Як встановити телевізор на стіну

Сучасні телевізори мають зовсім невелику товщину, завдяки чому їх можна не ставити на громіздкі тумбочки. Найпоширеніший варіант - повісити телевізор на стіну. Подібне рішення має масу плюсів, тому і стало дуже популярним.

Переваги та недоліки монтажу на стіну

Розвиток технологій подарував нам телевізори зовсім невеликої товщини, але з відмінною якістю зображення - плазмові (RPTV), рідкокристалічні (LCD) і на оптичних світлодіодах (OLED). Це дало можливість не ставити їх на тумби або інші меблі, а навішувати прямо на стіну. Плюси очевидні. Перший - економія місця. Другий - можна телевізор повісити в прохідній зоні і руху він не заважатиме, чого не скажеш навіть про невелику тумбочці. Третій плюс - при настінному монтажі менше шансів зіштовхнути або якимось іншим чином пошкодити дорогу апаратуру.

Встановити телевізор на стіну - хороша ідея і з точки зору дизайну і з точки зору безпеки

Встановити телевізор на стіну - хороша ідея і з точки зору дизайну і з точки зору безпеки

Недоліки теж є. Перший - більш-менш солідний за розмірами екран встановлювати доведеться вдвох. Вага в 30 кілограмів і більше, важко утримати «в одні руки». Другий - необхідно вибрати якісне кріплення для телевізора на стіну. Маса чимала і її потрібно тримати постійно, так що запас міцності повинен бути солідний. Третій - не на всі стіни вдасться повісити: несучої здатності гіпсокартону, газо- або пінобетону часто недостатньо. Хіба що під час будівництва ви закріпили в каркасі заставні, здатні витримувати великі навантаження. Є для таких випадків спеціальні кронштейни під телевізор, але вони і коштують більше, і не на все маси вони є.

Де і на якій висоті краще повісити телевізор на стіну

Перш за все необхідно визначитися з місцем розташування а також з висотою розміщення екрану на стіні. У вітальні зазвичай телевізор розміщують в зоні відпочинку - навпроти дивану і крісел. В цьому випадку висота визначається в залежності від конструкції меблів. Вам потрібно щоб дивитися було комфортно, а для цього середня частина екрану повинна знаходиться приблизно на рівні очей людини. Так що висота установки телевізора на стіну визначаєте експериментально, але в середньому це 100-120 см.

У спальні підхід той же, але дивитися будете в основному лежачи, так що висота монтажу телевізора трохи менше - близько метра.

Щоб правильно повісити телевізор на стіну, визначаємо висоту

Щоб правильно повісити телевізор на стіну, визначаємо висоту

У кухні підхід зовсім інший. Тут рідко є час звертати увагу на картинку, та й місця небагато. Тому телевізор в кухні зазвичай вішають ближче до стелі і кронштейни іноді вибирають стельового типу, а не настінного. Є у цього підходу ще один плюс - високо встановлена ​​техніка знаходиться в більшій безпеці.

Що стосується розміщення екрана щодо глядачів, то оптимальна відстань визначають для плазмових екранів - це 3-4 діагоналі телевізора. При такому розташуванні дивитися буде зручно (при нормальному зорі). Для всіх інших типів екрану підбирають відстань яке зручно, але мінімальні дистанції наведені в таблиці. Ближче краще меблі не розташовувати - буде зовсім некомфортно.

Розмір екрану в дюймах Розмір екрану в сантиметрах Мінімальна відстань до екрану
73 ' 185 см 3,71 м
65 ' 165 см 3,3 м
57 ' 145 см 2,9 м
50 ' 127 см 2,54 м
46 ' 117 см 2,34 м
42 ' 107 см 2,13 м
37 ' 81,3 см 1, 88 м

При виборі місця розташування телевізора на стіні варто враховувати, що для нормальної роботи він повинен добре вентилюватися. Тому установка в ніші дуже небажана, хоч це і остання тенденція в оформленні - зробити нішу з гіпсокартону, а в неї повісити телевізор. В крайньому випадку, подібний спосіб монтажу допустимо, але розміри ніші повинні бути значно більше розмірів телевізора - для того щоб повітря більш-менш циркулював і охолоджував задню поверхню. Але навіть в цьому випадку телевізор швидко може вийти з ладу - перегрів погано впливає на працездатність.

вибір кронштейнів

Щоб повісити телевізор на стіну необхідно підібрати кронштейни. В першу чергу подивіться на задню кришку апарату. Там повинні бути чотири отвори під установку монтажних пластин. Вам необхідно заміряти відстані між ними і постом при виборі кронштейна орієнтуватися на них.

Є кронштейни, в яких всі чотири кріплення фіксовані, є більш універсальні, в яких відстань по горизонталі змінюється.

Необхідно орієнтуватися на відстань під кріплення

Необхідно орієнтуватися на відстань під кріплення

Далі вибираємо тип кронштейна для телевізора:

  • Для нерухомою установки. Являють собою дві пластини - одна кріпиться на стіну, друга на задню стінку телевізора. При установці екран просто навішується на пластину, накладених на стіну. Кріплення займає мало місця, монітор розташовується практично впритул до стіни. Залишається зовсім невеликий зазор - в 10-20 мм.

    Повісити телевізор на стіну як картину - на невеликій відстані від стіни можна за допомогою подібних кронштейнів

    Повісити телевізор на стіну як картину - на невеликій відстані від стіни можна за допомогою подібних кронштейнів

  • З поворотом в горизонтальній площині, тобто екран можна розгортати вправо-вліво. Цей тип кронштейнів для телевізора виступає від стіни на деяку відстань, найчастіше - невелике - у кілька сантиметрів. Інакше повороту не забезпечиш.

    Такі моделі забезпечують нахил вгору / вниз

    Такі моделі забезпечують нахил вгору / вниз

  • З поворотом по вертикалі - можна трохи нахиляти екран вниз / вгору. Цей тип кронштейнів найчастіше використовується на кухнях. Адже там телевізори на стіну монтують високо, і, щоб зручно було дивитися, необхідно екран трохи нахилити.

    Різні варіанти є

    Різні варіанти є

  • З можливістю повороту в обох площинах. Це хороший варіант, але коштують такі кронштейни чимало.

Найбільш поширені кронштейни для телевізорів - звичайні. Мало в яких випадках потрібно можливість повертати екран, в основному, тільки на кухні. Тому немає сенсу переплачувати за непотрібні опції.

Крім того кронштейн для телевізора необхідно підібрати по вазі і діагоналі. Це - один з найважливіших критеріїв саме від нього залежить збереження вашої апаратури.

порядок монтажу

Після того як ви вибрали місце для установки телевізора і кронштейн, відзначаєте на стіні місце для монтажу. Перед подальшими роботами перевірте щоб в стіні не проходили комунікації - не було проводки, труб і т.д. Зробити це можна за допомогою детектора проводки. Якщо все нормально і проводів не виявили, прикладаємо до стіни пластину кронштейна, робимо позначки під кожен отвір. При цьому дивіться щоб позначки були строго горизонтально. Найменший перекіс може привести до падіння екрану.

За зроблених позначок свердлити отвори, в які вставляються дюбеля, потім встановлюється монтажна пластина і закріплюється болтами.

Ретельно вибираємо місце розташування

Ретельно вибираємо місце розташування

Приступаємо до кріплення відповідної пластини. На задній стінці телевізора встановлюється відповідна пластина. Вона кріпиться до наявних на задній панелі отворів. У них зазвичай встановлений кріплення, його викручуємо і використовуємо при монтажі. Якщо кріплення немає, підбираємо його за розміром отворів.

На задню панель кріпимо відповідні планки

На задню панель кріпимо відповідні планки

Закріпивши відповідну панель, навішуємо телевізор на стіну. Як вже говорили, робити це зручніше удвох - треба потрапити з пази. Щоб це було простіше зробити, до монтажу потренируйтесь без екрану.

Тільки навісивши телевізор на стіну, можна розбиратися з проводами. Підключати можна в стандартну розетку, але дроти не повинні бути напруженими, причому навіть при повороті на максимальний кут. Це важливо. Це все, тепер ви знаєте, як повісити телевізор на стіну своїми руками.

Саморобні кронштейни для телевізора

Для того щоб повісити телевізор на стіну не обов'язково купувати спеціальні кронштейни, найпростіші з яких стоять досить пристойних грошей. Цілком можна зробити кріплення своїми руками і за смішні гроші. Наприклад, при стаціонарному монтажі - просто на стіну, без можливості змінювати кут нахилу - можна обійтися монтажними куточками з отворами і болтів відповідного розміру з шайбами ​​і гайкою. Все це є в будь-якому будівельному магазині. Знадобиться шість штук куточків - два на стіну і чотири на екран, а також два болта. На задній стінці телевізора в необхідних місцях кріпимо куточки.

Кріпимо куточки на екран

Кріпимо куточки на екран

Заміряють відстань між верхніми і кріпимо два на стіну. На ті, які на стіні, стрижнем вгору кріпимо болти, встановивши під гайку шайбу. Потім на ці штирі надягаємо телевізор. За їх рахунок він тримається, а нижні пластини на екрані просто впираються в стіну, фіксуючи його в певному положенні.

Монтаж телевізора на стіну без кронштейнів

Монтаж телевізора на стіну без кронштейнів

Хороша ідея і дуже бюджетна. Можна додати, що можна болти закріпити на екрані, тільки штирями вниз. Ефект буде той же.

Другий варіант - використовувати ковзаючі опори для кріплення крокв. Вони є роз'ємні, як на фото нижче. Загнуту у вигляді літери «Г» пластину треба розпрямити, просвердлити у верхній частині отвір під кріплення, потім прикріпити її до задньої стінки телевізора.

Можна використовувати ковзний кріплення для крокв

Можна використовувати ковзний кріплення для крокв

Відповідні пластини кріплять на стіні. Можна - на брус. Тоді екран буде нахилений на деякий кут вниз (як у автора цього способу). А якщо брус ще зробити зі скосом в одну зі сторін, то буде ще й поворот в потрібну сторону.

Можна закріпити на окремому бруску

Можна закріпити на окремому бруску

Як ви здогадалися, екран просто навішується гачками на пази. Все просто і надзвичайно економно. Недолік цього методу: іноді отвори під кріплення розташовані так, що ці пластини до них не прикріпили. У цьому випадку доводиться робити нові отвори в кришці корпусу (знявши її попередньо).