Ганок з ДПК

Облаштовуючи терасу або ганок, кожен власник будинку намагається вибрати найбільш прийнятний матеріал. Сучасним і досить популярним матеріалом є терасна дошка з ДПК. Вона дозволяє провести обробку ганку самостійно без досвіду проведення подібних робіт. При цьому даний матеріал по характеристикам перевершує натуральну деревину.

Відмінності матеріалу від дерева

Терасна дошка виготовляється з суміші деревної муки і полімерних компонентів. Відрізняється ДПК від дерева наступними характеристиками:

  1. Вологостійкість. Дошки не схильні до дії вологи навіть при пошкодженні поверхневого шару.
  2. Наявність в складі матеріалу деревини екзотичних порід. Розглянувши фото таких виробів можна підібрати найбільш сподобалися.
  3. Стійкість до впливу несприятливих умов середовища. На Дошки ніяк не впливає зміна температури повітря. При цьому зіпсувати поверхню ДПК досить складно.
  4. Матеріалу не страшні комахи.
  5. Збереження зовнішнього вигляду. Навіть при тривалому використанні дошки з ДПК темніють і не вигоряють.
  6. Довговічність. Терасна дошка має велику товщину і може використовуватися більш тривалий термін, ніж вироби з дерева.
  7. Рифлена поверхню. Завдяки цьому збільшується опір ковзанню.

Дошки укладається на лаги і легко закріплюється своїми руками за допомогою саморізів.

Комплектуючі для терасної дошки

Під час покупки терасної дошки з ДПК необхідно придбати і інші комплектуючі. До них відноситься:

  1. Декоративний куточок. Він виготовлений з того ж матеріалу, що і дошки і застосовується для обробки торцевих і бічних сторін настилу. Закріплення даних елементів своїми руками відбувається за допомогою саморізів або герметика.
  2. Опорна лага. Такі елементи використовуються в якості опорного профілю. Вони не бояться вологи і не розтріскуються при тривалому використанні. Опорні лаги розпилюються стандартної пилкою по дереву.
  3. Кріплення. Такі металеві елементи кріпляться своїми руками до лагам за допомогою саморезов.
  4. Підкладки. Амортизаційні підкладки необхідні для усунення скрипу і рівномірного розподілу навантаження при використанні конструкції з ДПК.

Якщо описані елементи не використовувати, обробка ганку буде незавершеною. Щоб не помилитися під час покупки. Можна заздалегідь розглянути фото, на яких представлені такі елементи.

Інструкція по створенню сходи з терасної дошки

Перед початком робіт варто заздалегідь продумати конструкцію і накреслити ескіз, щоб не помилитися з розмірами. Також це необхідно для того, щоб розрахувати кількість використовуваного матеріалу. Крім самої терасної дошки перед початком робіт потрібно купити все додаткові елементи, необхідні для створення ганку. Якщо для ганку купується монолітна палубна дошка, заглушки для торців купувати не потрібно.

Під час створення ганку своїми руками варто звертати увагу на деякі моменти:

  1. Укладання горизонтального настилу з невеликим ухилом для відведення дощової води. В якості підстави зазвичай використовується бетонну основу, але також можна використовувати і каркас з дерева або металу.
  2. Відстань між лагами має становити 400 мм, а закріплення проводиться за допомогою саморізів або дюбелів-цвяхів.
  3. Після закріплення всіх дощок необхідно закрити кутові стики декоративними планками. Сходинки і інші елементи закріплюються за допомогою клею або саморізів.
Важливо! Композитні лаги не можуть бути несучими елементами каркаса, тому під ними повинна знаходитися рівна горизонтальна поверхня.

Види терасної дошки з ДПК

Існує безліч видів терасної дошки, які поділяються за такими параметрами:

  1. Оформлення. У будівельних магазинах можна знайти вироби різних кольорів, тому будь-який власник будинку може підібрати саме той варіант, який підходить для певного будови і стилю оформлення ландшафту.
  2. Рельєф. Існують дошки як з гладкою, так і з рельєфною поверхнею. При цьому багато виробів мають різний малюнок. При виборі дощок для ганку на цей параметр варто звернути особливу увагу, так як при попаданні вологи на ганок воно стає слизьким і небезпечним.
  3. Виробник. Найбільш відомими є такі виробники терасної дошки, як MultiDeck і CM Decking.

Практично всі подібні дошки влаштовані таким чином, що одна сторона дошки є гладкою, а друга рифленою. Під час монтажу можна вибрати, яким боком закріпити дошку. Завдяки спеціальним лагам будь-яка дошка може бути закріплена на нерівній поверхні.

Огорожа для ганку з ДПК

Описувані огорожі являють собою профільні системи, які виготовлені з полімерного композиту. Процес виготовлення таких виробів відбувається шляхом змішування тирси, стружки, органічних барвників та інших компонентів. Після нагрівання здійснюється формування отриманої маси. Варто відзначити, що готові огорожі є ідеально гладкими і не мають шорсткостей або дефектів поверхні. На фото видно, що вони практично нічим не відрізняються від виробів з дерева.

Для багатьох композитні огорожі здадуться менш надійними, ніж стандартні матеріали, але при розгляді переваг матеріалу стає зрозуміло, що побоювання марні. До плюсів таких огорож можна віднести:

  1. Модульна конструкція дає можливість комбінувати елементи і створювати унікальні вироби. При цьому процес створення огорож досить простий, так як до матеріалів додається інструкція.
  2. Хімічна інертність. При використанні огорожі не виділяють ніяких речовин, тому є безпечним.
  3. Довговічність. Якщо порівнювати вироби з ДПК з деревом. Варто відзначити що вони не схильні до дії вологи навіть без спеціалізованої обробки, чого не можна сказати про дерево.
  4. Відсутність додаткових витрат. Якщо дерев'яні огорожі потрібно фарбувати, шліфувати і покривати захисними складами, то композитні матеріали досить закріпити на ганку або терасі. Після десятків років на поверхні огороджень не з'являться тріщини і відколи, а відтінок поверхні залишиться колишнім.
  5. Безліч відтінків. Надання виробам кольору відбувається в процесі виготовлення, тому для того, щоб вони відповідали стилю будинку і ландшафту, досить вибрати найбільш підходящий варіант в будівельному магазині. Такі огорожі можуть імітувати структуру різних порід дерева, що дає можливість підібрати найбільш підходящий варіант.

Також огорожі можуть мати різну форму. Завдяки цьому можна оформити ганок нестандартної форми. Всі перераховані переваги таких виробів говорять про те, що при необхідності створити огорожу на ганку або терасі варто вибирати саме ДПК.

Догляд за терасної дошкою

Незважаючи на те що терасна дошка не потребує догляду, її час від часу все ж потрібно чистити. Щоб зрозуміти особливості догляду за даним матеріалом, варто розглянути часто зустрічаються типи забруднень:

  1. Жирні плями. Після появи забруднень їх варто прибирати за допомогою знежирювальних засобів, після яких досить вимити поверхню теплою водою.
  2. Іржаві плями. Вони можуть з'являтися при взаємодії зі іржавіє металом. Плями легко віддаляються за допомогою миючих засобів.
  3. Сніг має прибиратися з поверхні терасної дошки тільки за допомогою пластикових лопат, щоб не подряпати поверхню. Якщо на дошках утворився лід, для його видалення не можна використовувати інструменти, які можуть пошкодити матеріал.

Важливо! Щоб зберегти зовнішній вигляд ДПК, необхідно періодично мити поверхню і видаляти надлишки води, якщо вони не стікають після миття поверхні або після дощу.

Проводити очищення поверхні потрібно тільки тими речовинами, які не містять аміаку і інших агресивних речовин. Якщо використовувати хлорсодержащие засоби, це може привести до освітлення покриття. Щоб матеріал залишався таким же, як на фото, варто дотримуватися всі представлені рекомендації.

Незважаючи на те що обробка ганку описуваних матеріалом дозволяє скоротити час на його обробку, догляд матеріалу все ж таки необхідний.

Відео: Монтаж сайдинга из ДПК - Сходи і ганок 2024