Снігозатримувачі для покрівлі

Все частіше трапляються на очі дивні пристрої на дахах будинків, схожі на подвійні поручні, але встановлені незвично близько до поверхні покрівлі. Це снігозатримувачі - спеціальні пристосування для утримання снігового шару на даху. У місцевості, де випадає велика кількість снігу, все більше людей вважають за краще встановлювати снігозатримувачі, щоб бути впевненими в тому, що накопичився сніг не накриє вас в самий невідповідний момент.

Що дають снегозадержатели для захисту покрівлі

Пристрій конструкції снігозатримувача було підглянуто у фінських будівельників, і сьогодні копії оригінальних і модифікованих варіантів можна зустріти в продажу, починаючи від спеціалізованих салонів, закінчуючи звичайними будівельними ринками.

Необхідність установки на даху пристроїв, що затримують сніговий пласт до моменту критичного зменшення до прийнятних розмірів, пояснювати не треба нікому:

  • По-перше, установка якісних снегозадержателей на даху дозволяє убезпечити всіх тих, хто змушений проходити під скатами даху;
  • По-друге, утримуваний сніг допомагає знизити втрати тепла через дах;
  • По-третє, при правильному виконанні покрівлі та водозбірників тане сніг поступово відходить у вигляді талої води в зливову каналізацію.
Важливо! Використання снегозадержателей при дуже малому куті нахилу покрівлі призводить до того, що, снігове навантаження на покрівлю може перевищити міцність каркасу і крокв даху. В цьому випадку необхідно примусово видаляти сніг з допомогою пневматичного прибиральника.

При занадто великому куті нахилу ската даху мінілавіна може легко зламати снегозадержатель, особливо, якщо модель пристрою була обрана непропорційно слабкою під існуючу навантаження. Пласт снігу товщиною в 20 см на схилі даху шириною в 4 метри може досягати тонни, що, навіть з урахуванням похилого схилу покрівлі, може впливати на конструкцію снігозатримувача із зусиллям кілька сот кілограмів.

Вибір і установка снегозадержателей на даху

Тип і розміри снігозатримувача на даху повинні відповідати типу покрівлі, куту нахилу і максимальної товщині шару снігу, який може утримуватися пристроєм. Як правило, всі, що перевищує висоту снегозадежателя, сходить з даху і зноситься вітром.

За типами конструкції снегозадержатели для покрівлі можна розділити на кілька категорій:

  1. Снігозатримувачі для м'якої покрівлі. Найпростіші Гребешкова або гачкові пристрої у вигляді окремих опор, розподілених на площі ската даху, зазвичай в нижній її частині;
  2. Пластинчасті або уголковие снегозадержатели. Принцип роботи і пристрій схожі з попереднім варіантом, але володіють великим зупиняє ефектом;
  3. Трубчасті або каркасні снегозадержатели. Найважчі і найбільш ефективні для більшості типів покрівлі на основі оцинкованого металу.
Порада! При виборі типу снігозатримувача першим критерієм має бути якість виготовлення пристрою, а не тип або спосіб його установки.

Наскільки ефективні прості снегозадержатели на дах

Прості конструкції снегозадержателей користуються не меншою популярністю, ніж важкі трубчасті або легші уголковие конструкції. По пристрою такий тип снегозадержателей було б більш правильним називати розподіленим, так як, на відміну від останніх двох схем, окремі елементи крючкового снігозатримувача встановлюють по всій площі ската даху.

В цьому випадку навантаження від тиску снігового покриву на окремі гачки передається на несучі балки і обрешітку покрівлі більш рівномірно, що дозволяє встановлювати пристрої на будь-яких типах дахів. Найбільш ефективно такий тип снігозатримувача працює з м'якою покрівлею, що має шорстку поверхню з-за камінцевою обсипання.

Монтаж гачків легко виконати своїми силами без залучення фахівців, необхідно тільки вибрати і розмітити точки установки і закріпити їх на даху саморізами з силіконовими прокладками або подслоем з герметика. Обрив одного з гачків знижує ефективність, але не призводить до катастрофічного сходу снігу.

До недоліків можна віднести необхідність пробивати м'яку покрівлю в багатьох місцях даху. Це значно погіршує стійкість м'якого покрівельного полотна до затікання вологи.

Уголковие снегозадержатели на дах

Більш досконалою конструкцією можна вважати уголковие снегозадержатели. Принцип роботи такого елемента аналогічний попередньому, з тією лише різницею, що замість одиночного «черевика» використовується набір з планок або куточка, встановлених лініями або сходинками. У більшості випадків можливості такого снігозатримувача вище, ніж у гачків. Це обумовлено значно більшою поверхнею зіткнення зі сніговим покривом, ніж у попереднього варіанту.

Конструкція уголкового снігозатримувача дуже проста, найчастіше це штампований з тонколистової оцинкованої сталі профіль пірамідального перетину. Висота профілю може досягати 7-10 см. У цьому випадку на каркас даху доводиться відносно невелика навантаження. Весь сніг, товщиною перевищує висоту снігозатримувача, зісковзує по схилу даху.

Кутовий снегозадержатель досить просто закріпити на покрівлі будь-якого типу. Як і в попередньому випадку, кожен елемент кріпиться саморізами до обрешітки покрівлі. У найпростіших випадках пристрої монтують у вигляді розірваної ступінчастою лінії в нижній частині схилу. Для підвищення ефективності снігозатримання кутовий варіант може укладатися на покрівлі декількома лініями або розташовуватися в шаховому порядку.

До недоліків подібного типу снегозадержателей можна віднести необхідність грамотного розрахунку і визначення оптимальних місць установки окремих кутових елементів. В ході танення снігу подібного роду системи снігозатримання можуть перерозподіляти потоки води на даху, порушуючи ефективну роботу водостічних і водозбірних жолобів.

Снігозатримувальні пристрої на основі трубчастих елементів

Трубчасті пристрої для утримування снігу на покрівлі стали класичним варіантом снігозатримувача. Конструктивно такий снегозадержатель є пару трубчастих елементів, встановлених на кронштейнах уздовж кромки схилу даху. Відстань між парою труб становить не більше 15 см. Компонування і загальний вигляд пристрою добре читається з наведеної схеми. Виробники рекомендують встановлювати такі системи снігозатримання по всьому периметру даху, але в реальності з міркувань економії навіть для великих і довгих скатів дахів господарі обмежуються однією-двома збірками.

У кожному кронштейні є кілька отворів, в які встановлюється трубчастий елемент. У найбільш простих і дешевих конструкціях елементи круглого перетину, в якісних і дорожчих - замість круглого використовується овальне або еліпсовою розтин. Це забезпечує майже дворазове збільшення жорсткості і міцності в поперечному напрямку при тій же товщині стінки. Крім того, якісний профіль виготовляється з товщиною стінки не менше 1,5 мм з обов'язковим цинкуванням, ґрунтуванням і забарвленням емаллю на епоксидної основі.

У дешевих елементах, як правило, метал фосфатується і забарвлюється звичайною алкидной емаллю. Термін служби такого снігозатримувальні пристрою визначається швидкістю корозії поверхні труби, що стикається з кронштейном. Як правило, це два-три роки.

Несе кронштейн має опорну площину, в якій виконані 6-8 отворів, через які вузол кріпиться на поверхні покрівлі. Таким чином, при установці можна підібрати найбільш підходяще отвір, щоб потрапити саморезом в планку обрешітки.

Більшість варіантів профнастилу або металочерепиці має регулярний рельєф на поверхні у вигляді хвиль і уступів. Для вирівнювання положення кронштейна в комплекті завжди додається певна кількість прокладок, компенсаторів. Обов'язковою умовою є використання герметика, що забезпечує водонепроникність отвори з саморізом в покрівельний матеріал.

Кронштейни встановлюються на відстані 90 см від краю покрівлі з кроком 100-110 см. Установка кронштейнів є найбільш складною операцією по монтажу системи снігозатримання. Від надійності кріплення кронштейнів до покрівлі залежить міцність всієї конструкції снігозатримувача.

висновок

У деяких випадках, особливо при установці дешевих китайських варіантів, майстри не завжди кріплять кронштейн безпосередньо до дошки обрешітки, а залишають саморіз, укручений в тонкий лист металу. В результаті виходить ослаблена конструкція, яку легко може обірвати навіть відносно невеликий шар снігу.

На відміну від китайських трубок, фінські і навіть вітчизняні трубчасті снігозатримувачі здатні витримувати велике навантаження на дахах з довжиною ската більше чотирьох метрів.