Як правильно повісити модульну картину

В останні роки стали популярні зображення, розбиті на декілька фрагментів. Для них навіть придумали спеціальну назву - модульна картина. Фрагменти - модулі - далеко не завжди мають однакові розміри, так що просто прибити не вийде. Як повісити модульну картину, в якому місці і на якій висоті - про все це поговоримо далі.

Визначаємося з місцем розташування

Перед тим як повісити модульну картину, треба спочатку знайти для неї місце, визначитися з висотою розташування фрагментів. Ясна річ, строгих правил немає - це справа смаку, але є рекомендації, як зробити це краще.

Як вішаються модульні картини? Визначаємося з тим, де вона буде вигравати

Визначаємося з тим, де модульна картина буде виграшно виглядатиме

На яку стіну

Сучасні тенденції в дизайні квартир - фарбовані або оброблені штукатуркою стіни - відмінний фон для картин. Модульна картина - яскравий елемент, який буде привертати увагу, тому на стіні не повинно бути інших привертають увагу елементів декору. І це перша вимога.

Друге - стіна повинна мати достатні розміри. Якщо бути точніше, краще вибирати розмір полотна в залежності від розміру стіни. Але, якщо картина вже є, а куди її повісити ви не придумали, при виборі місця виходимо з таких правил. Або стіна повинна бути не менше ніж в два рази ширше, або зображення має займати не менше 70% вільного простору.

Знайти вільну стіну в сучасних інтер'єрах не дуже складно

Знайти вільну стіну в сучасних інтер'єрах не дуже складно

З іншого боку, якщо на велику стіну повісити маленьке полотно, виглядати воно буде «не дуже». Як мінімум, модульна картина повинна займати третину ширини. Може трохи менше, але треба дивитися стосовно кожного випадку, так як багато залежить від розмірів і форматів модулів, від того чи є під нею меблі і будь вона розмірів.

Розташування щодо меблів

Можна поговорити більш предметно про вибір місця, прив'язавшись до кімнат. Якщо вішати модульну картину збираєтеся в вітальні, звичайне місце - над диваном, диваном. Тут прямо «проситься» якусь прикрасу. Але, щоб створювалася органічна картинка, розміри полотна повинні бути приблизно такі ж, як софи або дивана. Тоді композиція виходить врівноваженою.

Зовсім не обов'язково розміщувати модульну картину строго над диваном. Це варіант для класичного дизайну та інших стилів, для яких характерна симетрія. Для сучасних напрямків може краще «зіграти» асиметрія, але таке розташування складніше врівноважити: важливо не залишити іншу частину зовсім без уваги.

У спальні звичайне місце для модульної картини - над узголів'ям ліжка. Відразу про розміри: ширина полотна бажано приблизно така ж, як ширина ліжка. Може бути трохи вже або ширше. Ширше можна захоплюючи тумби, можна навіть від стіни до стіни. Ліжко - громіздкий предмет і великі зображення не порушують гармонію, а, як раз, її створюють. Менше ліжка по ширині теж можна, але тут вже різниця не повинна бути великою. Яким би гарним не було зображення, якщо воно мало за форматом, воно не виглядає.

Якщо ліжко розташовується посередині стіни, центр композиції повинен розташовуватися над серединою головах. Але це знову-таки для класичних інтер'єрів. Хоча, в спальні саме вони і переважають. Якщо вирішите поекспериментувати з асиметрією, краще і модульну картину тоді шукати з модулів різних форматів.

На якій висоті

Визначившись з місцем, треба вирішити на якій відстані від стелі вішати картину. Як правило, мають у своєму розпорядженні полотна так, щоб центр композиції знаходився на рівні очей. Це приблизно 150-165 см від підлоги.

Так як розміри фрагментів в модульних картинах можуть бути різними, на цьому рівні мають у своєму розпорядженні саме центр зображення. Такий підхід універсальний, але якщо стелі занадто високі і фрагменти масивні, можна трохи підняти. Основний критерій - гармонійний вигляд. Інших немає. Перед тим як повісити модульну картину, бажано оцінити, наскільки правильно вибрано місце. Якщо у вас є помічники, попросіть їх потримати ключові фрагменти на заданій висоті. Це дозволить вам реально уявити собі як буде виглядати все «вживу», а не в вашій уяві.

Відстань між модулями

Відстань між модульними картинами зазвичай становить від 1,5 см до 4 см і залежить від її габаритів. Для маленьких беруть поменше, для великих - більше. Щоб визначитися, можна розкласти фрагменти на підлозі і підібрати відстань дослідним шляхом.

При виборі відстані між сегментами треба вирішити непросте завдання. З одного боку, відстань повинна бути достатньою, щоб видно було що це все-таки модульна картина. З іншого, вона повинна бути все-таки єдиної, не повинна губитися загальна ідея. Якщо відстань між елементами занадто велике, вони виглядають як окремі картини на ту ж тему, а не як єдине ціле.

Занадто велика відстань і три полотна виглядають як окремі картини

Занадто велика відстань, і три полотна виглядають як окремі картини

Якщо фрагменти повісити занадто близько, втрачається ефект модульности, йде основна родзинка цього елемента декору - кілька частин. Між частинами повинен бути чітко проглядається зазор, в який прозирає забарвлення стіни. Саме це і надає неповторність цього типу прикрас.

Інша помилка - надто близько розташовані частини

Інша помилка - надто близько розташовані частини

Простіше за все визначитися «на місці». Розклавши все елементи на підлозі і поєднавши малюнок, починайте їх розсовувати. Використовувати треба все фрагменти, скільки б їх не було - три, чотири, п'ять або сім. Тільки так підберете вірне відстань. Розсуваючи їх, уважно дивіться з висоти свого зросту. Як тільки пропаде «цілісність», повертаєтеся на 5 мм назад. Ось це, швидше за все, і є потрібну відстань.

вибір кріплення

Вибір кріплення для картин залежить від матеріалу стін. Є традиційні варіанти: гачки на стіні і петлі на рамі картини. Але щоб повісити триптих на бетонну стіну традиційним способом, треба буде перфоратором виконати три дірки - це мінімум півгодини. Якщо картина складається з п'яти або більше частин, часу буде потрібно і того більше. При роботі перфоратором складно робити отвори строго в наміченому місці, так що ідеально витримати відстань може тільки ас.

Для установки на стіни

Якщо стіни дерев'яні, справа йде простіше: саморізи і цвяхи входять без праці. Проблеми виникають, якщо стіни гіпсокартонні або складені з пористого бетону. Тут підходять тільки спеціальні дюбелі-метелики.

На що ще можна кріпити картини, крім як на дюбеля / саморізи / цвяхи? Є такі варіанти:

  • Двосторонній скотч. Але краще для цих цілей підійде двостороння спінена стрічка. Вона товщиною в кілька міліметрів, так що навішувати картину буде простіше. Цей спосіб підходить, якщо стіни пофарбовані або структурною штукатуркою.

    Як повісити модульну картину: спеціальне кріплення

    Вішаємо модульну картину за допомогою спеціального кріплення

  • Спеціальний гачок для картин. У пластиковому корпусі з гачком є ​​від п'яти до семи металевих штирів невеликого діаметру. Гачок прикладається в потрібне місце, молотком забиваються штирі в матеріал стіни. Підходить для будь-яких стін: з гіпсокартону, бетону, деревини. При уявній крихкості, металеві утримувачі легко входять в стіни панельних багатоповерхівок. І, що не менш важливо, добре тримають вагу.

на підрамник

Гачок на стіні - тільки частина справи. Перед тим як повісити модульну картину, треба приробити петлю / мотузку, за яку гачок буде чіплятися. Є варіанти:

  • На відстані 5-10 см від верху закріплюють мотузку / дріт / шпагат. Відстань як таке ролі не грає. Важливо, щоб воно було абсолютно однаковим на всіх фрагментах модульної картини. Мотузку / шпагат кріплять до підрамника за допомогою будівельного степлера. Край шпагату згорнути в два рази, докласти в потрібному місці, пристрелити декількома скобами (дві-три - не менш).

    Кріплення для картин - вибирайте варіанти

    Види кріплення для картин - вибирайте варіанти

  • По центру підрамника закріпити невелику петельку. Вони продаються в спеціалізованихмагазинах,є декількох видів. Для модульних картин бажано мати однакові. Кріпляться вони за допомогою маленьких цвяшків.
  • Скоби. Від петель відрізняються формою. Кріпитися можуть по центру або по краях. Відповідно, гаки на стінах треба буде мати у своєму розпорядженні або по центру, або по краях.

Як вже писали, дуже важливо, щоб все кріплення був встановлений на однаковій відстані від верху рами. Інакше рівно повісити модульну картину буде вкрай складно.

способи розмітки

Є як мінімум два способи розмітки стіни для навішування модульних картин. Перший - обвести модулі на стіні. Вірніше, позначити кути кожного фрагмента. Починаємо роботу з центрального елемента композиції. По черзі прикладаємо фрагменти до стіни, обводимо кути. Не забувайте про відстань між модулями.

Модулі часто мають різну висоту. Щоб правильно розташувати їх один щодо одного, виберіть якийсь момент, який присутній хоча б на двох суміжних фрагментах. Зробіть мітку на стіні (точку поставте). На модулях, які знаходяться в середині композиції, треба ставити позначки праворуч і ліворуч. Наступний фрагмент виставляйте по нанесеній позначці, відсувайте на задану відстань, відзначайте верхні кути.

Розмітка на стіні під модульну картину

Поєднання малюнка по мітках

Коли всі фрагменти відзначені, знаходимо середину, на потрібній висоті встановлюємо обраний кріплення. «Потрібна висота» це так, щоб верхня частина картини виявилася на зробленої позначці. При цьому треба пам'ятати, що натягнута нитка або встановлена ​​скоба / петля розміщені на підрамнику. В принципі, відхилення на два, три, чотири і навіть п'ять сантиметрів від відміток - це некритично. Важливо, щоб малюнок на фрагментах збігався.

Горизонтальні модулі зустрічаються нечасто

Горизонтальні модулі зустрічаються нечасто

Другий спосіб розмітки, напевно, простіше. Візьміть папір (газети, плакати, залишки шпалер і т.д.), виріжте копії елементів модульної картини. Точно за розмірами. На папері проставте мітки (як описано вище) - щоб можна було правильно виставити елементи на стіні один щодо одного. На папері відзначте, де встановлені петлі / скоби, натягнута волосінь.

Паперові заготовки маємо на стіні. Закріпити можна шпильками (на шпалерах) або кнопками. У такому варіанті можна оцінити, чи правильно ви вибрали розташування і внести корективи. Як бачите, варіант більш практичний. Далі, в тому місці, де зроблено відмітку (варто скоба або петля на картині) кріпимо гачок. Можна навіть через папір. Далі папір зриваємо, вішаємо модульну картину.

Більш швидкий спосіб

Є один спосіб, щоб повісити модульну картину швидко і просто. Потрібні будуть пластини з прозорого пластика. Товщина пластика - 2-3 мм, розміри платівок залежать від відстані між модулями. Ширину пластини для навішування модульних картин можна вирахувати наступним чином: подвоєна ширина рами, плюс відстань між модулями. Це мінімальне значення. Ширше зробити можна, вже - ні. Висота пластини - близько 7 см, щоб можна було встановити не менше трьох саморізів. Кількість пластин - по дві на кожну пару фрагментів модульної картини.

Як повісити модульну картину швидко і просто

Даним способом можна повісити модульну картину швидко і просто

В пластині робимо по три дірки так, щоб між модулями було задану відстань і кріплення припадав на середину рами. Потім за допомогою пластин, з'єднуємо всі елементи. Залишилося тільки приміряти полотно на стіну, визначитися з розташуванням гака. Для триптиха досить одного гачка, для модульної картини з 4, 5 і більше частин краще встановити два.