Як зробити водопровід з поліпропіленових труб

Нові технології і матеріали в будівництві з'являються постійно, поступово витісняючи традиційні матеріали. Наочний тому приклад - водопровід. Ще років п'ятнадцять тому метал використовували в більшості випадків - альтернативи, в загальному, і не було. Сьогодні ж практично повсюдно метал змінюють на полімери, так як вони простіше монтуються, коштують менше, служать стільки ж або навіть більше. Один з найбільш популярних сучасних матеріалів - пропілен. Монтаж водопроводу з поліпропіленових труб хороший тим, що його можна зробити своїми руками. Для цього знадобиться спеціальний паяльник і деякий досвід. Паяльник можна взяти в оренду, а досвід - справа наживна. Можна потренуватися на самих недорогих фітингах і невеликих відрізках труб.

Монтаж водопроводу з поліпропіленових труб можна зробити самостійно

Монтаж водопроводу з поліпропіленових труб можна зробити самостійно

Маркування та область застосування

Починати монтаж водопроводу з поліпропіленових труб треба з вибору типу труб. Вони є одношарові і тришарові, відрізняються ще товщиною стінки і, відповідно, мають різне призначення. Щоб було простіше орієнтуватися, їх маркують:

  • PN10 - одношарові труби, призначені для холодної води в трубопроводах з невеликим тиском. Підходять для розведення поліпропіленового водопроводу в приватних будинках.
  • PN16 - одношарові труби з більш товстою стінкою. Використовуватися можуть як для транспортування холодної води в системах з підвищеним тиском (централізованих), так і для розведення системи ГВП. Максимально допустима температура + 50 ° C.
  • PN20 - тришарові труби з армуючим шаром зі скловолокна. Застосовуватися можуть для монтажу водопроводу для транспортування гарячої води, низькотемпературних систем опалення. Максимальна температура + 90 ° C.
  • PN25 - тришарові труби, армовані алюмінієвою фольгою. Використовуються в основному для опалення, можна використовувати для ГВП, але економічно це недоцільно: це найбільш дорогі труби, а їх якості для ГВП надмірні.

За кольорами є труби з поліпропілену сірого і білого кольору. На якості це ніяк не відображається, так що вибирайте з естетичних вподобань. Деякі фірми (в основному німецькі) свої вироби фарбують в зелений колір. Якщо розводка буде прихованою - в стінах або в підлозі - краще нічого не знайдеш, так як німці - лідери за якістю.

Для монтажу системи водопроводу з поліпропіленових труб будуть потрібні ще й фітинги

Для монтажу системи водопроводу з поліпропіленових труб будуть потрібні ще й фітинги

Щоб було простіше орієнтуватися по області застосування, на ППР труби, уздовж, наносять кольорові смуги. Ті, які призначені для холодної води, позначені синім (блакитним), для ГВП та опалення позначені червоним, універсальні - помаранчевим. У деяких виробників прийнята інша маркування. Вони червоним відзначають вироби для опалення та ГВП, а на ті, що призначені для холодної маркування не завдають.

Зі сказаного вище можна зробити наступні висновки: монтаж водопроводу з поліпропіленових труб в квартирі краще робити з PN 16 для холодної води і PN20 для ГВП. У приватному будинку можна обійтися PN 10 До холодної води і PN 20 для ГВП.

особливості монтажу

Одношарові ППР труби PN 10 і PN 16 мають великий коефіцієнт теплового розширення: при перепаді температур на 100 ° C кожен метр стає довшим на 1,5 см. Навіть з урахуванням того, що такий перепад температур в реальному житті недосяжний, це дуже велика цифра. Щоб це збільшення довжини не зруйнувало водогін, в системі передбачають компенсаційні петлі (компенсатори).

Типи компенсаторів для поліпропілену

Типи компенсаторів для поліпропіленового водопроводу

Якщо довжина трубопроводу невелика і розлучається при цьому холодна вода, компенсатор можна не робити - різниця в довжині буде невеликий, але на ГВС бажано зробити хоча-б елементарний Г-подібний компенсатор (дивіться малюнок).

принцип з'єднання

Поліпропіленові труби мають масу переваг, але один з недоліків - вони не гнутися. Тому, коли монтаж водопроводу з поліпропіленових труб, для всіх відгалужень і поворотів використовують фітинги. Це спеціальні елементи - трійники, куточки, перехідники, муфти, і т.д. Є також крани, компенсатори, обходи та інші елементи системи, теж зроблені з поліпропілену.

Фітинги з поліпропілену

Фітинги з поліпропілену

Всі ці елементи з трубами з'єднуються за допомогою пайки. Матеріал обох з'єднуються деталей нагрівається до розплавлення, потім стикується. В результаті з'єднання виходить монолітне, так що надійність водопроводу з поліпропілену дуже висока.

Для з'єднання з іншими матеріалами (металом), для переходу на побутову техніку або сантехнічні прилади, є спеціальні фітинги. З одного боку вони повністю поліпропіленові, з іншого - мають металеву різьбу. Розмір різьблення і її тип вибирається під тип пристрою, що підключається.

планування системи

Через те, що ППР труби не гнутися, при розробляти схему розводки треба так, щоб обходів і поворотів було якомога менше. Адже всі вони робляться за допомогою фітингів, а вони мають солідну вартість (в порівнянні з трубою). Тому намагаємося розведення оптимізувати - зробити якомога менше поворотів, обходів і вигинів.

Послідовне (Трійникового) підключення

Монтаж водопроводу з поліпропіленових труб з послідовним підключенням споживачів (сантехніки і побутової техніки) використовується в невеликих системах. Зазвичай в них 5-6 точок підключення. При такій організації водопроводу від стояка відходить одна труба, вона послідовно обходить всі точки підключення. У випадку з PPR-водопроводом все відгалуження роблять за допомогою трійників, тому даний тип ще називають тройниковая.

монтаж водопроводу з поліпропіленових труб

Монтаж водопроводу з поліпропіленових труб послідовним підключенням споживачів

Плюс цієї системи - необхідна невелика кількість труб, а мінус - тиск на кожному відгалуженні падає. В результаті, при одній-двох працюючих точках розбору, третьої, що знаходиться далі від стояка, тиску може просто не вистачити.

Паралельна (колекторна) розводка

Паралельна схема підключення називається ще колекторної. Це тому, що після відводу від стояка встановлюється спеціальний пристрій - колектор. Це елемент з одним входом і деякою кількістю виходів. Є з поліпропілену і металу. Для водопроводу більш підходящі (і більш дешеві) колектори з поліпропілену.

Схема підключення така, що від кожного відводів тягнеться окрема труба до кожного споживача (іноді до невеликої групи споживачів).

Паралельна схема монтажу водопроводу з ППР труб

Паралельна схема монтажу водопроводу з ППР труб

Гідність такої системи: тиск на всіх точках розбору води однакове, недолік - труб потрібно багато. Ще один плюс - якщо виходить з ладу будь-яка гілка, не працює тільки один споживач. Вся інша система функціонує нормально. До речі, для того, щоб була можливість відключати окремі прилади, на виході колектора ставлять крани (зазвичай кульові, але якщо потрібна можливість регулювання напору, можна поставити вентиль).

Підводка з сантехніці і побутової техніки

У кожному із способів монтажу водопроводу з поліпропіленових труб до конкретного споживача підходить труба. Є два способи підключення до системи: гнучка і жорстка підводка.

Жорстка підводка надійніша: PPR труби і фітинги мають високу міцність. До того ж в цьому випадку є тільки одна різьблення - на місці приєднання споживача. Але даний тип підводки вимагає високої точності виконання: похибка може становити всього кілька міліметрів. Цього при монтажі поліпропіленового водопроводу своїми руками домогтися складно, тому частіше використовують гнучку підводку. Тільки будьте уважні, в деяких випадках її використання неможливо: підключати газові котли або газові колонки, підводити воду до накопичувальних водонагрівачів, водяним полотенцесушителям рекомендують тільки з використанням жорсткої підводки.

Варіанти виконання жорсткої підводки

Варіанти виконання жорсткої підводки

М'яке підведення, навпаки, не вимагає високої точності - похибки нівелюються гнучким шлангом в оплітці з нержавіючої сталі або шлангом, який використовують для підключення пральної машини або посудомийки. Туби виводять приблизно в тому районі, де встановлюється техніка або підключається сантехніка. Завершується вона переходником на метал, до якого підключається шланг гнучкої підводки (другим своїм кінцем він підключається до приладу).

До перехідникам приєднуються гнучкі шланги

До перехідникам приєднуються гнучкі шланги

Цей варіант менш надійний, тому що багато чого залежить від якості гнучкого підведення. Також не найприємніший момент - наявність двох різьбових з'єднання, а це - потенційне місце для появи течі.

Внутрішня або зовнішня прокладка

Одна з переваг поліпропіленового водопроводу - його можна без проблем замонолічівают в стіни і підлогу. Цей матеріал не піддається корозії, не реагує ні з якими матеріалами, не проводить блукаючі струми. Загалом, якщо з'єднання зроблено правильно, можна без проблем труби ховати в стіну або в підлогу. Вся заковика в тому, щоб якісно зробити з'єднання.

Поліпропіленовий водопровід можна ховати в стіни або в підлогу

Поліпропіленовий водопровід можна ховати в стіни або в підлогу

Щоб упевнитися в тому, що зібрана система не потече, її перевіряють - проводять опресовування надлишковим тиском. Для цього є спеціальні апарати. Вони підключаються, закачують воду, підвищують тиск. Під цим тиском водопровід залишають на кілька днів. Якщо ніяких протікань не виявилося, значить при робочому тиску все працювати буде довго і без проблем.

Правила монтажу

Перед початком робіт треба скласти схему, на ній відзначити всі необхідні фітинги та елементи системи (лічильники, фільтри, крани і т.д.), проставити розміри ділянок труби між ними. За цією схемою потім вважаємо чого і скільки необхідно.

При закупівлі труби беріть з деяким запасом (метр-два), фітинги можна брати точно за списком. Не завадить домовиться про можливість повернення або обміну. Це може знадобитися, так як часто в процесі, монтаж водопроводу з поліпропіленових труб підкидає якісь сюрпризи. Вони зв'язні в основному з браком досвіду, а не з самим матеріалом і трапляються досить часто навіть з майстрами.

Пластикові кліпси беруть того ж кольору

Пластикові кліпси беруть того ж кольору

Крім труб і фітингів, потрібні будуть ще кліпси, якими кріплять всі до стін. Вони встановлюються на трубопроводі через 50 см, а також біля закінчення кожного відведення. Ці кліпси є пластикові, є металеві - скоби і хомути з гумовою прокладкою.

Для відкритої укладання трубопроводу в технічних приміщеннях зручніше використовувати скоби, для кращої естетики - для відкритої прокладки труб у ванній або на кухні - використовують пластикові кліпси того ж кольору, що і самі труби.

Металеві хомути хороші в технічних приміщеннях

Металеві хомути хороші в технічних приміщеннях

Тепер трохи про правила складання. Саму систему можна збирати відразу, нарізавши відрізки труб потрібної довжини, постійно звіряючись зі схемою. Так зручніше паяти. Але, при нестачі досвіду, це значною кількістю помилок - треба точно відміряти і не забувати додати 15-18 міліметрів (залежить від діаметра труб), які заходять в фітінг.

Тому раціональніше намалювати систему на стіні, позначити всі фітинги та елементи. Можна навіть прикласти їх і обвести контури. Так буде простіше оцінити саму систему і виявити недоліки і помилки, якщо вони є. Даний підхід більш правильний, так як дає більшу точність.

Далі труби нарізають в міру необхідності, фрагменти з кількох елементів з'єднують на підлозі або робочому столі. Потім готовий фрагмент встановлюють на місце. Така послідовність дій найбільш раціональна.

І про те, як швидко і правильно відрізати ділянки труби потрібної довжини і не помилятися.

Відео: Секреты монтажа полипропиленовых труб. Мастер класс для новичков - Водопостачання 2024