Трансформовані меблі (35 фото)

Раціональне використання кожного квадратного сантиметра - це завдання багатьох сімей. Занадто багато хто живе в малогабаритних квартирах. В цьому випадку допоможе саме меблі трансформер. Є різні моделі для різних приміщень: для спальні, кухні, вітальні, дитячої, вітальні. Немає таких меблів тільки у ванній або туалеті. Та й та, напевно, скоро з'явиться.

Типи і види

Трансформовані меблі зручна, якщо площа приміщення невелика. Для малогабаритних квартир це порятунок. Ще одна область - якщо кімната багатофункціональна. Це теж характерно для квартир з невеликою площею. Для просторих будинків або квартир в цьому немає необхідності. Хіба що для організації додаткових спальних місць при візитах гостей.

У будь-якому варіанті - складеному або розкладеному - виглядає відмінно

У будь-якому варіанті - складеному або розкладеному - виглядає відмінно

В основному меблі трансформер в одному предметі поєднує два типи предметів. Причому, велика частина з них пов'язана зі спальними місцями. Знайти можна: шафа-ліжко, стіл-ліжко, ліжко-диван.

До речі, у випадку з прикладом - ліжко-диван - будьте обережні. Не плутайте з популярною ще у наших бабусь м'якими меблями під назвою «диван-ліжко». Це був не самий зручний диван, який розкладається в щось, що нагадує ліжко (теж до речі, не дуже зручну).

Ось такі тепер дивани-трансформери

Ось такі тепер дивани-трансформери

У нинішньому варіанті це два різних предмета, скомпонованих в один. Повноцінна ліжко з матрацом на денний час піднімається, зображуючи собою шафа і частина спинки дивана. Доступним виявляється м'яке сидіння. Виходить диван. Але не розкладний, а так би мовити «стаціонарний». Зручність йому, як правило, надають додаткові подушки. На ніч вони забираються (може бути ящик для зберігання під сидінням дивана), а ліжко опускається. Так що, як бачите, це зовсім інший предмет меблів.

Столи теж можуть бути розкладними

Столи теж можуть бути розкладними

Є ще меблі трансформер, яка пов'язана з «появою» столу. Причому сам стіл може мати різні призначення:

  • для організації додаткового (або основного) робочого місця;
  • для збільшення площі обіднього столу;
  • для збільшення робочої поверхні в кухонних гарнітурах.

Бувають ще й потрійні трансформери. В основному це шафа-ліжко-диван або шафа-ліжко-стіл. Від подвійних вони відрізняються тільки тим, що шафа має великі розміри за рахунок нетрансформіруемой частини з поличками.

Меблі трансформер: плюси і мінуси

Перевага меблевих трансформерів очевидно: вони займають менше місця, ніж два окремих предмета. На цьому все. Інших плюсів, власне, немає. Зате є мінуси:

  • Більш висока ціна.
  • Одночасно використовувати, в основному, можна тільки один з можливих варіантів.
  • Щоб розкладати / складати доводиться докладати зусилля. Не всі люди похилого віку або діти в змозі робити це самостійно. Є деяка кількість автоматизованих моделей з пультом управління, але вони коштують дорожче. І це за умови і без того чималої ціни на меблі трансформер без автоматичного приводу.
  • Для трансформації використовуються спеціальні механізми. А вони можуть ламатися або заїдати. І це - додатковий мінус.

    Раціональне використання простору - ось головний плюс трансформованою меблів

    Раціональне використання простору - ось головний плюс трансформованою меблів

В общем-то все. Якщо вам все-таки хочеться мати меблі-трансформер, вибирайте не тільки функціонал і зовнішній вигляд. Зверніть увагу на механізми. Вони повинні бути виконані з хорошої сталі, хід повинен бути легким. При найменших проблемах при розкладанні або складанні, краще відмовтеся від покупки.

Ліжко-трансформер

Всі вбудовані в шафу ліжка оснащені ортопедичними матрацами, які закріплені на рамі. В основному, меблі трансформер цього типу - відкидна. В одному стані рама піднята вертикально, її утримують пружинні або пневматичні власники. Виглядає такі меблі як шафа. В іншому положенні рама опускається і спирається ніжками на підлогу. У цьому випадку все виглядає як ліжко, яка стоїть біля шафи.

Трансформована ліжко може бути захована в стінці

Трансформована ліжко може бути захована в стінці

Збираючись купувати ліжко-трансформер підйомного типу, врахуйте, що стояти вона повинна біля несучої стіни. Так як конструкція кріпиться до стіни і та повинна витримувати солідні навантаження. Так що поставити подібну меблі у слабкій економіці перегородки не вийде. Хіба що викатні моделі, а їх не так багато і вони не так ефекти.

Шафа ліжко

Відрізняються шафи-ліжка по орієнтації матраца щодо поверхні шафи. Є моделі, які прикріплені до меблів довгою стороною, є - короткою. У першому варіанті шафа виходить більш широким, його верхня частина може використовуватися за прямим призначенням - як секції для зберігання речей.

Ліжко-трансформер вбудована в шафу

Ліжко-трансформер вбудована в шафу

Цей вид стінки-трансформера підходить для вузьких приміщень. Але вбудовуватися може тільки односпальне або полуторное спальне місце. Такий вид ще називають «горизонтальна відкидне ліжко» - довга частина розташована вздовж горизонту.

За таким же типом влаштовані двоярусні шафи-ліжка. У них два окремих спальних місця розташовуються одне над іншим. У зібраному вигляді вони схожі на шафу.

Двох'ярусне відкидне ліжко-шафа

Двох'ярусне відкидне ліжко-шафа

Щоб піднятися на другий ярус, ставлять приставну драбинку. Ось в цьому і основна незручність. По-перше, вона далеко небезпечна 0 перил немає зовсім. По-друге, її треба десь тримати в той час, коли ліжка складені. Загалом, мінуси є. Але є і величезний плюс - економія місця дуже солідна.

Переваги цього варіанту - менша ціна. У цих моделях не потрібна велика потужність підйомного пристрою, так як навантаження на механізм не настільки висока. У самих бюджетних варіантах можуть використовувати пружини. За рахунок цього і знижується вартість.

Меблі-трансформер: вертикальна відкидне ліжко зручна для малогабаритних квартир

Меблі трансформер: вертикальна відкидне ліжко зручна для малогабаритних квартир

Ще є моделі, в яких ліжко прикріплена до стінки короткою частиною. Такі моделі іноді називають «вертикальна відкидне ліжко». Ось тут ціна вище, так як навантаження на механізм, який відповідає за опускання і підйом, чималі. Тут вже використовуються пневматичні підйомники, причому повинні бути вони гарної якості. Є навіть варіанти з автоматичним приводом і пультом управління.

В даному варіанті є односпальні, полуторні і двоспальні місця. Чим більше розмір, тим більше увагу варто звернути на підйомник. Також слід перевірити систему фіксації матраца. Вона повинна бути надійною, але, в той же час, забезпечувати можливість зняти матрац для просушки / дезінфекції без особливих проблем.

Стінки з вбудованими ліжками (стінка-трансформер)

Це ще більш солідний і дорогий вид меблів, що трансформуються. Частина стінки - бічна або центральна - може відсуватися, відкриваючи приховану за нею вертикальну ліжко.

Стінка-трансформер з опускається ліжком

Стінка-трансформер з опускається ліжком

Ці меблі мають не меншу функціональність, ніж звичайна стінка. Хіба що під неї потрібно більше місця по «глибині» - щоб можна було відсунути частина шафи. Але все полки при цьому функціональні, що в трансформованою меблів рідкість. Нехай навіть вони меншої глибини, ніж могли б бути при цьому в звичайному шафі, зате ліжка в денний час не видно. Вид - діловий або офіційний, приміщення може бути вітальні або їдальні. А ввечері, при опущеною ліжка, перетворюється в спальню з повноцінною ліжком.

викатні ліжка

Ще одне ліжко-трансформер ховається під робочою, ігровим або другим спальним місцем. Цей варіант найчастіше використовують в дитячих. Він більш безпечний, тому що спальне місце знаходиться невисоко, що для дітей важливо.

Меблі трансформер: викочування ліжко, яка ховається під робочим столом

Меблі трансформер: викочування ліжко, яка ховається під робочим столом

Зверніть увагу на фото. Щоб і ліжком, і столом було зручно користуватися, і стіл і ліжко висуваються. Дуже розумно і компактно. Для малогабаритних квартир - відмінний варіант в дитячу.

Ще один нюанс: ящик для зберігання білизни під ліжком. В принципі, це місце може бути порожнім. В цьому випадку можна обійтися без висувною стільниці, та як ноги можна буде заховати під складене спальне місце.

Стіл трансформер

Анітрохи не менше моделей трансформованих столів. Для віталень хороші журнальні столи-трансформери, які розкладаються в обідній. Пара рухів і вітальня перетворюється в їдальню.

Способи трансформації різні, але в основному, використовуються підйомні і розсувні стільниці. У складеному стані дві частини стільниці накладаються одна на іншу.

Трансформер: ліжко-стіл

Є також стіл-трансформер для спальні або дитячої кімнати. В цьому випадку робочий стіл піднімається вгору, а спальне місце опускається на поворотному шарнірі і спирається на ніжки. Розташування матраца в цьому випадку горизонтальне, економія місця істотна. Крім того, приміщення не втрачає функціонал ні вдень, ні вночі.

Це непоганий спосіб звільнити площу для ігор в дитячій, організувати додаткове спальне місце для розміщення гостей. Ідеальний для школярів, підходить і для студентів.

Є і більш солідні на вигляд варіанти, які можна поставити, наприклад у вітальні або їдальні. Знову-таки для розміщення великої кількості гостей.

Вертикальна ліжко-стіл. Цей тип трансформованою меблів не дуже поширений, але може бути затребуваний в малогабаритних квартирах

Вертикальна ліжко-стіл. Цей тип трансформованою меблів не дуже поширений, але може бути затребуваний в малогабаритних квартирах

Цю меблі трансформер можна назвати вже стіл-ліжко-шафа. Так як більш складні модифікації містять ще секції з полками збоку. При великій висоті стелі можуть бути зверху, вище рівня ліжка, зроблені полки з дверцятами - для зберігання рідко використовуваних речей. Такий варіант стане в нагоді, якщо у вас немає гардеробної кімнати, в якій зберігаються несезонні речі.

Для кухні

Є столи-трансформери для кухні. У деяких використовується той же принцип, що і в відомих столах-книжках. До основної робочої поверхні додається деякий «шматок», тим чи іншим чином закріплений на основний стільниці.

Обідній стіл-трансформер для кухні

Обідній стіл-трансформер для кухні

Ці меблі трансформер хороша для однокімнатних малогабаритних квартир старої споруди, де кожен сантиметр на рахунку. Коли людей мало, він може бути в складеному стані. При необхідності площа збільшується.

Частина висувних стільниць може мати опору на ніжки

Частина висувних стільниць може мати опору на ніжки, частина висить в повітрі, спираючись на напрямні

Є ще столи з висувними стільницями. У цьому випадку теж треба звертати увагу на систему фіксації. На неї припадає чимале навантаження, так що повинен бути запас міцності. Його дає хороший метал і надійна система роликів, на яких і висувається стільниця.

Збільшити корисну площу столу на кухні

Збільшити корисну площу столу на кухні

Ще для кухні важливий вид металу, їх якого виготовляються напрямні. Як мінімум, це повинен бути оцинкований метал, але краще - нержавіюча сталь. В крайньому випадку, для бюджетних моделей, підійде забарвлення порошковими фарбами. Не можна сказати, що вона сильно дешевше тієї ж оцинковки, але дає більше варіантів за кольором.

трансформовані дивани

Ще один вид меблів-трансформерів - дивани. Всім відома стара модель - диван-ліжко. Але мова йде не про неї. Це не дуже хороший, хоч і широко поширений варіант. Є більш цікаві.

Ліжко-диван

Цей тип меблів трансформера корінна відмінність від старої моделі: повноцінна ліжко перетворюється на такого ж повноцінний і зручний диван. Ліжко в даному варіанті кріпиться вертикально, в основному матраци полуторні і двоспальні.

Найпоширеніший варіант дивана-трансформера

Найпоширеніший варіант дивана-трансформера

Принцип дії такий же як і у шафи-ліжка. Диван встановлений стаціонарно, ліжко закріплена піднятою і може бути оббита м'якою тканиною в тон диванної оббивки, роль спинки виконують подушки. Перед тим як розкладати, їх прибирають, опускають ліжко, яка лягає на диван і спирається на висунуті ніжки. Роль ніжки може грати полку (як на фото вище).

Є і ще один різновид таких меблів: шафа-диван-ліжко. Від описаного вище він відрізняється тільки тим, що поруч прилаштовуються ще секції з полками або шафками. При достатній висоті стелі полки / шафки можуть бути і над ліжком.

Диван-двох'ярусна ліжко

Для дитячих кімнат непоганий варіант - диван, який трансформується в два ліжка, розташовані одна над іншою. У даній моделі задіяний складний механізм, так що вартість таких диванів-трансформерів немаленька.

Диван перетворюється в двоповерхове ліжко

Диван перетворюється в двоповерхове ліжко

Зате модель дуже зручна. І диван, і ліжка комфортні. У порівнянні з традиційною двох'ярусної ліжком, не так «вантажить» простір, а економить його не менше.

Диван-стіл

Диван зі столом. Цей варіант, швидше за екзотика. Чи не така висока його функціональність. Але як варіант нестандартних меблів він хороший. Диван-стіл має рухливу спинку з дерева (або його замінників) або пластика. Поки меблі трансформер використовується як м'які меблі, зовнішніх відмінностей немає. При необхідності спинка перекидається вперед, де впирається в підлогу.

Диван-стіл. Може бути встановлений на веранді - як місце для відпочинку або можливих посиденьок

Диван-стіл. Може бути встановлений на веранді - як місце для відпочинку або можливих посиденьок

Як правило, в такій трансформований диван має ще один спосіб використання: розкладається в ліжко. З-під сидіння висувається додатковий пуф. Тобто, це варіант 3 в 1.

Ще один варіант трансформованого дивана - модульна конструкція. Це не зовсім те, що описувалося раніше. Всі м'які меблі розділена на сегменти, які можуть стикуватися між собою по-різному.

Модульний трансформований диван

Модульний трансформований диван

Як правило, сам диван розсувний або розкладний. Він встановлений стаціонарно, а більш дрібні мобільні блоки можуть переміщатися. Часто вони мають ролики.

незвичайні трансформери

Є кілька трансформерів, які і до меблів віднести складно. Наприклад, полку, яка перетворюється на невеликий столик. Ідеальний варіант для прохідної кімнати, якщо стаціонарний стіл поставити ніде, а є тільки шматок стіни в прохідному місці.

Полиці, які перетворюються в стіл - як мінімум, оригінально

Полиці, які перетворюються в стіл - як мінімум, оригінально

Не менш оригінальне рішення - картина або дзеркало, які перетворюються в стіл. В даному випадку стільниця кріпиться до стіни за допомогою петель. На тильну її поверхню (яка в піднятому стані стає лицьовій) кріпиться дзеркало або картина.

Дзеркало на стіні стає .... столом

Дзеркало на стіні стає .. .столом

Ніжки виконуються у вигляді окладу рами. Коли стіл потрібен, його відкидають. Коли не потрібен - знову закріплюють на стіні. Це теж один з дуже непоганих варіантів якщо стіл можна встановити тільки в прохідній зоні. Ідеальне рішення для деяких малогабаритних квартир.

Відео: Лавочка трансформер - cкамейка превращается в стол. Мебель для дачи - Меблі 2024