Пальові фундаменти з монолітною плитою

Вибір та побудова фундаменту завжди залишається найбільш складним етапом в будівництві будівлі. Якщо ділянку під будівництво знаходиться в низині, та на додачу до глинистому ґрунті глибина промерзання зашкалює за стандартні 120-130 см, краще використовувати фундамент палі. Але для нежорстких пінобетонних, газонаповнених або арболітових стін фундамент необхідно обв'язувати надлишково товстим і потужним залізобетонним ростверком. Укласти монолітну плиту обійдеться значно дорожче, до того ж, що особливих переваг, в порівнянні зі пальових типом, практично немає.

Оптимальним варіантом буде фундамент палі з монолітною плитою або суцільнолитим ростверком.

Переваги пальових фундаментів з монолітним ростверком

Завжди потрібно знайти компроміс між ефективністю і вартістю використовуваного рішення. В цьому випадку переваги конструкції, в якій використовуються пальові опори та армована плита, очевидні:

  • Витрати на облаштування монолітного ростверку, навіть в посиленому варіанті, майже вдвічі менша за вартість виливки повноцінного плитного фундаменту або класичного стрічкового варіанту на рівень промерзання грунту;
  • Поперечна жорсткість до згинаючих навантажень лише трохи поступається плитних в центральній частині фундаментної системи і перевершує класичну плиту в крайовій зоні, де встановлена ​​велика частина пальових опор;
  • За рахунок посиленої цокольній частині і заглиблених опор пальові фундаменти з монолітним ростверком здатні стояти практично на будь-якому рельєфі місцевості, за умови, що палі заглиблені до рівня щільних порід, нижче точки промерзання.
До відома! По суті, таку фундаментну схему можна представити у вигляді монолітної плити, встановленої і жорстко закріпленої на заглиблення опори, але правильніше називати такі конструкції саме пальові фундаменти з монолітним ростверком, так як вся система виконується у вигляді бетонного «столу», що висить над грунтом на висоті 10-15см.

Пальові фундаменти, навіть при великій товщині стрічкового ростверку, могли забезпечити необхідну жорсткість в горизонтальній площині тільки за рахунок дуже великої глибини і міцності опор. Будь-які переміщення грунту приводили до деформації коробки будівлі, особливо, якщо це брус або газобетонний блок. Армована прутком монолітна плита пальового фундаменту дозволяє виключити навіть натяк на подібну ситуацію.

Конструкція пальових фундаментів з монолітними плитами

При облаштуванні подібного типу фундаментів застосовуються ті ж технологічні прийоми, що і при будівництві звичайного свайно-стрічкового фундаменту, але з урахуванням вимог щодо формування ростверку у вигляді монолітної залізобетонної плити:

  1. На першому етапі відповідно до плану розташування несучих стін б'ються свердловини під необхідну кількість пальових опор, закладається гідроізоляція і арматура в тіло майбутньої палі;
  2. Площа під фундамент будинку утрамбовується, відсипається піском і щебенем з укладанням дренажу. Укладається гідроізоляція і утеплювач;
  3. Встановлюється опалубка, робочий об'єм ростверку і плити заповнюється арматурою, пруток перев'язується по перетину і верствам, заливається бетон.
До відома! Поверхня монолітної плити, як правило, використовується в якості перекриття фундаменту і підстава під майбутній підлогу. Тому його ретельно вирівнюють і при необхідності шліфують.

Підготовка ґрунту під облаштування монолітного фундаменту палі

На першому етапі буде потрібно спланувати і підготувати поверхню ділянки так, як це робиться в більшості випадків для тонкого плитного фундаменту. На глибину в багнет лопати забирається весь родючий шар і поверхневий суглинок, дно ретельно вирівнюється і трамбується з відсипання тонким шаром крупного щебеню. Незважаючи на те, що монолітна фундаментна плітане спиратиметься на дно, необхідно зміцнити його, щоб зберегти цілісність при можливому обдиманні. По периметру фундаменту в траншею на глибину в 70-80 см укладається дренажна труба, бажано на бетонну підготовку, але можна і на піщану подушку.

До відсипання на плані необхідно пробити свердловини під необхідну кількість буронабивних паль. Найчастіше це палі ТІБЕ або анкерні опори, з конусним розширенням підошви. Тільки після закладки гідроізоляції у вигляді труби з руберойду або ізоспан поверхню відсипається товстим шаром піску і ретельно трамбується в чотири-п'ять проходів. Таким чином, грунт під майбутній монолітною плитою буде сухою і відносно стійкою до рухів. При бажанні під пісок можна укласти геотекстильні полотно по типу Дорніта або аналогічної щільності. В цьому випадку краю полотнищ перехлестивают на 15-20 см.

Укладання теплоізоляції і арматури

На вирівняну і ущільнену «піщанку» укладається шар гідроізоляції, далі шар екструдованого ППС, товщиною 100-150 мм. Рекомендується використовувати тонкі, в 30 мм завтовшки плити утеплювача, укладені з перекладанням швів між шарами.

Утеплювач необхідно викласти по всій поверхні фундаменту, в місцях установки паль вирізаються вікна під опори, укладене полотно гідроізоляції випускається за межі контуру пальового фундаменту і фіксується на опалубці степлером. В результаті під центральною плитою і в просторі між пальовими опорами буде знаходитися товстий шар ЕППС, який зіграє роль донної частини опалубки і в подальшому захистить всю конструкцію від спученого грунту. По контуру монолітної плити встановлюється опалубка.

В якості армуючого елемента використовується сталева арматура з діаметром прутка 8 мм. Нижній шар арматури укладається на висоті в 30 мм від утеплювача і обов'язково перев'язується з армуванням пальових опор. Верхній шар арматури вивішується так, щоб відстань від майбутньої поверхні монолітної плити була не менше 40 мм. Вікно армування складає 25 см, крок перев'язки верхнього і нижнього шарів арматури витримується в 70 см.

Заливка бетону і облаштування вимощення

Після закладки армуючих елементів пальового фундаменту приступають до процедури заливки бетону в форму пальового фундаменту. Найбільш грамотним буде залити весь масив одночасно за допомогою бетонного насоса і міксерів-бетоновозів. Приготувати під заливку 20-25 кубів бетону в протягом 12 годин світлового робочого дня - завдання явно не під силу навіть бригаді робітників, тому простіше купити його на заводі, але з обов'язковим погодженням точного графіка поставки.

На першому етапі заливається периметр плити і області, в яких розташовані зовнішні і внутрішні пальові опори. Порожнина всередині кожної палі необхідно ущільнювати вібратором з максимальним навантаженням, після чого бетон відливається по контуру фундаменту.

Через 5-6 годин в'язкість бетону стане достатньою, щоб приступити до вирівнювання і підрізування поверхні монолітної плити. У найпростішому випадку дзеркало фундаменту на палях можна вирівняти довгомірної рейкою, але більш високу якість бетонної стяжки отримують, використовуючи спеціалізований мотоінструмент з автоматом горизонту.

Через 6-7 днів опалубку знімають, і можна приступати до облаштування вимощення фундаменту. Рівень на 20-25 см по периметру фундаментної плити відсипав піском, укладають гідроізоляцію і утеплюють плитним пінополістиролом. Зверху виконується бетонна стяжка з ухилом в 5 6о. Цього достатньо, щоб прибирати воду, але при цьому не створювати дискомфорт при ходьбі. Правильно спланована вимощення дозволяє повністю закрити шар утеплювача, що виглядає в просторі між палями.

висновок

На сьогодні фундамент у вигляді монолітної плити - ростверку на пальових опорах є найбільш вдалою для використання на рухливих грунтах. З точки зору технологічності і вартості монолітний ростверкових фундамент являє собою оптимальне рішення, що підтверджує висока популярність монолітних систем в північних районах країни. Про високу стійкості до пученію говорить той факт, що просте утеплення вимощення дозволяє замовити фундаментної плити, навантаженої тільки стінами першого поверху, без найменших слідів деформації або розтріскування.

Відео: Плитный фундамент своими руками | Монолитная плита от А до Я - Фундамент 2024