології і способу будівництва будинку. Цегла, бетонний моноліт, спінені матеріали, стіни з бруса і колоди, що використовуються для зведення сучасного будинку, абсолютно по-різному реагують на навантаження. Буде великою помилкою вважати кам'яні будівлі малочутливими до усадки, і обробку можна починати мало не на наступний день після завершення будівництва, а будинок з бруса повинен вистаїваться як мінімум рік.

Більшість щасливих володарів нових квартир прагнуть якомога швидше приступити до обробки квартири або будинку. Тому новоселами були придумані декілька саморобних способів визначення моменту закінчення усадки і, відповідно, оптимального терміну початку обробки:

  • На кутові стики стін наклеюють до десятка пронумерованих смужок з паперу з різним ступенем натягу. За швидкістю розриву стрічок судять про усадки стін і швидкості розбіжності стиків;
  • У центрі кімнати до стелі підвішують маятник, від стелі до самої підлоги, по відхиленню невеликого грузика можна судити про наявність крену коробки будівлі.
Порада! Наскільки ефективно подібні методи дозволяють визначити момент для початку чистової обробки, судити складно, більш раціональним буде офіційне звернення на адресу будівельної компанії з проханням поінформувати про наявні даних по усадки.

Підрядник зобов'язаний контролювати усадку і дати відповідь про поточний стан справ, що допоможе більш точно визначити відповідний момент для початку обробки.

Поведінка монолітних і панельних конструкцій будинків

В теорії обробку панельного будинку можна починати вже через 3-4 місяці після закінчення будівництва, за умови, що зведення коробки закінчено навесні. Для «зимових» або «осінніх» об'єктів обробку доведеться перенести ще на півроку. Найбільш проблемними ділянками в обробці панельок є стики між плитами перекриття і стінами.

Якщо квартира знаходиться в центрі будівлі, на перших трьох поверхах, то обробку можна починати навіть раніше за встановлений термін. Для кутових приміщень і верхніх поверхів початок обробки доведеться відкласти на місяць-два пізніше розрахункового терміну.

До завершення усадки можна виконати обробку стін, в панельному будинку вони мають максимальну жорсткістю. В першу чергу потрібно укласти стяжку з укладанням гідроізоляції в житлових кімнатах, на кухні, у ванній і туалеті. Не можна виконувати обробку керамічною плиткою, встановлювати «намертво» віконні блоки та міжкімнатні двері. Цей етап обробки краще відкласти мінімум на пару місяців.

Порада! У деяких випадках новосели виконують обробку стін кухні, ванній і коридору на стіни і підлогу пластикової плиткою. Такий варіант обробки стін краще всякого індикатора підкаже, що відбувається з будинком.

Для монолітних будинків момент початку обробки настає на 3-4 місяці пізніше, але, на відміну від панельних будинків, усадка відбувається більш рівномірно. Тому, щоб не ризикувати через усадки дорогої обробкою з керамічної плитки, стіни ванної кімнати спочатку облицьовують дешевими пластиковими панелями, а замість паркету укладають дешевий ламінат.

Проблеми обробки стін з цегли

Процес усадки будинку з цегли триває довше, ніж для панельки, і швидше, ніж для монолітного будинку. Цегляні стіни виявляються найважчими і одночасно найбільш нестійкими. Якщо панельні і монолітні конструкції можна віддавати під обробку навіть без косметичних операцій, досить закрити стики між плитами, то цегляна стіна деформується за досить складною схемою. Це може бути:

  1. Поява тріщин в кутових з'єднаннях стін, розтріскування кладки в горизонтальному або діагональному напрямку. Подібні дефекти в цегляній стіні закривають обробкою цементними розчинами з акриловою смолою і волоконних наповнювачем;
  2. Руйнування окремих цеглин на кілька фрагментів або повне руйнування блоку з висипанням частини матеріалу. У цьому випадку перед обробкою стіну доводиться посилювати армуючої сіткою і заміною частини кладки;
  3. Деформування площині стін дугою. Найпростіше виправити становище обробкою товстим шаром штукатурки або установкою фальш-стіни з профілю і гіпсокартону.

Якщо протягом трьох місяців жодна з приклеєних на стіну плиток не відвалилася, то квартиру обробляють по капітальної схемою, в іншому випадку обробку цегляного будинку потрібно відкласти до закінчення усадки.

Велика частина дефектів в цегляному будинку виникає з двох причин - низькою якістю будматеріалів і неправильним облаштуванням фундаменту. Що значить, в першому випадку частина стін і перекриттів можна виправити декоративною обробкою, а в другому випадку означає, що розмір тріщин буде рости, і обробляти стіни не має сенсу.

Оздоблення стін дерев'яних будинків

Найяскравішим, можна сказати, класичним представником будівель під усадку є будинок з бруса або колоди. Для цієї категорії будинків при будь-яких варіантах пристрою будинку мінімальний термін вистоювання до початку опоряджувальних робіт складає рік-два. Це ж стосується клеєного брусового матеріалу, який, за заявами багатьох виробників, через низьку усадки подібного будматеріалу може піддаватися обробці стін уже через пару місяців після завершення будівництва.

Головною причиною, по якій дерево страждає усадкою, є низька контактна міцність деревини. Під тиском даху і кроквяної системи стики між колодами мнуть, стискаються, входять в більш щільне зіткнення, тому, незалежно від роду бруса, обробку стін можна починати тільки через рік, і не раніше. До цього моменту виконують чорнові оздоблювальні роботи, встановлюють з зазором вікна і закривають всі щілини, через які волога може потрапити всередину будинку з бруса.

висновок

Оздоблення нового будинку або квартири по капітальної схемою, навіть після закінчення усадки, може виконуватися через 4-5 років для цегельних будівель і будинків з бруса. У монолітних і панельних будинках капітальний ремонт та декорування стін закінчують тільки на третьому році експлуатації приміщень. Всі варіанти ремонту на першому році проживання рекомендується виконувати за тимчасовою схемою.

Відео: Расчет фундамента - как самостоятельно определить грунт и правильно рассчитать фундамент. - Стіни 2024