Як очистити праску від пригару на підошві, накипу всередині

Навіть у хорошого праски на підошві рано чи пізно з'являються коричневі або чорні плями. Спочатку вони не заважають прасування. У всякому разі, ми не помічаємо, що вони заважають. Але з часом гладити стає все складніше - підошва не ковзає через нагару. Здавалося б, що тут такого? Беремо і зчищають гар. Але не все так просто. Якщо керамічну або тефлонову поверхню подряпати, праска можна викинути. Так що перед тим як почистити праска, виберіть відповідний спосіб або засіб.

Чистимо праску від пригару на підошві

При неправильно вибраному режимі нагріву праски, на підошві утворюється жовтуватий наліт. Він робить підошву шорсткішою, через що вона гірше ковзає по тканині і гладити стає складніше. Якщо цей нагар вчасно не прибрати, він стане коричневим, потім чорним. Чим темніше колір, тим складніше від нальоту позбавлятися. Якщо праска у вас дорогий, краще видаляти наліт після прасування. В ідеалі - відразу після того як він з'явився. Навіть якщо ви раз на тиждень будете проводити щадну чистку, цього буде достатньо.

Нагар / Пригара на підошві праски бруднить речі і робить прасування складніше

Нагар / Пригара на підошві праски бруднить речі і робить прасування складніше

Методика чищення в домашніх умовах

Спочатку як почистити підошву праски. Беремо чисту суху ганчірку з натуральних тканин. Дуже непогано, якщо вона буде мати грубе переплетення, але не обов'язково. Ганчірку потрібно скласти в кілька разів, викласти на дошку для прасування. На неї наносимо рідкий або пастоподібний склад, розподіляючи його по більшій частині поверхні. Розігрітим до середньої температури або холодним праскою починаємо «гладити» ганчірку з миючим засобом. Робити це треба кілька хвилин. Під час чищення бажано виймати вилку з розетки. Використовуються зазвичай лужні або кислотні компоненти, так що краще не ризикувати, інакше доведеться ще й ремонтувати праска.

У більшості випадків спрацьовують прості домашні засоби

У більшості випадків спрацьовують прості домашні засоби

У деяких випадках, якщо ганчірка просочена їдкими компонентами, можна просто залишити праска на ганчірці на деякий час. Коли нагар розм'якшиться, можна буде пропрасувати суху або вологу ганчірку, але вже чисту. Якщо прибрали не весь нагар, обробку повторюємо. Якщо не допомогло зовсім, пробуємо інший спосіб або склад.

При використанні для чищення деяких складів (харчової соди, солі, зубної пасти) пори для випускання пари на підошві праски можуть забиватися. Допомогти може змочена в оцті ганчірка. Її також пропрасовуємо розігрітим праскою. Ще один спосіб - залити воду з оцтом і «випустити» всю рідину у вигляді пари. Тримати при цьому підошву спрямованої вниз. Це ж, до речі, очистить і накип, що утворюється в праски з відпарюванням.

Склади для чищення

Однозначно сказати - це працює, а це ні - не вийде. По-перше, тип пригару різний. По-друге, прасувальні підошви теж різні. Відрізняється не тільки форма, але і матеріали. Те, що спрацює на кераміці, може виявитися марним на металі. І навпаки. Часто доводиться пробувати кілька варіантів. Що цікаво, той, який спрацював в цей раз, не обов'язково допоможе в наступний. Так що постійно доводиться експериментувати.

Можна зробити по-іншому: нанести пасту на тканину і «прицільно» терти плями

Склад для нанесення на чисту тканину:

  • Соду і миючий засіб змішати, додати води до стану густої кашки.
  • Відбілююча зубна паста.
  • У 9% або 6% оцет додати пару ложок нашатирю, змочити тканину.
  • Можна спробувати просто оцтом. Їм можна змочувати ганчірку і терти нею підошву. Але «гладити» змочену в оцті ганчірку безпечніше, а відтирати можна особливо завзяті плями.
Оцет непогано працює на деяких типах плям

Оцет непогано працює на деяких типах плям

Є й більш агресивні методи. Наприклад, на 200 мл води взяти 20-25 грамів лимонної кислоти. Розчин налити в сковороду або деко з високими бортами. У нього поставити праска. Рідина повинна покривати підошву, але не повинна бути вище рівня з'єднання з корпусом. Витримати 20-25 хвилин. Навіть найжорсткіший нагар відтирається. Якщо в сковороді або деку праска поставити на повільний вогонь і прокип'ятити, ще й добре почистіть вапняний наліт, який забиває форсунки для виходу пара. Рідина не повинна кипіти, а лише бути гарячою.

Більш жорсткий варіант - засіб для чищення ванн з кислотою або лугом. Знову-таки для різних випадків діють різні склади. На м'яку ганчірку кладуть шматок щільного поліетилену, в середині трохи приминають, щоб краї були вище середини. Наливають засіб і в утворену калюжу ставлять праска. Пригоріла пляма на підошві має бути занурене в кислоту. Чекаємо 10-15 хвилин, стираємо мокрою ганчіркою. Так добре відходять навіть жорсткі забруднення. Якщо підошва праски з нержавіючої сталі - можна цей спосіб використовувати сміливо. Все решта - на свій страх і ризик.

суха чистка

Є ще спосіб механічного чищення праски від нагару, але його можна застосовувати з дешевими або старими екземплярами. З тими, де поверхня з кераміки, має тефлонове покриття, ці способи не підійдуть. Вірніше, гар вони приберуть, але підошва придбає багато подряпин, так що користуватися буде практично неможливо. Так що перед тим як очистити праска від нагару механічно, дивимося на підошву. Якщо подряпини вже є і вам це не заважає, сміливо приступайте. Якщо поверхня гладка, краще не ризикувати і випробувати рідкі засоби.

Методика чищення - елозят праскою по купці соди або солі

Методика чищення - елозят праскою по купці соди або солі

Суть методу - насипати сухий дрібний абразив і водити по ньому праскою, поки пригорілі фрагменти не залишаться на абразиві. Діємо так. На твердій поверхні розстеляємо аркуш паперу (можна газету, журнальний розворот), насипаємо соди або дрібної кухонної солі. Розігріваємо трохи праска (не розжарюється), притискаючи до сухої речовини, намагаємося обдерти пригорілі залишки. Час чищення залежить від того, наскільки нагар «прикипів». Іноді процес йде швидко, іноді повільно, але очищає завжди. Не до дзеркального блиску, але чорноту прибирає.

Недолік цього методу - якщо є нагар всередині виїмок підошви праски, його видалити дуже складно. Доведеться взяти ватяну паличку, вмочити її в воду, соду / сіль і чистити так кожен отвір. Швидше спрацьовує спосіб з кип'ятінням.

Можна прибрати Пригара з підошви і сіркою із сірникової коробки

Можна прибрати Пригара з підошви сірої із сірникової коробки

Є ще один спосіб механічного очищення - за допомогою сірки на звичайному сірниковій коробці. Смужка сірки - дрібний і м'який абразив. Він не повинен подряпати навіть керамічну поверхню. Зчистити нагар з праски просто: куточком коробка шкребти нагар.

Використання олівця для чищення праски

У продажу є спеціальні олівці для чищення підошви праски. Вони можуть мати різний склад, але сам процес чищення однаковий. Спочатку треба захистити пластикову частину корпусу, яка знаходиться нижче підошви. Ідеально підходить малярський скотч. Він легко клеїться, добре тримається і після відклеювання не залишає слідів. Заклеюємо пластик ретельно.

Олівцем почистити поверхню праски просто. І займе всього кілька хвилин. Довше триває підготовка.

Олівцем почистити поверхню праски просто. І займе всього кілька хвилин. Довше триває підготовка.

Потрібна буде ще чиста ганчірка або паперові рушники, щоб очищати поверхню від залишків і патьоків. На руки надягаємо щільні робочі бавовняні рукавички - пар буде утворюватися активно і рукавички захистять від опіків. Стіл краще застелити папером або старої ганчірочками - буде текти брудна рідина. Далі чистити підошву праски треба так:

  • Розігріваємо праска до середньої температури або вище. Чим вище температура, тим швидше пройде чистка. Але випаровування при цьому дуже активні, тому повинна добре працювати вентиляція або можна чистити перед відчиненим вікном.
  • Нахиляємо праска так, щоб підошва була спрямована злегка вниз. Кут вибираємо довільно, але склад з плавиться олівця не повинен затікати всередину через отвори для пари.
  • Олівцем активно водимо по підошві праски. Він плавиться, тут же випаровується, частина капає вниз.
  • Періодично очищаємо поверхню дрантям або паперовими рушниками. Коли всі плями відійдуть, протираємо начисто підошву, прибираємо скотч.
Результат буває несподівано вражаючим

Результат буває несподівано вражаючим

Цей метод - один з найбільш результативних. Ціна питання - пара десятків рублів, а використовувати можна і для тефлоновим прасок, і для парових, і для керамічних. Швидко, зручно, недорого.

Видаляємо накип усередині

Практично всі праски зараз йдуть з парою - вони більш зручні та ефективні. В процесі експлуатації всередині утворюється накип - це ті, нерозчинні речовини, які містить вода. Вони є, якщо в праску заливають недистильованих воду. Якщо в прасці є функція самоочищення, періодично включаємо її. Якщо немає, доведеться діяти інакше.

Це те, що було всередині парової праски. Чим очистити накип в прасці? Водою з лимонною кислотою. Ось тільки способу є два. вибирайте

Це те, що було всередині парової праски

чистка зсередини

Щоб видалити накип у прасці, всередину треба залити підкислену воду. Накип - це солі, кисле середовище їх роз'їдає, вони розпушуються і виходять з парою. Воду краще взяти максимально очищену. Краще - дистильовану. Якщо вона недоступна - відстояну кип'ячену або після хорошої очищення. У воду додаємо лимонну кислоту. На 200 мл - близько 25 грамів, на літр - 5-6 столових ложок. Можна залити і спиртової оцет (на літр один стакан 9%), але у нього більш неприємний запах.

Як почистити праска всередині - залити воду з лимонною кислотою і включити до нагрівання. А це те, що звідти виливається

Для того, щоб почистити праска всередині, потрібно залити воду з лимонною кислотою і включити до нагрівання. А це те, що звідти виливається

Підкислену воду заливаємо в резервуар праски. За кількістю - до максимуму. Включаємо праска на максимальну температуру. Нагріваємо поки двічі або тричі згасне лампочка. Відключаємо праска, переходимо до раковини. Добре його боягузом, випускаємо пар. Якщо охолов, а вода всередині ще є, знову нагріваємо, відключаємо і продовжуємо очистку.

Завершальний етап - наливаємо чисту воду і всю її «випаровуємо». Можна це робити над старою ганчіркою для вражень. Зазвичай, поспостерігавши що накопичилося всередині, рідше забувають чистити праску.

кип'ятіння

Той же склад (вода з оцтом або лимонною кислотою) заливається в деко з високими бортами. На дно кладемо дві палички (можна для суші, можна просто тріски). Завдання паличок - забезпечити зазор між листом і підошвою праски.

Холодний праска ставимо в ємність на деревинки. Рівень рідини повинен бути таким, щоб покривав підошву, але не досягав пластикових деталей. Все це ставимо на конфорку, доводимо до кипіння, залишаємо остигати. Знову нагріваємо, охолоджуємо. Так рази 2-4. Далі треба злити ту воду, яка потрапила всередину праски через отвори для подачі пари. Злити її можна через заливний отвір. Вода буде не чиста, зазвичай жовтого кольору із залишками накипу.

Не знаєте чим почистити праска від накипу всередині? Водою з лимонною кислотою

Не знаєте чим почистити праска від накипу всередині? Водою з лимонною кислотою

Всередину праски заливаємо чисту воду, полощіть і виливаємо. Далі треба його залишити в спокої, поки просохне. Через пару годин можна включати і пробувати гладити.