Як відполірувати меблі в домашніх умовах

Поліровані меблі має дуже «парадний» вид. Він досить специфічний, але багатьом подобається. Складність полягає в тому, що блискучу поверхню зіпсувати легко, а повернути їй привабливість складно. Часто єдиний вихід - полірування меблів.

Поліровані меблі хороша в класичних інтер'єрах

Поліровані меблі хороша в класичних інтер'єрах

Найбільш поширена проблема - подряпини. З дрібними розправитися ще можна за допомогою полиролей зі спеціальними властивостями. Глибокі, з пошкодженням до самої деревини або шпону, можна видалити тільки нової поліруванням (якщо це старі меблі радянських часів, покрита нітролаком). Для цього спочатку видаляють повністю все старе покриття, потім наносять лак і шліфують повністю всю деталь. Тобто полірування меблів - нової або старої - відбувається за одним алгоритмом, з тією лише різницею, що старий шар лаку доводиться видаляти.

Якщо більш нове, воно, швидше за все покрито товстим шаром лаку. Якщо подряпина глибока, але до шпону або деревини не дійшла, справа йде трохи простіше. Спочатку шкіркою на 80 і 120 счищается подряпаний шар. Потім шліфується все більш дрібним зерном. Далі наноситься один два шари лаку, після висихання - полірується.

Ще випадок, коли може знадобитися полірування меблів, - при помутнінні або пожелтении лаку. Таке часто трапляється. Лікування теж непросте-повне видалення старого лаку і нанесення нового з поліруванням. Аналогічно вирішуються проблеми з усіма іншими слідами, які не вдаються видалити звичайними засобами.

Лакувати можна тільки на горизонтальній поверхні

Лакувати можна тільки на горизонтальній поверхні

Ще один момент: полірування меблів роблять тільки і виключно в горизонтальному положенні. Для цього часто доводиться все розбирати. Це складно, але іншого виходу немає. Працювати можна тільки на горизонтальній поверхні.

попередня шліфовка

Полірування меблів - тривалий процес і починається він з шліфування. Спочатку все тріщини і інші дефекти замазують відповідної за кольором шпаклівкою по дереву. Після повного її висихання (термін вказаний на етикетці) починається шліфування.

Для полірування дерева або шпону найкраще підходить шліфувальна машинка. Стрічкова йди дискова - справа смаку і переваг, залежить також від складності форми меблів. Також знадобиться набір наждачного паперу зерном від великого (80) до дуже дрібного (1200).

В крайньому випадку може підійти УШМ зі спеціальною насадкою (диском і липучкою). Але при роботі з нею, важко домогтися дійсно гарного результату - немає необхідної рухливості шліфплатформи, так що результат такої поліровки дерева буде не вище середнього.

Що може знадобитися для лакування меблів

Що може знадобитися для лакування меблів

Шліфування починаємо з зерна 80. Їм працюємо акуратно, знімаючи тільки великі нерівності. Потім обробку повторюємо шкіркою на 120, потім - 180 і 240. Протягом роботи треба періодично прибирати пил і оглядати поверхню, на предмет виявлення нерівностей і інших дефектів. іноді вони краще визначаються на дотик.

Потім беремо воду і наждачний папір з зерном 320. Змочуємо шліфується поверхня і наждачку. Знову все шліфуємо, але вже з водою. На цьому етапі повинен вийти непоганий результат - все повинно бути гладко. Якщо все влаштовує, рухаємося далі, якщо ні - ще деякий час шліфуємо.

Грунтовка

Гарантувати дерев'яні та шпоновані поверхні треба для того, щоб лак ліг рівніше. При шліфуванні ми відкрили більшість пір, звільнили деяку частину волокон. Якщо відразу покрити їх лаком, він буде вбиратися нерівномірно, через що поверхня піде плямами. Грунтовка закриває більшу частину часу, так що лак ляже рівніше.

Грунтовка меблів з покриттям з шпону може бути зроблено двома способами. Перший - швидкий, але супроводжується сильним запахом. Треба взяти нітролак або поліуретановий лак, розбавити його на 10-20% (залежно від вихідної густоти), покрити поверхню.

Грунтовка необхідна щоб лак ліг рівніше

Грунтовка необхідна щоб лак ліг рівніше

Другий спосіб грунтовки - довгий, але правильний і майже без запаху. Беремо епоксидний клей, тампон з м'якої тканини. Краще - фланель, бажано - білого кольору, щоб не линяла і не змінювала колір меблів. Цим тампоном втираємо епоксидку в шпон.

Поки все сохне, на поверхні обов'язково прилипне пил. Її треба видалити. Це знову-таки можна зробити двома способами: циклюванням і шліфуванням. Якщо циклюванням - беремо гостре лезо (можна від шпалерного ножа) і їм зчищають все зайве. Щоб не пошкодити шпон, рухати лезо треба уздовж волокон. З шліфуванням все відомо: шкурка з зерном 320 і вода. Підготовлену поверхню очищають від пилу, обмивають водою, сушать. Після висихання можна наносити лак.

Власне, подальша полірування меблів може і не знадобитися. Уже на цьому етапі виріб виглядає пристойно.

нанесення лаку

Відразу про те, які лаки краще використовувати. Кращими вважаються алкідні (Тіккуріла серія Unika-super), поліуретанові і водно-полімерні (хороші - шведські Bask).

Незважаючи на відсутність запаху, лак на водній основі - не найкращий вибір для першого досвіду лакування. По суті це суспензія на основі води. Але вона далеко не так нешкідлива, як прийнято вважати. У складі лаків на водній основі присутні дуже шкідливі розчинники, правда, в невеликих кількостях. Просто звичні ацетон і інші, не можуть утримати подібний склад в стабільному стані. Ось і доводиться використовувати набагато більш «круті» розчинники.

Це до слова, а причина по суті інша - складності при обробці. При нанесенні лаку, вода в деревні волокна вбирається, вони піднімаються. В результаті, після першої обробки, поверхня далеко не рівна, а дуже шорстка. Особливо сильно цей ефект проявляється на виробах з сосни. Так що після висихання першого шару лаку на водній основі, беремо УШМ або шліфувальну машинку, чіпляємо на неї шкурку з зерном 320 і шліфуємо до гладкості. Якщо пощастить, наступний шар ляже рівно і ворс не підніметься знову, якщо ні - доведеться ще раз повторити операцію. Ситуація не смертельна, звичайно, але неприємна. З іншими-то лаками такого не буває.

Чим наносити лак

Тепер трохи про способи нанесення лаку. Фахівці вважають, що кращий - розпорошення з фарбопульта. Може воно і так, але не у всіх домашніх майстрів є такий пристрій, та й краскопультом треба вміти працювати. З ручних способів нанесення популярний спосіб - нанесення шматком поролону (можна нової кухонної губкою) або тканинним тампоном (тканина м'яка, біла, без ворсу). Щоб визначитися, треба пробувати, ніж вам зручніше, як виходить рівніше (якщо виходить взагалі).

Наступний спосіб - маленьким поролоновим валиком. Підходить, якщо лакується поверхню простої форми без дрібних деталей (дверне полотно, наприклад).

Нанесення лаку пензлем - самий непопулярний спосіб

Нанесення лаку пензлем - самий непопулярний спосіб

Використання при лакування меблів кисті, як не дивно, на останньому місці. Справа в тому, що рівномірно нанести таким способом шар лаку складно. Потрібна хороша кисть з м'якою, густий, натуральною щетиною, яка ні в якому разі не повинна лізти.

технологія

Незалежно від обраного способу нанесення лаку, шари його повинні бути тонкими, рівномірної товщини. На кисть / губку / валик / тампон беремо трохи засобу, розтираємо по поверхні якомога ретельніше. Вмочуємо в лак наступного разу тільки після того як «знаряддя» слідів вже не залишає. Таким способом покриваємо всю поверхню, залишаємо сушитися.

Шарів лаку може знадобитися багато

Шарів лаку може знадобитися багато

Нанесений шар лаку сушиться не до кінця, а час, вказаний на упаковці лаку в графі «на відлип» або «нанесення наступного шару». В середньому, для водних лаків це 1 годину, для алкідних - 5 годин. Наступний шар наноситься за тією ж методикою. Всього шарів зазвичай - від 5 до 9, в залежності від якості шпону і попереднього шліфування. Коли поверхня стане абсолютно рівною, лак сушать до повного висихання - 2-3 діб. Після цього знову починається шліфування.

шліфування лаку

Процес такий же, як і при підготовці, тільки шкурки використовуємо з більш тонким зерном - починаючи від 400. Шліфувати обов'язково з водою - змочити поверхню і наждачку. Закінчивши обробку, кріпимо наждачний папір з 600 зерном, потім з 1000 і 1200.

шліфуємо лак

шліфуємо лак

Цей етап - останній перед безпосередньою полірування. Після цієї обробки поверхня повинна бути абсолютно рівною, однорідною, без дефектів.

полірування меблів

Заключний етап - фінішна обробка полірувальної пастою. Для цього знадобитися паста для полірування. Можна використовувати меблеві, але частіше застосовують автомобільні. Підходить будь-яка, в складі якої немає воску (наприклад, «Антіцірапін»). Хороший результат дають ті, в яких є хоч невеликий відсоток тефлону. Вони ще й невеликі подряпини і неоднорідності згладжують.

Полірування меблів після нанесення лаку вимагає менше часу ніж всі інші. Для цього етапу буде потрібно натуральна повсть - їм розтирають пасту по поверхні. Щоб не працювати вручну, на липучку шлифмашинки або УШМ, кріплять вирізаний за розміром повстяний круг. На полірованих поверхню наносять пасту, включають шлифмашинку на максимальні оберти і доводять меблі до потрібного ступеня блиску. При гарній підготовці реально отримати дзеркальну поверхню.