Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Від того, наскільки грамотно виконане кріплення мауерлата до цегляної стіни, залежить міцність і стійкість даху. Не можна кріпити важкий дерев'яний каркас з крокв безпосередньо до верхнього ряду цегли, в кращому випадку на поверхні з'являться тріщини, а в гіршому цегляна кладка просто розсиплеться під ударами крокв. Вузол кріплення мауерлата до цегляної стіни повинен забезпечувати надійне утримання покрівельних скатів, навіть якщо випаде подвійна норма снігу, або дмуть вкрай сильні вітри.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Особливості кріплення мауерлата до цегляної кладки

У будівельній механіці проектування елементів даху приділяють найпильнішу увагу. Складніше елемента, ніж кроквяний каркас, в будинку не існує, тому до підготовки та облаштування всіх деталей, пов'язаних з кріпленням його на цегляних стінах, необхідно підходити максимально виважено:

  • По-перше, мауерлат, або, по-іншому, перехідної брус від поверхні цегляної стіни до крокв, необхідно кріпити з максимальним запасом міцності. Неважливо, який із способів кріплення мауерлата до цегляної стіни буде обраний, кожна точка кріплення повинна бути розрахована на п'ятикратну перевантаження, перш за все по тиску вітру;
  • По-друге, мауерлатний брус на цегляних стінах потрібен для того, щоб компенсувати, вирівняти і розподілити навантаження по всій поверхні коробки будівлі. Тому укладання мауерлата на цегляну стіну виконується з невеликим проміжком, що компенсує напруги через коливання вологості і температури.
До відома! Для мауерлата використовують тільки дерев'яні дошки або брус. Робиться це тому, що каркас даху, крокви, розпірки і підкоси також виготовляються з будівельної хвойної деревини.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Точки і методи кріплення деревини на цегляній стіні дозволяють їй розширюватися на лічені міліметри, цього цілком достатньо, щоб уникнути витискування мауерлатного дошки. Завдяки такому рішенню мауерлат цегляного будинку практично не відчуває зусиль в горизонтальній площині, основне навантаження спрямована вертикально. Тому мауерлатного прокладка на бетонних, кам'яних і бутових стінах може бути набагато менше, ніж для газобетонних або ПІНОБЛОЧНИХ будівель. Зазвичай це тонкий брус, дошка 50 мм або пакет з декількох дощок.

Як встановити мауерлат на цегляну стіну

Спосіб установки мауерлата на цегляну стіну залежить від пристрою верхнього ряду коробки. Традиційно верхня кромка кладки закінчується за двома схемами:

  • Викладається плоска горизонтальна поверхня з цегли, на якій досить просто можна закріпити мауерлат і кроквяні балки будь-якого розміру, обмежень по ширині опори немає;
  • Горизонтальна поверхня може виконуватися уступом, який і використовується для пристрою мауерлата до цегляної стіни.

Це найбільш складний, але і одночасно самий надійний і міцний тип кріплення. Мауерлат отримує додаткову опорну поверхню на цегельному бортику, відповідно, кількість точок кріплення може бути зменшено вдвічі.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Крім того, наявність додаткового ряду цегляної кладки істотно зменшує ефект від містків холоду і перешкоджає попаданню дощової води під гідроізоляцію стін. Рішення виявилося настільки вдалим, що подібні варіанти армопоясу з цегли під мауерлат часто використовують на бетонних і шлакоблочних типах стін. Зрозуміло, перед тим як кріпити мауерлат, потрібно буде укласти гідроізоляцію на цегляну поверхню.

Як закріпити мауерлат до цегляної стіни

Вибір конкретного способу кріплення мауерлата до цегельній підставі визначається конструкцією даху і способом пристрою кроквяної системи будівлі. Зазвичай використовується наступне правило: чим довше стіни будівлі, тим більшою рухливістю повинна володіти система кріплення.

Наприклад, для невеликого шлакоблочного сарайчика або баньки розміром 3х4 м мауерлат на стінах можна кріпити досить жорстко, парусність даху невелика, і жорстке закладення не призведе до обриву анкерів або шпильок, або, ще гірше, до руйнування бруса. Для повнорозмірних цегляних будівель з двосхилими дахами можна використовувати комбіновані способи. Для невисоких односхилих варіантів покрівлі можна обмежитися ковзної посадкою мауерлата на кам'яній основі.

Кріплення мауерлата до цегляної стіни анкерами

Найпростіше закріпити дерев'яний брус на горизонтальній частині стіни за допомогою анкерних болтів з металевої різьбової втулкою распорного типу. Для монтажу потрібно лише перфоратор з твердосплавним свердлом, гайковий ключ і клей. Анкер для кріплення мауерлата до цегляної стіни дещо відрізняється від традиційних втулок і болтів, що застосовуються для фіксації в товщі бетону.

Кріплення має більшу поверхнею контакту, сам анкер довше і тонше. Для нормального зчеплення з цегляною кладкою необхідно, щоб стрижень увійшов в цегла на глибину не менше 12 см.

Якщо розміри стіни не дозволяють використовувати довгомірні анкера, то краще за все на додаток до цегляної кладки залити армирующий бетонний пояс товщиною до 5 см. Щоб армопояс НЕ відшарувався від цегли, перед заливкою в цегляну кладку забивають кілька десятків відрізків арматури. У вільних місцях встановлюють короткі різьбові пробки майбутніх анкерних кріплень. Після застигання бетону армована стрічка виявляється «намертво» зчепленої з цегляною кладкою.

Іноді можна зустріти думку, що анкерний спосіб кріплення найкраще підходить для важких дахів з велику парусність. Насправді це не зовсім точне твердження. Анкерного кріплення, виконане з поступовим зниженням дози, відмінно працює для цегельних будівель із сталевим каркасом даху.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

До відома! Іноді анкера використовують для посилення на особливо відповідальних ділянках кріплення мауерлата, наприклад, в кутових зонах або в місцях стикування зовнішніх і внутрішніх стін.

Якщо у великому кам'яному будинку планується класична дах з дерев'яними кроквами, то мауерлат краще кріпити дротом і скобами. Використання тільки анкерів в цьому випадку призводить до деформації кроквяної каркаса, вигину і надлому горизонтальних розпірок, а іноді і випирання обрешітки і контробрешетки. Кріплення дротом, скобами і навіть шпильками забезпечує більш м'яке і пластичне з'єднання постійно рухаються дерев'яних крокв з твердими, як граніт, цегляними стінами.

Кріплення мауерлата до цеглини дротом

Монтаж мауерлатного бруса за допомогою будівельної катанки вважається одним з найбільш простих і доступних. Кріплення дротом зазвичай довіряють підсобним робітником.

До відома! Дротяний кріплення - єдиний, при якому не свердлиться і не послаблюється отворами брус або дошка мауерлата, тому ризик отримати тріщину вздовж волокон практично дорівнює нулю.

Мало того, якщо правильно прив'язати - притягнути брус дротом до цегляної стіни, то через кілька місяців деревина деформується і прийме профіль горизонтальній поверхні.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Для кріплення окремі шматки дроту, сплетені кіскою, довжиною 1-1,5 м, закладають в третій-четвертий ряд від верху ще на етапі викладки цегляної стіни. Отвори можна свердлити, але такий спосіб кріплення зазвичай призводить до сильного ослаблення, як цегляної кладки, так і самої дроту.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Після наклейки руберойду на стіну укладається брус або пакет з двох збитих цвяхами дощок, і навантажують мауерлат цегляним гнітом по чотири-п'ять штук через кожні 60-70 см. Далі, кінці дроту піднімають над брусом, перехоплюють і затягують ломом до врізання металу в дерево. «Вуса» відгинають і забивають молотком в брус.

Кріплення мауерлата до цегляної стіни скобами

Для фіксації дерев'яного бруса використовують загнуті у вигляді літери П шматки арматури, товщиною 8 мм. Кінці кожної скоби зрізають ножівкою, але частіше болгаркою під гострим кутом. Щоб зігнути арматуру, метал попередньо розігрівають пропановим пальником в місцях згину. Підрізати метал, щоб полегшити процес гнучкі, не можна, гнути потрібно цілу арматуру. В іншому випадку метал швидко іржавіє на стіні, особливо під шаром декоративного оздоблення або утеплення.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Надрізати кінці майбутнього кріплення необхідно тільки з зовнішніх сторін П-профілю, відхилені усередину вістря при забиванні скоби в деревину створюють стягуюче зусилля.

Для кріплення мауерлата в товщу цегляної стіни закладають дерев'яні пробки. По суті, це обрізки бруса 20-25см довжиною, укладені в кладку на третьому-четвертому ряду. Пробки могли також закладатися на верхній кромці останнього ряду цегли.

Щоб уникнути утворення тріщин, в точках забивання кріплення попередньо засверливают отвори діаметром 4 мм. Скоби забивають в мауерлат, рухаючись по периметру цегляних стін, послідовно переходячи від точки до точки.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

В процесі монтажу кріплення мауерлат необхідно вирівнювати і притискати до поверхні цегляної стіни в момент забивання скоби. Це найбільш некомфортний етап, тому скоби забивають в брус на третину до викладення мауерлата на стіну. І лише вирівнявши деревину на опорній поверхні, забивають скоби в пробки важким молотком через прокладку.

До відома! У кріпленні мауерлатного бруса на скобах існує певний ризик шлюбу. При неправильному виборі матеріалу пробки або точки на поверхні бруса деревина буде розколена, що призведе до непередбачених витрат.

Крім того, неправильне кріплення скобою може стати причиною виходу з ладу мауерлатного бруса на вже зібраної і перекритою даху. Доведеться замінювати закладені в стіну пробки новими, демонтувати або перекривати мауерлат дошками.

Кріплення мауерлата до стіни з цегли шпильками

Установка дерев'яного мауерлатного бруса на різьбовому кріпленні виглядає найбільш надійним з усіх доступних варіантів. Можна використовувати подовжені шпильки, до 60 см, з гайкою і шайбою або привареною на торці сталевою пластиною.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Якщо використовувати для кріплення стрижні з приварений сталевий п'ятою, то пристрій потрібно буде закладати в цегляну стіну ще на етапі викладки завершальних трьох рядів кладки.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Щоб не помилитися з розміткою, буде потрібно по периметру стін будівлі натягнути малярський шнур, на рівні установки майбутнього мауерлата можна поставити лазерний рівень. Шпильки з привареними майданчиками розставляються по периметру стін і прикладаються цеглою на розчину кладки. У блоках, які використовуються для цегляної кладки наступних рядів, доводиться свердлити отвори. Після наклейки руберойду можна переходити до кріплення мауерлата.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

На цегляних стінах товщиною в півтора каменю можна використовувати більш простий спосіб фіксації мауерлатного дошки. Для кріплення на шпильках в точках установки висвердлюють шурфи, діаметром в 40 мм і глибиною до 50 см. На різьбовий штир надягають широку шайбу, навертають гайку і встановлюють в шурф.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Далі майбутнє кріплення вирівнюють відносно горизонтальної поверхні, і отвір заливають сумішшю на основі акрилової смоли і промитого піску. Така пробка утримає мауерлат набагато краще скоби.

Поради та рекомендації

У використанні шпильок є певні переваги:

  • Кріплення у вигляді довгого сталевого стрижня з різьбовій поверхнею стягує кілька верхніх рядів цегляної кладки;
  • Шпилька розташована на осьової лінії мауерлата, тому брус не вивертає і не перекидає, як у випадку використання скоб.

Як кріпити мауерлат до цегляної стіни

Крім того, використання гайки для затягування бруса на стіні будівлі дає можливість точно відрегулювати зусилля притиснення і тим самим забезпечити рівномірне прилягання до гідроізоляції. Зрозуміло, що отвори в деревині повинні бути на 20% більше діаметра стрижня.

висновок

Кріплення мауерлата до цегляної стіни шпильками можна вважати відносно вдалим способом кріплення, необхідно лише використовувати якісний заливний складу для фіксації стрижня в шурф. Це один з небагатьох варіантів кріплення, при якому можна знімати і ремонтувати деталі підстави даху без наслідків для бруса.

Відео: Мауэрлат. Монтаж мауэрлата. Как правильно крепить мауэрлат. Как закрепить мауэрлат к армопоясу. - Дах 2024