Як відкрутити зірвані болти, гайки, саморізи

Рано чи пізно будь-який господар стикається з ситуацією, коли гайка, болт або саморіз не бажають викручуватися. На те є кілька причин: метал низької якості, порушення технології (перегрітому саморізи), іржа, час, занадто великі зусилля, прикладені при затягуванні з'єднання. Проте, відкрутити болт із зірваними гранями, злизав гайку, заіржавілі з'єднання можна. У цій статті поговоримо про те, як це зробити.

Викручуємо зірвані болти і гайки

«Злизати» межі на капелюшках болтів або гайках не така вже й рідкість. Надмірні зусилля, які докладаємо при затягуванні, а потім при відкручування, часто призводять до того, що межа між гранями болта стирається. Якщо не відкручується болт - звичайні ключі в такому випадку безсилі - вони просто прокручуються, а кріплення залишається на місці.

Зірваний або злизані межі на гайці або болті не дають її відкрутити

Зірвані або злизані межі на гайці або болті не дають її відкрутити

Щоб відкрутити зривні болти і гайки є кілька способів:

  • За допомогою газового розвідного ключа. За рахунок ребристих губок, регульованою ступеня «затягування» і досить великого важеля, розвідний ключ допомагає в більшості випадків. Цей інструмент частий, так що перше, що треба зробити, якщо вам треба відкрутити кріплення зі злизаної різьбленням - випробувати цей метод.

    Газовий (трубний) ключ - кращий засіб для відкручування гайок

    Газовий (трубний) ключ - кращий засіб для відкручування гайок

  • Зробити нові грані. Меншого розміру, але більш чіткі. Це дозволить краще захопити гайку все тим же розвідним газовим ключем. Грані роблять:
    • Болгаркою. Працювати треба акуратно, щоб не пошкодити поверхню під гайкою / капелюшком болта. Це ризикований захід і його варто застосовувати як одну з останніх заходів.
    • Напилком. Цей метод забирає більше часу, але він більш безпечний. Якщо немає терміновості, краще підрихтувати межі напилком.
  • На гайку можна наварити штир. Руками або за допомогою важеля можна буде відкрутити болт із зірваними гранями. Цей же спосіб допомагає, якщо різьблення «прикипіла». Під час зварювання метал прогрівається, іржа перекаляется, бруд підгорає, після чого болт або гайка відкручується значно простіше.
  • На злизала капелюшок болта наварити гайку. Потім звичайним ключем відкрутити все разом. Але цей спосіб працює, якщо капелюшки плоскі. Якщо вони округлені, можна спробувати зрізати / сточити верхівку, потім наварити гайку і спробувати її відкрутити.

    Як працювати з екстрактором

    Як працювати з екстрактором

  • З болтами великого діаметру можна використовувати екстрактор. Зрізати капелюшок або гайку, рассверлить отвір розміром «під наявний екстрактор». Вставити штир екстрактора і ключем, за товсту частину вивернути всю конструкцію, звільнити екстрактор.

Якщо під болтом є пластикова або гумова прокладка, її видаляють і знову пробують один із запропонованих методів. Якщо відкрутити болт із зірваними гранями усіма цими способами не виходить, залишається одне: зрізати / спиляти капелюшок і висвердлити штир.

заіржавіла гайка

Ще одна проблема, яка знайома автолюбителям (і не тільки) - заіржавіла гайка і / або різьблення. У цьому випадку не варто докладати героїчні зусилля, щоб відкрутити кріплення. У вас просто «злижуть» межі і до закипілої різьбі додасться ще одна проблема. Якщо після пари спроб, не виходить відкрутити, по черзі пробуємо такі методи:

  • Гайковим ключем простукуємо болт. Є ймовірність, що іржа трісне і гайку вдасться відкрутити.
  • Залити з'єднання гасом і почекати. Він роз'їсть іржу, після чого заіржавілу гайку буде відкрутити простіше. Але при цій операції не можна курити, включати зварювання, перебувати біля відкритого вогню.

    Чи не саме елегантне, до дієве рішення

    Чи не саме елегантне, але дієве рішення

  • Прогріти гайку. Метал розшириться, що дасть можливість її відкрутити. Весь фокус у тому, щоб нагрілася гайка, а стрижень болта залишився холодним, тому нагрів повинен бути швидким. Для цього використовують будівельний фен або відкритий вогонь (з цим обережніше). Якщо гвинт невеликий, можна взяти потужний паяльник, розігріти його до максимальної температури, потім швидко прогріти місце з'єднання.
  • Цей спосіб знищить (майже) гайку, тому його варто застосовувати тільки в безнадійних ситуаціях. На гранях роблять борозенки (за допомогою пилки по металу, болгарки, напилка). У цю борозенку впираються плоскою викруткою, надаючи їй напрям в сторону відкручування. За ручці стукають молотком. Якщо є хоч пара зрушень, може і вийде відкрутити.

    Знімачі для зірваних гайок

    Знімачі для зірваних гайок

  • Використовувати спеціальний знімач (на фото вище). За допомогою болта, штир впирається в одну з граней, після чого можна пробувати зрушити її з місця. За рахунок того, що можна насадити важіль, він може спрацювати навіть у дуже складних ситуаціях.

Ще з іржею можна боротися за допомогою мастила. Спробуйте залити місце з'єднання плинної універсальним мастилом (є в балончиках WD40). Зачекавши пару годин, пробуємо працювати ключем. Чи не спрацювало - пробуємо по черзі інші способи.

Саморізи з зірваними шліцами (зірочка)

Якщо перегрітому саморізи пару раз викручували / закручували, їх межі втрачають свою гостроту, викрутка прокручується, а сам гвинт залишається на місці. Якщо він «сидить» в деревині, гіпсі, ДСП або інших подібних, не надто жорстких матеріалах, можна під викрутку покласти тонку гумку (наприклад, для волосся). За рахунок сили пружності домагаються більш щільного прилягання до решти граней, що допомагає зрушити шуруп з місця. Решта методи більш «травматичні»:

  • Нарізати канавки всередині «злизаної» воронки, використовуючи плоску викрутку, відкрутити. Цей спосіб досить небезпечний: якщо стінки «воронки» занадто тонкі, є ймовірність того, що головка гвинта просто розкришиться від зусиль. Залишиться тільки гвинт, який ніяк не вийде викрутити.

    Ось такий шуруп викрутити вже складно

    Ось такий шуруп викрутити вже складно

  • Рассверлить і викручувати за допомогою екстрактора невеликого діаметру.
  • Взяти зубило, обточити його за розмірами капелюшки. Поставити його на капелюшок, пару раз добре стукнувши молотком. Утворюється новий капелюшок і, одночасно, може обсипатися наявна іржа (якщо саморіз застряг в залозі). За допомогою того ж зубила спробувати зрушити впертий гвинт з місця. Для полегшення процесу можна крапнути масло на дерево або мастило WD40 на метал.
  • Висвердлити навколо капелюшки матеріал, взяти трубку з внутрішнім діаметром трохи більше діаметра капелюшка, надіти її на капелюшок. Всередину залити клей. Коли клей застигне, викрутити за трубку.

    Викручуємо саморіз із зірваними гранями (хрестовиною)

    Викручуємо саморіз із зірваними гранями (хрестовиною)

Залишки болта або шпильки без капелюшка можна викрутити так: нарізати ліву різьбу в останньому тілі, капнути клеєм «момент», вкрутити лівий мітчик, залишити на годину. На основну різьблення капнути олії і теж залишити на годину. Коли клей схопиться, викрутити. Якщо в деревині застрягли залишки гвинта самореза, простіше закрити цей отвір і поруч встановити інший кріплення.