Розміри піддонів (палет): євро, фінських, американських, вітчизняних

Без перевезення і зберігання товарів, вантажів і матеріалів сьогодні просто не обійтися. Для прискорення обробки вантажів, для поліпшення їх збереження були придумані спеціальні тари. Називаються вони піддони або палети. Але в кожній країні розмір паллета свій і в разі міжнародних перевезень треба використовувати ті, які в ходу в конкретній країні.

Що таке палети, з яких матеріалів виготовляється

Паллета- піддон для перевезення вантажів. Тобто різниці між поняттями палета і піддон немає. Палет - транслітерація англійського Pallet, яке використовують в англомовних країнах. Тому і плутаємося весь час в написанні - палет або палети: слово запозичене і чітких правил поки не придумали.

Є різні піддони / палети - під різні вантажі. Причому в багатьох країнах є свої нормативи

Є різні піддони / палети під різні вантажі. Причому в багатьох країнах є свої нормативи

Прототип піддону або палети був розроблений у другій половині минулого століття. Перевозити стали все більше вантажів, навантаження і вивантаження яких займала багато часу, так як вони мали різні розміри, складно було їх розміщувати і зберігати. Необхідно було прискорити процес і якимось чином стандартизувати. Кому-то і прийшла в голову думка використовувати однакові піддони, на які встановлюються вантажі. Це значно прискорило транспортування і складування. Крім того, менше стало пошкоджень вантажу - піддон твердий і оберігає від ударів.

поширені стандарти

Загалом, поступово застосування палет або піддонів в вантажоперевезеннях і зберіганні стало нормою. Розмір палета стандартизований, але стандартів є кілька. Для перевезень по Європі застосовують європейські палети, їх називають ще європалет, європіддони.

Розмір палета може бути дуже різним. Стандартизовані потрібні для міжнародних перевезень. А ще з однаковими простіше працювати

Розмір палета може бути дуже різним. Стандартизовані потрібні для міжнародних перевезень. А ще з однаковими простіше працювати

Для Фінляндії є свої норми - FIN палети або фінпаллети. Є також американський і азіатський стандарти. Усередині нашої країни діють російські стандарти, але в ходу і європалет.

матеріали

Найчастіше палети будь-якого типу роблять з дерева, причому деревина не будь-яка. Для европаллет застосовують тільки сортову деревину 2-3 сорту, вологістю не вище 24%. Приблизно такі ж вимоги і для фінських, американських і азіатських. За російським стандартом застосовують деревину різних сортів. Від її якості залежить сортність піддону. Роблять піддони з сосни, ялини, вільхи, берези, осики.

EUR і FIN палети - далеко не єдині

EUR і FIN палети далеко не єдині

Є ще палети з пластика і металу. Пластикові палети / піддон зручні тим, що їх легко очищати, піддавати санобробці. Вони служать довше дерев'яних, але набагато дорожче. Металеві палети роблять зі сталі та алюмінію. Вони, звичайно, в рази міцніше і дерев'яних, і пластикових, але ціна їх зовсім чимала. Їх застосовують в приміщеннях з високою температурою, а також для переміщення вантажів усередині підприємства. Решта піддони значно швидше виходять з ладу і іноді вигідніше вкластися в металеві піддони і експлуатувати їх роками, а не постійно закуповувати / робити нові.

Для перевезення і складування легких вантажів застосовуються картонні палети. Є також маломірні - міні. Їх застосовують або всередині підприємства, або для перевезення малогабаритних виробів.

Конструкція і розмір европаллета (EUR)

Взагалі, в Європі в ходу кілька розмірів палет, але найчастіше застосовуються так звані «стандартні». Розмір европаллета цього типу в міліметрах - 1200 * 800 * 144 мм, вага європіддона до 35 кг. Завантажити можна до 600 кг.

Конструктивно европоддон складається з верхнього і нижнього настилу, що складається з п'яти дощок: двох вузьких - шириною 100 мм і трьох широких - 145 мм, товщина дощок - 22 мм. Широкі розташовані по краях і в середині, вузькі між ними.

Габарити европаллета і його конструкція із зазначенням розмірів

Габарити европаллета і його конструкція із зазначенням розмірів

Два настилу з'єднуються за допомогою відрізків бруса (застосовують ще МДФ) - шашечок. Їх розміри - 100 * 145 * 78 мм. Вони забезпечують простір для введення навантажувальної платформи вилочного навантажувача.

Шашечки розташовують по три в ряду на відстані 382,5 мм один від одного. Три штуки шашечок з'єднуються дошками нижнього настилу в один ряд. Для нижнього настилу потрібно дві вузьких дошки (перший і останній ряд) і одна широка. Відмінність їх від матеріалу для верхнього настилу - наявність фаски для більш легкого введення навантажувальної платформи. По краях на Європалети фаска повинна бути обов'язково.

Ряди між собою з'єднуються проміжними планками. Параметри цих дощок - 145 * 22 мм і довжиною 800 мм. Вони формують з лав прямокутну платформу і служать опорою для укладання верхнього настилу.

Габарити европаллета типу «розмір» і «стандарт». У кожному варіанті розмір паллета однаковий, відрізняються «шашечки»

Цей тип европаллета називають «стандарт». Є ще євро розмір. Він відрізняється меншими розмірами шашечок, відповідно, має меншу вантажопідйомність - до 400 кг.

Маркування палет євро-зразка

Маркування палет євро зразка

Ще пару слів варто сказати про маркування. Для позначення стандарту на кутовий шашечками випалюють клеймо: слово EUR укладену в овал. На інших шашках теж стоїть маркування. Там відображається інформація про виробника, серію, номер партії, про проходження санобробки. Дерев'яна тара без обробки митницю не проходить.

Фінські палети: розміри, вага, вантажопідйомність

Ще один стандарт, який набув широкого поширення: фінський палет. Його розмір - 1000 * 1200 * 145 мм. Тобто, палети Fin «глибше» - більше по ширині. Приблизна вага - 15-20 кг.

Так виглядає Fin-піддон

Так виглядає Fin-піддон

Верхній настил складається з семи дощок. Дошки широкі і вузькі, але їх ширина 100 і 120 мм відповідно. Товщина така ж - 22 мм. Формується верхній настил в такому порядку: широка, дві вузьких, широка, дві вузьких, широка. Шашечки для фінського палета мають розмір 100 * 100 * 78 мм. Вони також встановлюються у три ряди і з'єднуються дошками нижнього настилу: по краях вузькі, в центрі широка. Зверніть увагу, на кутах фінпаллета обов'язково повинні бути зняті фаски.

Розміри FIN-палет: конструкція і креслення

Розміри FIN-палет: конструкція і креслення

Фінські палети також обов'язково маркуються. Ставлять клеймо FIN, укладену в прямокутну рамку. На інших ніжках також стоїть клеймо, в якому зазначений виробник, дата виробництва та номер партії. Також ставиться клеймо про проходження бактеріальної обробки (колосок).

Розмір американського палета

Нові габарити американського палета встановлені недавно - в 2012 році. Розмір - 1200 * 1200 * 150 мм. Взагалі, в Північній Америці в ходу близько десятка типів палет. Є одностороння і двостороння різновиди. В односторонньому, як і в інших, нижній настил всього кілька дощок. У двосторонньому нижній і верхній настил однакові. Двосторонній піддон можна перевертати будь-якою стороною. Вага американських палет не нормується, але в середньому, порожній односторонній палет важить 15-25 кг, двосторонній - до 40 кг. Навантажити можна до 1200 кг.

Зовнішній вигляд американського палета відрізняється від інших за рахунок фігурних вирізів в передній і задній стінці

Зовнішній вигляд американського палета відрізняється від інших за рахунок фігурних вирізів в передній і задній стінці

За американським стандартом при виготовленні палет може використовуватися наступна деревина: сосна, тополя, вільха, осика. Причому, найтонші елементи не можуть бути менше 6 мм. Дошки збиваються цвяхами. Відрізнити американський палет можна не тільки за розміром, але і за видом проміжних стійок. Це не «шашечки», а дошка з вирізами (23 см) під лапу вилочного навантажувача.

Розміри піддона за американським стандартом

Розміри піддона за американським стандартом

Якщо говорити про конструкцію, то верхній настил піддону американського зразка складається з 7 дощок, нижній з трьох (для однонастільного) або семи - для двухнастільного. Точна ширина дощок не нормується, але не може бути менше 100 мм. Якщо подивитися на креслення, найчастіше по краях використовують широку дошку - близько 140-150 мм завширшки. Всі інші йдуть однакові. Аналогічна картина спостерігається і для нижнього настилу: по краях дві широких дошки, три вузьких в центральній частині.

Піддони за російськими стандартами

В даний час на території РФ діють два нормативу: ГОСТ 9078-84 і ГОСТ 9557-87. Перший визначає тільки розмір дерев'яного піддону. По нормативу 9078-84 є два варіанти розмірів тари для складування та вантажоперевезень російського зразка:

  • 1200 * 800 мм. Цей розмір паллета відповідає євростандарту.
  • 1200 * 1000 мм. Аналог фінського.

Максимально припустиме відхилення від зазначених розмірів - 5%. Площа нижнього настилу може бути на 40% менше площі верхнього. Визначається також сортність і вологість використовуваної деревини: може застосовуватися перший і другий, а також вищий сорт. Максимальна вологість деревини - 22%. Інших вказівок по конструкції і пиломатериалам немає. Так що кожен виробник може діяти тут як хоче, важливо дотримати зовнішній розмір паллета.

Креслення і розмір піддону дерев'яного звичайного

Креслення і розмір звичайного дерев'яного піддону

Другий стандарт - 9557-87 практично один в один повторює нормативи європіддонів. Всі вимоги аналогічні. Відмінність тільки в тому, що на них не ставлять клеймо, так як стандарт поки не пройшов міжнародну сертифікацію. Якщо піддон виготовлений по другому стандарту, від EUR-палета його відрізняє тільки відсутність клейма і можуть бути не зроблені фаски на кутах. Зазвичай називають такі вироби багатооборотні вантажними піддонами. Далі проставляють розмір. Ще їх називають европоддони БК (без клейма).

Сортність палет / піддонів

Палети будь-якого типу бувають одноразовими і багаторазовими. Одноразові розбираються після використання. Багаторазові (багатооборотні) дерев'яні палети ділять по сортам в залежності від циклів використання та загального стану. Є три сорти дерев'яних палет:

  • Вищий сорт. Це дерев'яні майданчики нормального світлого кольору, без ушкоджень, відколів і тріщин. В експлуатації були не більше 3-х разів.
  • Перший сорт. Стан близький до вищого, але не обмежується кількість відпрацьованих циклів. Окремо наголошується на неприпустимості пошкоджень і слідів ремонту.

    Так з сортами палет / піддонів розібратися простіше

    Так з сортами палет / піддонів розібратися простіше

  • Другий гатунок. Деревина може бути темною, мати сліди забруднень. Можуть бути тріщини і відколи, але не більше ніж 3 * 30 см. У цю ж категорію відносять палети після ремонту.

На внутрішньому ринку допускається використання тари будь-якого сорту. Для перевезень за кордон потрібне уточнення, якого сорту тара може пройти контроль. Однозначно можна сказати, що сертифікована, з клеймом і пройшла санітарну обробку. Інші вимоги в залежності від країни, але зазвичай вимагають тільки нові або в крайньому випадку вищого сорту.

Вантажопідйомність палет і правила розміщення вантажів на них

Сьогодні склалася дивна ситуація: можливі навантаження на палети і піддони не визначені. Кожен виробник виставляє власну цифру. З одного боку, гарантувати якусь певну цифру складно, так як деревина може застосовуватися різна. Також може бути різним вантаж. Маса може бути розосереджена по всій площі вантажної площадки, а може бути точковою. При точковому навантаженні, ясна річ, маса повинна бути менше.

Витяг з ГОСТу

Витяг з ГОСТу

Якщо слідувати ГОСТам радянських часів, максимальне навантаження на піддон - до 1000 кг. При реальних випробуваннях встановлено, що можна складувати і перевозити до 1500 кг. Але при перевезеннях не допускається перевантаження автотранспорту. Так що більше 700-800 кг все одно не вантажать. При установці вантажів на палети / піддони повинні дотримуватися правила:

  • Розподіляти вантаж треба рівномірно по всій площі і добре скріплювати між собою.
  • Краї палети можуть бути вільними, але вантаж при цьому повинен бути розміщений симетрично відносно центру. Кожен ряд коробок повинен бути окремо прикріплений до піддону шпагатом або вантажними стрічками.
  • Якщо розміри вантажу перевищують розміри стандартних палет, краї не повинні виступати за межі тари більше ніж на 2 см.
  • При укладанні коробок прямокутної форми, краще ряди складати в шаховому порядку (як при кладці цегли). Інакше при висоті стопки від 1 метра вантаж розсипається.
У такому вигляді зазвичай відправляють вантажі

У такому вигляді зазвичай відправляють вантажі

Загальний порядок упаковки такої: вантаж розставляються, скріплюється обвязками, фіксується до палети. Потім замотується поліетиленовою плівкою або іншим матеріалом, який перешкоджає зсуву вантажу. Можуть встановлюватися куточки, які теж обмотуються плівкою. Вони служать для додаткової страховки зміщення вантажів при транспортуванні. Обв'язаний пакет фіксується пластиковими стяжками до платформи.