Флюгери на дах + ескізи

За старих часів найпростішими приладами для визначення вітру служили флюгери. Спочатку їх встановлювали на кораблях, потім вони плавно перемістилися на дахи будинків, розташованих в прибережних містах. Адже знання про направлення повітряних потоків важливу роль відігравали для моряків, які готувалися до далеких мандрів, і рибалок, чий промисел був нерозривно пов'язаний з морською стихією. З появою більш точних метеорологічних пристроїв практична функція флюгера відійшла на другий план. Рішення встановити на дах будинку флюгер в основному обумовлено прагненням надати будівлі індивідуальності. Ескізи і опис символічного значення зображень допоможуть визначитися з вибором конструкції флюгера на дах власного будинку.

Порядок формування флюгера

Перш ніж приступити до виготовлення флюгера, необхідно вивчити основні елементи його конструкції, принцип роботи і можливі варіанти облаштування. Класичний Вітропокажчики містить наступні деталі:

  • Корпус, який потребує надійної фіксації. Традиційно декоративні флюгери встановлюють на даху будинку.
  • Несучу вісь, що забезпечує обертання конструкції.
  • Прапорець з противагою. Ця деталь носить назву флюгарки і може бути представлена ​​у вигляді різних фігур.
  • Розу вітрів, зафіксовану на корпусі в нерухомому положенні. Її завдання - вказувати сторони світу.
  • Ковпачок (кришка) служить для захисту конструкції флюгера від попадання вологи.

Обертання пристрою забезпечується тиском повітря на флюгарка, яка намагається зайняти оптимальне положення. При правильній роботі флюгера стрілка вказує напрямок, звідки дме вітер, а противагу - куди спрямований повітряний потік. При бажанні красиво оформити дах будинку, конструкція Вітропокажчики підбирається виключно з металу. Для самостійного облаштування підійде оцинкована листова сталь. Якщо виріб купується в готовому вигляді, можна замовити ковану модель або мідний екземпляр. Все залежить від планованих фінансових витрат. Подивіться на фото, як вишукано виглядає Вітропокажчики, над виробництвом якого працювали професіонали своєї справи:

Якщо флюгер НЕ буде вінчати дах будинку, а його установка планується на землі, допускається вибрати модель з дерева або пластика.

Порада! Обробка матеріалу антикорозійними засобами продовжить період служби конструкції Вітропокажчики.

Зразки креслень і їх символічне значення

Перш ніж встановити на дах оригінальний Вітропокажчики, необхідно вивчити ескізи і підібрати підходящу модель пристрою. Фігура флюгера може свідчити про захоплення власника будинку, його внутрішньому світогляді або просто стати прикрасою даху, що приковує увагу оточуючих. Запропоновані далі ескізи для конструкції Вітропокажчики з простими контурами дозволять виготовити придивилася модель самостійно. Вельми нетривіально виглядає на даху конструкція флюгера з гарматою, вона підійде людям, що захоплюються історичною або військовою тематикою.

Серед слов'янських народів популярністю користуються флюгери із зображенням тварин або птахів, яким приписуються магічні властивості. Це своєрідні обереги на даху, які захищають будинок від різних напастей. Собака завжди відрізнялася своєю відданістю, тому людям, для яких поняття дружби і вірності стоять на першому місці, стане в пригоді пристрій Вітропокажчики з чотириногим другом. Подібними рисами має і кінь, ескізи цих помічників для розміщення на даху будинку запропоновані далі.

Особлива роль на даху відводиться півню. Такий флюгер на даху - символ пильності. Вважається, що півень перегороджує шлях в будинок злодіям, захищає житло від людей з нечистими помислами.

Владним особам, чиє внутрішнє покликання - керувати масами, припаде до смаку конструкція флюгера на даху з царем звірів. Якщо лев панує на спекотному континенті, то для російської душі ближче господар тайги в образі ведмедя. Така фігура Вітропокажчики сформує неповторний образ на даху будинку.

Духовність, вірність християнським звичаям символізує пристрій на даху з обрисами ангела. Повною протилежністю є Вітропокажчики, флюгарка якого виконана у формі відьми. Можливо, власник будинку таким флюгером хотів підкреслити свої магічні здібності.

Для наших широт дракон є більше казковим персонажем. У Китаї це символ мудрості і потужний талісман для будинку. Подивіться на ескізи і фото конструкцій флюгера з цієї цікавої фігурою на даху.

Любителям далеких мандрівок, морських подорожей або просто шанувальникам романтичної історії Гріна припаде до душі конструкція Вітропокажчики з простим корабликом або вітрильником, що символізує прагнення до змін.

Вкрай неоднозначно інтерпретується зображення кота на даху. Вибір конструкції флюгера з такою фігурою може означати протилежні ознаки. З одного боку це зразок волелюбності, інтуїції і хитрості, зворотна сторона медалі - любов до відпочинку і вальяжной життя.

На якому варіанті ви зупинитеся, залежить виключно від особистих переваг. Вітропокажчики на даху не обов'язково повинен нести смислове навантаження, він може просто бути своєрідною прикрасою будинку.

нюанси виготовлення

Весь процес оформлення конструкції для даху включає кілька стадій:

  • підбір матеріалів та інструментів;
  • оформлення флюгарки;
  • монтаж обертального механізму;
  • з'єднання окремих елементів і установка на дах.
Зауваження! Захоплюючий процес обробки металу повинен проходити з дотриманням техніки безпеки. Етап зварювальних робіт слід організувати в провітрюваному приміщенні або на відкритому просторі, при відсутності поблизу ПММ. Наявність спецодягу вітається.

оформлення флюгарки

Сподобалася образ для конструкції Вітропокажчики спочатку наносять на розкреслену папір. Потім ескіз флюгера збільшують на картоні до необхідних розмірів і вирізують. Оптимальний розмір фігури для даху становить 40х70 см. При бажанні стати володарем флюгера, який працює правильно, обриси покажчика повинні бути витягнуті по горизонталі, а велика частина фігури розташовуватися на стороні противаги. Така позиція забезпечить конструкції Вітропокажчики парусність.

Основні етапи роботи з оформлення фігури для флюгера

  • ескіз закріплюють на металевій заготівлі струбцинами;
  • обриси флюгера вирізують електролобзиком;
  • шліфувальним кругом на болгарки усувають металеві задирки;
  • на окремих ділянках застосовують напилок;
  • після формування фігури флюгера переходять до виготовлення стрілки.

Монтаж поворотного механізму

Щоб забезпечити обертання флюгера на даху, можна скористатися однією із запропонованих нижче схем конструкцій:

Для правильної установки конструкції Вітропокажчики, необхідно скористатися рівнем при визначенні вертикалі. Другим важливим моментом є кріплення рози вітрів, воно повинно проходити із застосуванням компаса. Перед монтажем окремі обертові елементи конструкції флюгера змащують солідолом.

Установка на дах

Оптимальна висота, на яку необхідно встановити конструкцію Вітропокажчики, складає близько 10 м. При цьому бажано, щоб поблизу були відсутні високі дерева або будови. Дотримання цієї умови підвищить точність показань флюгера на даху. Кріплення здійснюється двома способами: на коник даху або ковпак труби. Постійні вітрові навантаження на конструкцію вимагають особливої ​​ретельності при організації монтажу.

Кріплення пристрою на ковпаку труби

Найбільш зручним місцем для кріплення флюгера є ковпак труби. Обов'язкова умова монтажу - дотримання прийнятною товщини металу, на поверхню якого буде проводитися фіксація Вітропокажчики. Вона повинна становити не менше 1,5 мм. Порядок дій:

  • Як кронштейна застосовується сталева смужка товщиною 2 мм, краї якої загнуті на 3-5 см.
  • Монтаж кріпильної деталі конструкції флюгера здійснюється заклепками.
  • Попередньо в ковпаку готується отвір.
  • Потім в нього заходить вісь Вітропокажчики, нижній край якої має різьбленням.
  • Кріплення конструкції до кронштейну здійснюється гайкою з шайбою.

Установка флюгера на коник даху

Щоб зробити надійне кріплення конструкції Вітропокажчики на коник даху знадобляться дві металеві пластини, зігнуті під кутом. Фото кріпильної деталі наведено нижче.

Монтаж пристрою здійснюють з особливою акуратністю, щоб не пошкодити герметичність покрівлі.

Відео: ФЛЮГЕР на крышу ❖❖❖ Финальный штрих для стильного экстерьера вашего дома - Дах 2024