Робимо ліжко горище самі (2 фотозвіту + креслення)

Діти мріють про ліжка на висоті і заради цього вони згодні миритися навіть з незручностями. Другий привабливий для них момент - можливість зробити внизу «будиночок» власну територію. Для батьків цей варіант привабливий раціональним використанням площі. Єдиний недолік готових варіантів - солідна ціна. Відмінний вихід - ліжко горище своїми руками. По-перше, витрати будуть невеликими, по-друге побудуєте точно під свої розміри.

Що найкраще в ліжках горищах? Що їх із задоволенням використовують і дітвора і дорослі. Причому діти будь-якого віку - від малюків, які ще ходять в садочок, до підлітків. З дорослою аудиторією трохи складніше. На ліжку горища згодна молодь, люди старшого віку вже не знаходять принад у відпочинку нагорі. Проте, вікової спектр виходить солідний. Всі описані нижче моделі можуть використовуватися як для дітей і підлітків, так і для дорослих. Вирішується все просто - зміною габаритів.

Варіант для молоді та підлітків

Варіант для молоді та підлітків

Саморобна дерев'яне ліжко-горище на всю ширину приміщення

У вузькій кімнаті підлітка шириною 2,5 метра вирішено зробити ліжко горище, внизу поставити готовий комод і шафа з висувними ящиками. Тому ліжко горище своїми руками робили з одного боку на дошках-опорах, благо несуча здатність стін дозволяє.

збираємо каркас

Висота стелі велика - майже 3 метри, ліжко вирішили робити приблизно на висоті 2 метрів - щоб внизу можна було нормально ходити. На стіни завдали розмітку - вертикальні лінії, за якими вирівнювали верхній край брусків-опор. Ці лінії повинні знаходиться на одному рівні і розташовуватися строго горизонтально. Найпростіше зробити це з лазерним рівнем (як ним користуватися читаємо тут). Якщо його немає, треба буде вирівнювати за допомогою водяного.

На одній стіні прибиваємо просто дошку - тут буде стояти шафа, так що просто опорна дошка, закріплена на потужні анкерні болти.

По ширині спального місця кріпимо дошку на анкерні болти

По ширині спального місця кріпимо дошку на анкерні болти

До цієї дошки треба буде закріпити лаги - поперечні дошки. Для їх установки використовуються монтажні U-образні скоби. Їх до дошки прибиваємо цвяхами в кожен отвір.

Встановлюємо монтажні скоби

Встановлюємо монтажні скоби

Крок установки 50-60 см, але залежить від товщини дошки яку будемо використовувати на настил. Чим тонше дошка, тим частіше ставити треба опори.

Каркас на другий стіні

Каркас на другий стіні

На протилежній стіні збираємо опорну конструкцію тут припускаємо зробити полки, збираємо під них каркас. Верхня дошка повинна розташовуватися строго на одному рівні з протилежного.

Дошки кріпимо на дюбеля (стіна цегляна), місця стиків підсилюємо металевими монтажними пластинами, перевіряємо вертикальність і горизонтальність кожного елемента. До верхньої планки на тому ж рівні що і навпаки, кріпимо опори під лаги настилу. Вони теж повинні розташовуватися строго в одній площині. На опори укладаємо нарізану за розмірами брус.

В скоби укладаємо лаги настилу

В скоби укладаємо лаги настилу

У бічних поверхнях пластин є отвори під установку кріплення. Використовувати можна саморізи по дереву або цвяхи відповідної довжини.

Встановлюємо та кріпимо всі лаги

Встановлюємо та кріпимо всі лаги

Якщо все зробили правильно, все лаги будуть горизонтальні. Також треба перевірити, щоб їх верхні ребра билівсе в одній площині.

Лаги - вид знизу

Лаги - вид знизу

настил

Для настилу використана суха стругана шпунтована дошка. Її укладають поперек лаг, кріплять на саморізи. Довжина самореза - не менше потрійної товщини дошки: під дошку 20 мм - не менше 60 мм. Кріплення встановлюється в кожну лагу (мінімум - один, але при широкій дошці можна два в кожну лагу).

Настил з шпунтованої дошки збирається легко

Настил з шпунтованої дошки збирається легко

Щоб між дошками не було щілин, берете киянку, невеликий - сантиметрів 50-60 - шматок дошки, вставляєте в паз або гребінь (що у вас виходить з краю) і по цьому відрізку стукайте киянкою, домагаючись щільного входження дошки по всій площині. Потім можна кріпити.

Інструмент для укладання настилу ліжка-горища з дерева

Інструмент для укладання настилу ліжка-горища з дерева

Будівництво сходів

З товстої сухої дошки спочатку вирізаємо дві тятиви - боковини, до яких будуть кріпитися ступені. Зручніше забиратися, якщо є хоч невеликий ухил. Щоб його забезпечити, спилюємо під невеликим кутом торці дощок. Встановивши їх на місце, розмічаємо виріз, який буде фіксувати ті шнури в необхідному положенні.

Робимо тятиви з вирізами під упор

Робимо тятиви з вирізами під упор

Для даної висоти сходи вирішили, що нормальним буде сім ступенів. Розділили довжину тятиви на вісім частин, отримали місця кріплення ступенів. Тепер у всіх цих точках креслимо горизонтальну лінію (тятиви стоять в «робочому» стані).

Розмітка під щаблі

Розмітка під щаблі

З цієї лінії набиваємо ступені. З кожного боку укручуємо не менше трьох саморізів на одну сходинку. Довжина - теж не менше трикратної товщини дошки-тятиви. Є другий варіант кріплення ступенів - на куточки. Може, так вам буде простіше.

Останній етап - установка перил у верхній частині - так зручніше триматися (можна знайти в магазинах, що торгують меблевою фурнітурою).

установка перил

установка перил

Останнім етапом закріплюємо сходи - до боковини і підлозі.

монтаж поручнів

Під установку стійок перил в крайней дошці робимо пропили (за розмірами використовуваного бруса).

У настилі робимо пропили під стійки

У настилі робимо пропили під стійки

Монтуємо стійки перил. Їх треба кріпити до лагам, на всю ширину, для цього при нарізці до планованої висоті перил додаємо висоту лаг. Кріпимо цвяхами навскоси, забиваючи з двох сторін по три цвяхи. Щоб приховати кріплення, в торець прибиваємо широку дошку. Вона кріпиться до стійок і прилягає НЕ впритул. Наявний зазор перекриваємо округлої планкою (типу плінтуса).

Як красиво закрити торець

Як красиво закрити торець

З тієї ж планки робимо окантовку для стійок - стики теж неідеальні. Відпилюємо чотири шматки, стикуючи їх під кутом 45 °.

Окантовка з плінтуса

Окантовка з плінтуса

Встановлюємо нагорі фігурну планку. Перила готові.

Встановлюємо поперечну планку

Встановлюємо поперечну планку

Вигляд знизу

Вигляд знизу

Устаткування робочої зони внизу ліжка-горища

З двох-трьох (залежить від ширини) щодо тонких дощок робимо робочий стіл. Стики промазуємо клеєм по дереву, встановлюємо на ніч в лещата. Після висихання клею шліфуємо до гладкості. Спочатку шкіркою з грубим зерном, потім з тонким.

Робимо (купуємо) стільницю

Робимо (купуємо) стільницю

На зворотному боці прикручуємо Z-подібну конструкцію - для жорсткості. Саморізи беремо невеликої довжини - менше, ніж сумарна товщина стільниці і планки - щоб вістря не стирчали. Для надійності можна планки промазати клеєм, потім прикрутити.

Кріпимо Z-подібну коснтрукцію

Кріпимо Z-подібну конструкцію

У магазині фурнітури знайдені цікаві складні петлі, які дозволяють опускати, піднімати стільницю. Ось на них і кріпимо її до стійок (стільниця по довжині зроблена якраз під них).

Складні петлі встановлені

Складні петлі встановлені

Над стільницею буде полку. Відразу на місці нарізаємо дошки необхідної довжини - від однієї стійки до іншої. При розпилюванні пилу тримаємо перпендикулярно, щоб спіл було під 90 °. З нарізаних дощок збиваємо прямокутник. Щоб строго витримувати прямі кути використовуємо кутову струбцину. З'єднувати деталі можна на цвяхи або саморізи - хто як звик.

Збірка рами для поличок

Збірка рами для поличок

В отриману раму потім встановлюємо полички. При монтажі весь час перевіряємо горизонтальність.

монтаж поличок

монтаж поличок

Готову конструкцію ставимо на місце і кріпимо до стійок.

полки готові

полки готові

фінішна обробка

Тепер справа за шліфуванням. Берете шлифмашинку і багато наждачного паперу і домагаєтеся гладкій поверхні. Прибравши пил, фарбує при бажанні морилкою, а зверху - двома шарами лаку (можна на водній основі, він не смердить). Ми вибрали відбілюючий складу - так здається споруда не настільки масивним.

Після фінальної обробки

Після фінальної обробки: ліжко горище своїми руками готова

Справа залишилася за малим - розстелити ліжко.

Фото-звіт 2: ліжко-горище своїми руками для дівчинки

Цей варіант зроблений з дерева і фанери. Використано наступні матеріали:

  • брус 50 * 150 мм, 50 * 100 мм;
  • фанера 15 мм товщини (1,5 аркуша звичайної і 1 лист ламінованої з одного боку), і 6 мм - для ящиків;

Креслення ліжка-горища

Був складений проект з розмірами.

Проект: ліжко горище для дівчинки

Проект: ліжко горище для дівчинки

На одній зі стін розташовано робоче місце, а на іншому просторі будуть встановлені шафи для зберігання одягу та іграшок.

збираємо сходи

З дошки 50 * 150 мм нарізаємо три тятиви для сходів - дві коротше, одну довше (для даного варіанту 1 * 1900 мм, 2 * 1462 мм). Для створення необхідного нахилу підрізаємо торцеві частини.

Готові тятиви для сходів

Готові тятиви для сходів

Через кожні 25 см розмічаємо місця для установки ступенів. Якщо врахувати товщину ступеня (5 см), то вийде запланований крок у 30 см. При розмітці зберігаємо той же ухил, що і на спилах, тому зручніше це робити поставивши тятиви.

За допомогою невеликого бруска відзначаємо де будуть кріпитися ступені

За допомогою невеликого бруска відзначаємо де будуть кріпитися ступені

Підготувавши необхідну кількість дощечок прибиваємо ступені. Для даного проекту потрібні дві різні довжини - 400 мм для тієї частини, де будуть ступені і 486 мм для тієї, де полки. Верхня сходинка робиться суцільний, її довжина 962 мм. У середній частині саморізи укручуємо знизу, під кутом (не менше 3 шт на кожну сходинку), з торців можна закрутити просто через дошку.

кріпимо ступені

кріпимо ступені

Зміцнюючи ступені, виставляйте їх край з лицьового боку в одній площині з краєм стійок (щоб сходинки не випирає).

готова драбинка

готова драбинка

полиці

Одна частина драбинки використовується як полки для книг, по другий будуть підніматися. Щоб книги не падали, кріпимо стінки з ламінованої фанери. Спочатку нарізаємо фанеру на шматки 250 * 486 мм (шість штук по числу проміжків) і смужки 20 * 486 мм (теж шість).

Нарізаємо фанеру на деталі потрібного розміру

Нарізаємо фанеру на деталі потрібного розміру

Кріпимо спочатку смужки до східців. Вони служать упором. Потім до них на клей монтуємо задні стінки полиць.

Полиці і фальци

Полиці і фальци

На крайніх тятивах вирізаємо фальци. Вони необхідні для фіксування драбини до каркасу ліжка.

Розміри фальца (виїмки) під кріплення рами

Розміри фальца (виїмки) під кріплення рами

Всі виїмки від кріплення і відколи замазуємо шпаклівкою по дереву (можна додати деревного пилу, що залишилася після розпилу деревини - так замазка буде зовсім не видно). Після її висихання все порівнюють за допомогою наждачного паперу і рук або шліфувальної машинки.

рама ліжка

Спочатку збираємо раму з дошки 50 * 100 мм. Для рами потрібні такі відрізки: 2 * 2032 мм (бічні), 1200 мм (планка праворуч), 2 * 964 мм - перемички, 362 мм і 162 мм - для виступу. Все збираємо на саморізи (по три на з'єднання).

Збираємо раму ліжка

Збираємо раму ліжка

Отриману раму приміряємо до фанерного листа, вирізаємо за розміром. У фанері і дошці попередньо свердлимо отвори, а саморізи будемо ставити пізніше - вже на змонтованої рамі. Діаметр свердла на 1-2 мм менше діаметру саморізів.

Готове основу ліжка

Готове основу ліжка

установка

Всі готові запчастини фарбуються. В даному випадку - освітлюються. Після висихання фарби приступають до монтажу. Тут потрібно помічники. Треба раму встановити в вирізані під неї пази на сходах, також потрібно тримати саму раму строго горизонтально. Для тимчасового кріплення можна використовувати цвяхи.

Ось так треба зібрати ліжко

Ось так треба зібрати ліжко

Коли все виставлено в рівень, раму кріпимо до стіни на шпильки. Чи не менше 4 штук по довгій стороні і двох на короткій.

Кріпимо на шпильки

Кріпимо на шпильки

Так виглядає вузол з'єднання зі сходами

Так виглядає вузол з'єднання зі сходами

перила

В даному проекті перила мають вигляд хмар. Спочатку робимо шаблон з картону - вибираємо форму, підганяємо розмір. Обвівши шаблон, вирізаємо заготовки, шлифмашинкой скругляются краю.

Спочатку робимо шаблон з картону

Спочатку робимо шаблон з картону

Фарбуємо, потім встановлюємо на місце.

Перила-хмари фарбуємо

Перила-хмари фарбуємо

Готова саморобна ліжко горище для дівчинки

Готова саморобна ліжко горище для дівчинки

Другий варіант з книжковою полицею - для хлопчика

Проект виявився вдалим і трохи видозмінивши його, зробили і другий примірник для старшого сина. Для нього додали збоку книжкові полиці і стіл. Змінилася і висота - хлопчик високий.

Проект ліжка горища з розмірами

Проект ліжка горища з розмірами

Готовий другий варіант

Готовий другий варіант

Ще кілька варіацій за тим же проектом в фотогалереї.

Креслення для самостійного виготовлення

Креслення: ліжко горище для підлітка з шафою і робочим місцем

Креслення: ліжко горище для підлітка з шафою і робочим місцем

Простий варіант - і креслення без потреби

Простий варіант - і креслення без потреби

Цей варіант можна зібрати з дерева

Цей варіант можна зібрати з дерева

Невисока спальне місце підійде для молодшого віку

Невисока спальне місце підійде для молодшого віку

Цілий куточок з шафою і робочим місцем

Цілий куточок з шафою і робочим місцем